foto: AFP/Scanpix
Desmito nedēļas nogali ielās izies "Dzeltenās vestes"
Aktīvisti gatavojas sestdien jau desmito nedēļas nogali pēc kārtas atkal iziet ielās.
Pasaulē
2019. gada 18. janvāris, 22:33

Desmito nedēļas nogali ielās izies "Dzeltenās vestes"

Jauns.lv / LETA

Neskatoties uz šonedēļ uzsāktajām "lielajām nacionālajām debatēm", kuras Francijas prezidents Emanuels Makrons iecerējis, lai nomierinātu "dzelteno vestu" kustību, aktīvisti gatavojas sestdien jau desmito nedēļas nogali pēc kārtas atkal iziet ielās.

Sociālajos medijos aktīvi tiek izteikti aicinājumi gatavoties protestu "desmitajam cēlienam", dažādām grupām mudinot uz pulcēšanos Parīzē un citās Francijas pilsētās.

Lai gan līdz ceturtdienai policijā nebija iesniegts neviens protestu pieteikums, tūkstošiem cilvēku dažādās ar "dzeltenajām vestēm" saistītajās feisbuka diskusiju grupās izrādījuši interesi par gaidāmajām demonstrācijām.

Varasiestādes cer, ka otrdien uzsāktās "lielās debates" mīkstinās, ja ne izbeigs nemierus, kas jau divus mēnešus pārņēmuši visu Franciju.

Taču aicinājumi sociālajos medijos uz jauniem protestiem liecina, ka "dzeltenās vestes", šķiet, negrasās padoties.

"Dzelteno vestu" protesti Francijā pārtop nekārtībās

Francijas pilsētu ielās sestdien atkal izgājuši "dzelteno vestu" kustības protestētāji, vienlaikus valdības pārstāvis sakariem ar presi uzstājīgos aktīvistus raksturojis kā ...

gallery icon
32

Parīzē starp vietām, kur pulcēties demonstrantiem, minēti Elizejas lauki, Bastīlija un Invalīdu nams. Izskan aicinājumi iziet ielās arī citās pilsētās, tostarp Lionā, Marseļā, Nantē, Bordo un Bezjē.

Daži no aktīvistiem pat cer, ka protestus izdosies paildzināt līdz svētdienai.

Pēdējās nedēļās šķita, ka "dzelteno vestu" kustība sākusi iet mazumā, taču pagājušajā sestdienā visā Francijā ielās atkal izgāja 84 000 cilvēku, kamēr nedēļu iepriekš protestētāju skaits sasniedz tikai 50 000.

"Dzelteno vestu" protesti Parīzei nodarījuši katastrofālus postījumus

gallery icon
67

"Dzelteno vestu" kustība radās novembra vidū kā stihiska reakcija uz plānoto degvielas nodokļa paaugstināšanu, bet ātri pārauga plašākā vispārējā kustībā pret Makrona politiku. Protestētāji valkā atstarojošās dzeltenās vestes, no kā arī aizgūts šīs protestu kustības nosaukums.

Decembrī protesti pārauga vardarbībā, demonstrantiem iesaistoties sadursmēs ar policiju un vandālisma aktos.

Kopš novembra, ka protesti sākās, vairāki cilvēki ir gājuši bojā, bet simtiem guvuši ievainojumus.

Parīzē sākušās "dzelteno vestu" sadursmes ar policiju

gallery icon
21