foto: REUTERS/SCANPIX
Maduro mudina Venecuēlas armiju vērsties pret "ikvienu apvērsuma sazvērnieku"
Pasaulē
2019. gada 2. maijs, 20:12

Maduro mudina Venecuēlas armiju vērsties pret "ikvienu apvērsuma sazvērnieku"

Jauns.lv / LETA

Venecuēlas prezidents Nikolass Maduro ceturtdien mudināja bruņotos spēkus stāties pretī "ikvienam apvērsuma sazvērniekam", ar šo aicinājumu nākot klajā pēc neveiksmīgā militārās sacelšanās mēģinājuma opozīcijas līdera Huana Gvaido atbalstam.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

"Jā, mēs esam kaujas apstākļos. Saglabājiet kaujas garu stipru šajā cīņā, lai atbruņotu ikvienu nodevēju, ikvienu apvērsuma sazvērnieku," televīzijas pārraidītā pasākumā, kurā piedalījās bruņoto spēku vadības pārstāvji, sacīja prezidents.

"Neviens nedrīkst baidīties. Šis ir laiks, lai aizstāvētu mūsu tiesības uz mieru," ceremonijā, kurā atbilstoši valdības aplēsēm piedalījās 4500 karavīri, norādīja Maduro.

Gvaido otrdien, uz Karakasas automaģistrāles esot kopā ar vairākiem opozīcijas pusē pārgājušiem karavīriem, aicināja bruņotos spēkus sākt sacelšanos pret Maduro.

Tomēr armijas vadība apliecināja uzticību Maduro valdībai. 25 dumpinieku karavīri patvērās Brazīlijas vēstniecībā, bet opozīcijas politiķis Leopoldo Lopess, kas bija atbrīvots no mājas aresta, patvērās Spānijas vēstnieka mājā.

"Ir pienācis laiks kaujai, ir pienācis laiks rādīt piemēru vēsturei un pasaulei un pateikt, ka Venecuēlā ir bruņotie spēki, kas, vienoti vairāk nekā agrāk, satriec apvērsuma mēģinājumus no nodevēju puses, kas ir pārdevušies par dolāriem no Vašingtonas," skaidroja Maduro.

Venecuēlā turpinās konfrontācija starp Maduro un Gvaido, kas sevi pasludinājis par prezidenta pienākumu pagaidu izpildītāju un kuru par leģitīmu Venecuēlas valsts vadītāju atzinušas aptuveni 50 valstis, arī ASV un vairākas Latīņamerikas valstis.

Krievija un Ķīna ir valstu vidū, kas turpina atbalstīt Maduro.

Otrdienas vakarā Maduro televīzijā teica uzrunu tautai, paziņojot, ka bruņotie spēki savās rindās uzvarējuši "nelielu grupu pučistu", kas atbalstījuši Gvaido.

Maduro solīja, ka sacelšanās dalībnieki tiks krimināli sodīti.

Vēl pirms tam Gvaido paziņoja, ka sākusies Maduro gāšanas "pēdējā fāze", tomēr valdība uzsvēra, ka situācija tiek kontrolēta.

Nevalstiskās aktīvistu monitoringa organizācija "Observatorio Venezolano de Conflictividad Social" (OVCS) vēsta, ka otrdien un trešdien protestu laikā gājuši bojā četri cilvēki, bet vēl 130 guvuši ievainojumos.

Reaģējot uz pēdējo dienu notikumiem, Maskava un Vašingtona pārmet viena otrai Venecuēlas krīzes saasināšanu, bet ANO ģenerālsekretārs Antoniu Gutērrešs brīdinājis Venecuēlas varasiestādes neizmantot letālu spēku pret protestētājiem.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Nākamnedēļ tikšanās laikā Somijā situāciju Venecuēlā apspriedīs ASV valsts sekretārs Maiks Pompeo un Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs.