foto: AFP/Scanpix
"Tas ir neprāts" - protestētāji cenšas iekļūt Makrona brīvdienu miteklī pie Vidusjūras
Francijas prezidents Emanuels Makrons.
Pasaulē
2018. gada 29. decembris, 08:49

"Tas ir neprāts" - protestētāji cenšas iekļūt Makrona brīvdienu miteklī pie Vidusjūras

Jauns.lv / LETA

Tā sauktie "dzelteno vestu" protestētāji, kas pauž neapmierinātību ar Francijas prezidenta Emanuela Makrona politiku, šonedēļ mēģināja iekļūt Vidusjūras piekrastes fortā, kur prezidents mēdz pavadīt vasaras atvaļinājumus.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Apmēram 40 "dzelteno vestu" kustības demonstranti ceturtdien mēģināja iekļūt viduslaicīgajā Bregansonas fortā, bet policija to novērsa, piektdien paziņoja tuvumā esošās Bormlemimozas pilsētas mērs Fransuā Arizī.

"Tas ir neprāts. Cilvēkiem, kas grib vairāk demokrātijas, vajadzētu sākt ar citu cilvēku īpašuma respektēšanu," teica mērs. Viņš informēja, ka daudzi no šiem protestētājiem mēģināja iekļūt fortā, šķērsojot privātu teritoriju.

"Dzelteno vestu" kustība radās novembra vidū kā reakcija uz plānotu degvielas nodokļa paaugstināšanu, bet ātri pārauga plašākā kustībā pret Makrona politiku. Protestētāji valkā atstarojošās dzeltenās vestes, no kā arī aizgūts šīs protestu kustības nosaukums.

Bregansonas forts pagājušajā vasarā piesaistīja mediju uzmanību, kad kļuva zināms, ka Makrons tur ierīkojis 34 000 eiro vērtu peldbaseinu, lai gan šim fortam jau ir sava privātā pludmale.

Bregansonas fortā teorētiski pašlaik nevajadzētu būt cilvēkiem, bet prezidenta administrācija ir atteikusies izpaust, kur Makrons ar sievu Brižitu pavada Ziemassvētku un Jaungada brīvdienas.

Prese ir ziņojusi, ka prezidents atcēlis Ziemassvētkos plānotu slēpošanas braucienu, kas varēja notikt Pireneju kūrortā Lamonžī netālu no vietas, kur Makrona bērnības laikā dzīvoja viņa vecmāmiņa.

Parīzē, kur pēdējās nedēļās vairākkārt notikušas "dzelteno vestu" protestētāju sadursmes ar policiju, ir plānotas jaunas demonstrācijas sestdien un gada pēdējā dienā.

Vecgada vakara svinības Elizejas laukos notiks kā plānots, neskatoties uz gaidāmajiem "dzelteno vestu" protestiem slavenajā Parīzes avēnijā, ceturtdien paziņojušas Francijas amatpersonas.

Desmitiem tūkstoši tūristu un parīziešu tradicionāli sagaida Jauno gadu Elizejas laukos, kas ved līdz Triumfa arkai.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās