foto: EPA/Scanpix
Moldovas Demokrātiskā partija paziņo par savas valdības izformēšanu
Moldovas prezidents Igors Dodons.
Pasaulē
2019. gada 14. jūnijs, 21:22

Moldovas Demokrātiskā partija paziņo par savas valdības izformēšanu

Jauns.lv / LETA

Moldovas Demokrātiskā partija piektdien paziņoja, ka izformē savu valdību un pāriet opozīcijā, līdz ar to izbeidzot politisko krīzi un divvaldības pastāvēšanu.

"Tas dos iespēju Sociālistu partijai un blokam "Acum" pārņemt varu, izveidot savu valdību," preses brīfingā paziņoja Demokrātu partijas priekšsēdētāja vietnieks Vlads Čebotarjs.

Viņš pauda nožēlu, ka "Acum" un Sociālistu partija "nevēlējās sākt dialogu ar Demokrātisko partiju".

Jau ziņots, ka politiskā krīze Moldovā, kur pēc februārī notikušajām vēlēšanām parlamentam nebija izdevies izveidot rīcībspējīgu valdību, aizvadītajā nedēļas nogalē saasinājās.

Sestdien par koalīciju beidzot vienojās promaskaviskā Sociālistu partija, kuru pārstāv prezidents Igors Dodons, un proeiropeiskais bloks "Tagad" ("Acum"). Šī vienošanās atstāja ārpus valdības otro lielāko parlamentā pārstāvēto politisko spēku - Demokrātisko partiju, kas līdz šim atradās pie varas.

Par jaunās valdības vadītāju tika iecelta proeiropeiskā bloka pārstāve Maija Sandu. Dodons nekavējoties pieņēma jaunās valdības locekļu zvērestu. Sandu valdību atzinušas ASV, Eiropas Savienība un Krievija.

Taču Konstitucionālā tiesa jau bija paspējusi pieņemt lēmumu par parlamenta atlaišanu un jaunu vēlēšanu organizēšanu. Pēc tam tiesa apturēja Dodona pilnvaras un uzdeva prezidenta pienākumus uz laiku pārņemt līdzšinējam premjerministram Pāvelam Filipam.

Filips, kurš pārstāv ietekmīgā oligarha Vladimira Plahotņuka vadīto Demokrātisko partiju, izmantoja iespēju un parakstīja rīkojumu par parlamenta atlaišanu un izsludināja ārkārtas vēlēšanas 6.septembrī.

Taču otrdien pēc prezidenta pilnvaru atjaunošanas Dodons šo rīkojumu anulēja.

Piecas Eiropas Savienības (ES) valstis, tostarp Lielbritānija, Francija un Vācija, pirmdien pauda atbalstu Dodona pārstāvētās Sociālistu partijas un "Acum" koalīcijai.