foto: EPA/Scanpix
Francijā notiek kārtējie "dzelteno vestu" protesti
Parīzē cilvēki atsaukušies uz aicinājumu pulcēties pie Invalīdu nama, lai dotos gājienā, pieminot tos desmit cilvēkus, ka jau divus mēnešus ilgstošo protestu laikā gājuši bojā.
Pasaulē
2019. gada 19. janvāris, 15:18

Francijā notiek kārtējie "dzelteno vestu" protesti

LETA

Neskatoties uz prezidenta Emanuela Makrona šonedēļ ievadītajām "lielajām nacionālajām debatēm", kuru mērķis ir apslāpēt "dzelteno vestu" protestus, Francijas pilsētu ielās sestdien, jau desmito nedēļas nogali pēc kārtas, atkal izgājuši tūkstošiem demonstrantu.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

"Dzelteno vestu" protesti Francijā pārtop nekārtībās

Francijas pilsētu ielās sestdien atkal izgājuši "dzelteno vestu" kustības protestētāji, vienlaikus valdības pārstāvis sakariem ar presi uzstājīgos aktīvistus raksturojis kā ...

gallery icon
32

Parīzē cilvēki atsaucās uz aicinājumu pulcēties pie Invalīdu nama, lai dotos gājienā, pieminot tos desmit cilvēkus, kas jau divus mēnešus ilgstošo protestu laikā gājuši bojā.

Protestētāji pulcējās arī Elizejas laukos un pie Eifeļa torņa.

Šonedēļ izskanējusi asa kritika par policijas darbību, protestētāju izklīdināšanai pielietojot gumijas lodes, no kurām guvuši ievainojumus desmitiem demonstrantu.

Pie invalīdu nama uzsāktā gājiena priekšgalā demonstranti nesa melnu zārku un plakātu, uz kura bija lasāms: "Pilsoņi briesmās".

Uz plakātiem bija manāmas arī prasības Makronam atkāpties no amata.

Gājiens visumā noritēja mierīgi, taču tā beigās izcēlās sadursmes, un policijai nācās pielietot asaru gāzi un ūdensmetēju, lai izklīdinātu protestētājus, kas kārtības sargus sāka apmētāt ar akmeņiem un pudelēm.

Demonstrācijas notiek arī citās lielākajās Francijas pilsētās, un pagaidām ziņas par sadursmēm saņemtas no Rennas valsts rietumos un no Lionas austrumos.

Kārtības uzturēšanai Parīzē mobilizēti 5000 policistu, un lielākie kārtībnieku spēki sakoncentrēti ap valdības ēkām un Elizejas laukos.

Tikmēr visas valsts mērogā par drošību gādā 80 000 policistu.

Pēdējās nedēļās šķita, ka "dzelteno vestu" kustība sākusi iet mazumā, taču pagājušajā sestdienā visā Francijā ielās atkal izgāja 84 000 cilvēku, kamēr nedēļu iepriekš protestētāju skaits sasniedz tikai 50 000.

Saskaņā ar Iekšlietu ministrijas aplēsēm līdz agrai pēcpusdienai demonstrantu skaits visā Francijā bija šosestdien sasniedzis 27 000, kas ir mazāk nekā pagājušajā sestdienā, kad ap to pašu laiku bija uzskaitīti 32 000 protestētāju.

Parīzes ielās saskaņā ar policijas aplēsēm līdz pēcpusdienai bija izgājuši 7000 cilvēku.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

"Dzelteno vestu" kustība radās novembra vidū kā stihiska reakcija uz plānoto degvielas nodokļa paaugstināšanu, bet ātri pārauga plašākā vispārējā kustībā pret Makrona politiku. Protestētāji valkā atstarojošās dzeltenās vestes, no kā arī aizgūts šīs protestu kustības nosaukums.

Decembrī protesti pārauga vardarbībā, demonstrantiem iesaistoties sadursmēs ar policiju un vandālisma aktos.