foto: Shutterstock
Somijā policisti brīdina meiteņu vecākus: par virkni seksuālu noziegumu aizturēti vīrieši, kuri atbrauca kā patvēruma meklētāji
Somu medijs, atsaucoties uz policiju, ziņo, ka visi aizdomās turētie valstī ieradušies kā patvēruma meklētāji.
Pasaulē
2018. gada 5. decembris, 18:18

Somijā policisti brīdina meiteņu vecākus: par virkni seksuālu noziegumu aizturēti vīrieši, kuri atbrauca kā patvēruma meklētāji

Jauns.lv

Somijas ziemeļu pilsētas Oulu policijas departaments nācis klajā ar publisku brīdinājumu, aicinot vecākus sekot līdzi bērnu aktivitātēm un komunikācijai internetā. Paziņojums sekojis īsi pēc tam, kad likumsargi saistībā ar aizdomām par seksuālu vardarbību pret nepilngadīgajiem un bērniem, aizturējuši valstī ieceļojušu vīriešu grupu.

Policijas departaments savā paziņojumā uzrunājis arī gados jaunas meitenes, lūdzot uzmanīgi izvērtēt situāciju, pirms ielaisties tiešsaistes sarunās ar svešiniekiem. Likumsargu rīcībā esot ziņas par ārvalstniekiem ar vājām somu valodas prasmēm, kuri sociālajos tīklos aktīvi mēģinājuši nodibināt kontaktus ar “ievērojami jaunākām”, nepilngadīgām meitenēm, ziņo somu interneta medijs “Uutiset”.

Pēdējā laikā ziņojumi par šāda veida aizdomīgām aktivitātēm esot saņemti bieži, un atsevišķos gadījumos esot aizdomas par iespējamu seksuālo vardarbību, kādēļ arī aizturēti deviņi vīrieši no ārvalstīm, skaidrojot brīdinājuma iemeslus, informēja policijā.

Policija izmeklē trīs atsevišķus gadījumus

Somijas policijas pārstāvis, izmeklēšanas vadošais detektīvs Markus Kīskinens, komentējot notikušo, gan lūdza cilvēkus pret notiekošo attiekties saprātīgi un pauda cerību, ka šo incidentu dēļ necietīs visu imigrantu un patvēruma meklētāju reputācija: “Ceru, ka šis nenovedīs pie vēl lielāka rasisma. Policija uzsver, ka ne visi iebraucēji ir noziedznieki.”

Likumsargi informēja, ka Oulu pilsētā šobrīd tiek izmeklēti trīs atsevišķi gadījumi. Vienā no tiem vīriešu grupa tiek turēta aizdomās par 10 līdz 14 gadus vecas meitenes seksuālu izmantošanu vairāku mēnešu garumā. Noziegumi esot pastrādāti pilsētas teritorijā esošās privātās rezidencēs.

Divi atlikušie noziegumi pastrādāti vienas dienas laikā, vienā un tajā pašā pilsētas rajonā. Abos gadījumos upuri bijuši jaunāki par 15 gadiem, izmeklētāji pirmo lietu vētī kā iespējamu nepilngadīgas personas seksuālu izmantošanu, savukārt otro – kā iespējamu smagu seksuālu varmācību pret nepilngadīgo un izvarošanu.

Visi aizturētie savulaik bijuši patvēruma meklētāji

Somu medijs, atsaucoties uz policiju, ziņo, ka visi aizdomās turētie valstī ieradušies kā patvēruma meklētāji. Dažiem ir Somijas pilsonība un dažiem ir piešķirts bēgļa statuss, kamēr atlikušie vēl gaida atbildīgo varasiestāžu lēmumu attiecībā uz statusa piešķiršanu.

Zināms arī, ka aizdomās turamie nāk no četrām dažādām valstīm un vairums ir vecumā no 20 līdz 30 gadiem, izņemot vienu, kurš ir vairāk nekā 30 gadus vecs. Reaģējot uz policijas paziņojumu, Somijas iekšlietu ministrs Kajs Mikenens medijiem pauda, ka atbalstītu stingrāku kritēriju ieviešanu tiem, kuri vēlas iegūt Somijas pilsonību.

Tēmas