foto: Ekrānuzņēmums
Grieķija parakstījusi vienošanos ar Ziemeļmaķedoniju par patrulēšanu tās gaisa telpā
Grieķija uzņemsies Ziemeļmaķedonijas gaisa telpas uzraudzību un aizsardzību.
Pasaulē
2019. gada 3. aprīlis, 13:28

Grieķija parakstījusi vienošanos ar Ziemeļmaķedoniju par patrulēšanu tās gaisa telpā

Jauns.lv / LETA

Grieķijas premjerministra Alekša Cipra vizītes laikā Ziemeļmaķedonijā otrdien parakstīta militāra vienošanās, saskaņā ar kuru Grieķija uzņemsies Ziemeļmaķedonijas gaisa telpas uzraudzību un aizsardzību.

Ciprs kļuvis par pirmo Grieķijas premjeru, kurš apmeklējis bijušo Dienvidslāvijas republiku Maķedoniju. Vizīte notikusi nepilnus divus mēnešus pēc tam, kad Maķedonija 12.februārī piekrita savai pārdēvēšanai par Ziemeļmaķedoniju.

Grieķija apgalvo, ka Maķedonijas nosaukums var tikt attiecināts tikai uz tās seno ziemeļu provinci un tās mantojumu, bet piekrita, ka tās ziemeļu kaimiņvalsts izmantotu šī nosaukuma papildinātu variantu.

Ar vienošanos par valsts nosaukuma maiņu Ciprs un Ziemeļmaķedonijas premjers Zorans Zaevs izbeidza 28 gadus ilgo strīdu par Maķedonijas nosaukumu, kura dēļ Grieķija bija bloķējusi kaimiņvalsts uzņemšanu starptautiskās organizācijās, tai skaitā NATO.

Cipru vizītē pavada liela uzņēmēju delegācija un desmit Grieķijas ministri.

Abas puses otrdien parakstīja vairākus sadarbības līgumus, tostarp transporta, lauksaimniecības un veselības aprūpes jomā.

Abu valstu aizsardzības ministri parakstīja vienošanos, kas paredz sadarbību militārās apmācības jomā, kiberdrošības, aizsardzības un tehnoloģiju jomā, militārajā izlūkošanā, kā arī Ziemeļmaķedonijas gaisa telpas patrulēšanā un aizsardzībā.

Grieķija kopā ar Itāliju rotācijas kārtībā jau uzrauga Albānijas un Melnkalnes gaisa telpu.

Grieķijas sabiedriskā raidorganizācija ERT ziņo, ka šajā gadījumā Skopje nevēlas nekādu Turcijas iesaistīšanos gaisa telpas patrulēšanā.

Grieķijas valdība norāda, ka līdz ar vienošanos par Maķedonijas nosaukumu maiņu Turcijas ietekme Balkānu reģionā ir mazinājusies.