foto: REUTERS/SCANPIX
Francijā 17. sestdienu pēc kārtas notiek "dzelteno vestu" protesti
Pēdējo mēnešu laikā nedēļu pēc nedēļas iksestdienas demonstrāciju dalībnieku skaits sarūk.
Pasaulē
2019. gada 9. marts, 20:00

Francijā 17. sestdienu pēc kārtas notiek "dzelteno vestu" protesti

Jauns.lv / LETA

Francijā jau 17. sestdienu pēc kārtas notiek "dzelteno vestu" protesta akcijas, taču šajā nedēļas nogalē aktīvisti sola demonstrēt "izšķirīgu rīcību", kas ievilksies trīs dienu garumā.

Cenšoties apvērst demonstrantu skaita samazināšanās tendenci, "dzeltenās vestes" dažādojušas savas protesta akciju metodes, un šajā nedēļas nogalē paredzētas arī sēdošās demonstrācijas un zibakcijas.

Šīs sestdienas tradicionālo demonstrāciju Parīzē "dzeltenās vestes" veltījušas iepriekšējā dienā atzīmētajai Starptautiskajai Sieviešu dienai. Aktīvisti aicināja sievietes tērpties dzeltenās, rozā, purpura un sarkanās vestēs un piedalīties gājienā, kas plkst.11 (plkst12 pēc Latvijas laika) sākās Elizejas laukos pie Triumfa arkas, no kurienes demonstranti devās uz Luksemburgas dārzu.

"Dzelteno vestu" protesta akcijas 17. nedēļa

Francijā jau 17. sestdienu pēc kārtas notiek "dzelteno vestu" protesta akcijas, taču šajā nedēļas nogalē aktīvisti sola demonstrēt "izšķirīgu rīcību", ...

gallery icon
44

Šajā nedēļas nogalē, atšķirībā no citām sestdienām, Parīzes Marsa laukā pie Eifeļa torņa bija paredzēta sēdošā protesta akcija, kurai saskaņā ar organizētāju ieceri vajadzētu ilgt līdz pirmdienai.

Saskaņā ar ieceri "dzeltenās vestes" plānoja parku okupēt un pēc tam atteikties to pamest.

Līdz piektdienai gatavību piedalīties šajā akcijā bija izteikuši 6600 cilvēku, taču policija piektdienas vakarā liedza protestētājiem Marsa laukā celt teltis.

Pēdējo mēnešu laikā nedēļu pēc nedēļas iksestdienas demonstrāciju dalībnieku skaits sarūk, un pagājušajā nedēļas nogalē saskaņā ar Iekšlietu ministrijas aplēsēm ielās izgāja tikai 39 300 cilvēku, tostarp 4000 - Parīzē.

Nedēļu iepriekš protestēju skaits attiecīgi bija 46 600 visā valstī un 5800 Parīzē.

Savukārt "dzelteno vestu" protestu kulminācijas laikā pagājušā gada novembrī demonstrantu skaits sasniedza 282 000.

Šīs nedēļas nogalē paredzēta arī zibakcija Parīzes Šarla de Golla lidostā, kuras laikā "dzeltenās vestes" plāno sarīkot miermīlīgu gājienu caur 1. terminālu, lai protestētu pret Parīzes lidostu privatizācijas projektu.

Demonstrācija sestdien notiek arī Bordo, kas pēdējās nedēļās protestu laikā pieredzējusi vardarbīgus incidentus.

Lielāka protesta akcija notiek arī Lepijanvelē, kur pulcēties aicināti ļaudis no visiem apkārtējiem reģioniem.

Demonstranti izgājuši arī Tulūzas ielās.

Pagaidām protesta akcijas noritējušas mierīgi, un ziņas par vardarbīgiem incidentiem nav saņemtas.