foto: REUTERS/SCANPIX
Ukrainas prokurors paziņo, ka pret Baideniem nekāda izmeklēšana nav veikta
Ukrainas Specializētās pretkorupcijas prokuratūras vadītājs norādīja, ka nedz Baidens, nedz viņa dēls nav bijuši objekti kādā no prokuratūras izmeklēšanām.
Pasaulē
2019. gada 27. septembris, 21:03

Ukrainas prokurors paziņo, ka pret Baideniem nekāda izmeklēšana nav veikta

Jauns.lv / LETA

Ukrainas Specializētās pretkorupcijas prokuratūras vadītājs Nazars Holodņickis piektdien paziņojis, ka viņa vadītā iestāde nav veikusi izmeklēšanu pret bijušo ASV viceprezidentu Džo Baidenu un viņa dēlu Hanteru Baidenu, kā to aicinājis ASV prezidents Donalds Tramps.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Intervijā radiostacijai "NV Radio" Holodņickis norādīja, ka nedz Baidens, nedz viņa dēls nav bijuši objekti kādā no prokuratūras izmeklēšanām.  

Holodņickis apliecināja, ka 2017.gadā pierādījumu trūkuma dēļ slēgta izmeklēšana pret kompāniju "Burisma", kurā strādāja Hanters Baidens. Šo lēmumu gadu vēlāk tiesa Kijevā atcēlusi, tomēr, neskatoties uz tiesas lēmumu, lieta joprojām ir apturēta un kopš tā laika nekādas izmeklēšanas darbības nav veiktas.

Viņš uzsvēra, ka "Burisma" lietā netika pieminēts nedz Džo Baidens, nedz Hanters Baidens. Tā koncentrējusies uz iespējamo Ukrainas Ekoloģijas ministrijas amatpersonu ļaunprātīgu amata stāvokļa izmantošanu.

Uz jautājumu, vai Ukrainas prokuratūra šajā lietā varētu iztaujāt Baidenu vai viņa dēlu, Specializētās pretkorupcijas prokuratūras vadītājs atbildēja, ka, lai to darītu, prokuratūrai būtu nepieciešama informācija, kas noradītu uz jebkādām nelikumībām viņu darbībās.

"Pašlaik nekā tāda nav," viņš apliecināja. "Ja [tāda informācija] parādīsies, tiks veikti pasākumi informācijas pārbaudei," piebilda Holodņickis.

Telefonsarunā ar Ukrainas prezidentu Volodimiru Zelenski jūlijā izteiktais Trampa aicinājums izmeklēt viņa politiskā pretinieka Baidena un viņa dēla darbību Ukrainā, ir iemesls ASV Kongresā sāktajai impīčmenta izmeklēšanai pret prezidentu.

Hanters Baidens bija Ukrainas naftas un gāzes ieguves uzņēmuma "Burisma Holdings" uzraudzības padomes loceklis laikā, kad viņa tēvs bija ASV viceprezidents un prezidenta Baraka Obamas valdībā vadīja diplomātiskās attiecības ar Ukrainu.

Tramps paudis aizdomas, ka Baidenu ģimene guvusi nelikumīgus labumus no saitēm Ukrainā, un 25.jūlijā notikušā telefonsarunā viņš mudinājis Zelenski izmeklēt šo lietu.

Lai gan abu Baidenu iespējamais interešu konflikts radīja bažas korupcijas novēršanas aktīvistiem, nav pierādījumu, ka bijušais ASV viceprezidents vai viņa dēls būtu veicis jebkādas nelikumīgas darbības.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās