foto: Edijs Pālens/LETA
Ķīna draud ar sankcijām ASV uzņēmumiem par "F-16" pārdošanu Taivānai
ASV Valsts departaments otrdien apstiprināja 66 iznīcinātāju "F-16" piegādi Taivānai.
Pasaulē
2019. gada 21. augusts, 20:12

Ķīna draud ar sankcijām ASV uzņēmumiem par "F-16" pārdošanu Taivānai

Jauns.lv / LETA

Ķīna trešdien draudējusi noteikt sankcijas pret kompānijām, kas iesaistītas iznīcinātāju "F-16" pārdošanā Taivānai.

ASV Valsts departaments otrdien apstiprināja astoņu miljardu dolāru (7,22 miljardu eiro) vērtu darījumu par 66 kompānijas "Lockheed Martin" būvētu iznīcinātāju "F-16" piegādi Taivānai. Pagājušajā mēnesī abas valstis jau noslēdza lielu bruņojuma pārdošanas darījumu.

"Ķīna veiks nepieciešamos pasākumus, lai aizsargātu savas intereses, tostarp nosakot sankcijas pret ASV kompānijām, kas piedalās bruņojuma pārdošanā Taivānai," norādīja Ķīnas Ārlietu ministrijas preses pārstāvis Gens Šuans.

Ieroču pārdošana "ir nopietna iejaukšanās mūsu iekšējās lietās un kaitē mūsu suverenitātei un drošības interesēm," viņš piebilda.

ASV valsts sekretārs Maiks Pompeo otrdien paziņoja, ka prezidents Donalds Tramps ir apstiprinājis ierosināto pārdošanu pēc tam, kad par plānoto darījumu pagājušajā nedēļā tika informēts ASV Kongress.

"Mūsu rīcība atbilst iepriekšējai ASV politikai," viņš teica.

Ķīna paziņoja, ka ir iesniegusi diplomātisku protestu pret darījumu un trešdien aicināja ASV "beidzot atcelt šo ieroču pārdošanas plānu, izbeigt ieroču pārdošanu Taivānai un samazināt militāros kontaktus ar Taivānu".

Ķīna stingri iebilst pret ieroču pārdošanu Taivānai.

1949.gadā, kad Ķīnas Republikas valdība zaudēja komunistiem pilsoņkarā un aizbēga uz Taivānas salu, "de facto" radās divas ķīniešu valstis. Komunistiskā Ķīna nosauca sevi par Ķīnas Tautas Republiku, bet ķīniešu nacionālistu valdība Taivānā turpināja dēvēt sevi par Ķīnas Republiku.

Ķīna joprojām uzskata Taivānu par savas teritorijas sastāvdaļu un pasludinājusi mērķi atgūt zaudēto salu. Tā ir solījusi nepieciešamības gadījumā izmantot spēku teritorijas atgūšanai.