foto: REUTERS/SCANPIX
Krāpnieks, uzdodoties par cietušo traģiskajā Grenfela torņa ugunsgrēkā, izkrāpj pārsimt tūkstošus
Ugunsgrēks Grenfela tornī.
Pasaulē
2018. gada 22. novembris, 14:58

Krāpnieks, uzdodoties par cietušo traģiskajā Grenfela torņa ugunsgrēkā, izkrāpj pārsimt tūkstošus

Jauns.lv

Šarifs Elufabi pēc notikušās traģēdijas izlicies, ka dzīvojis 21.stāva dzīvoklī kopā ar radiniekiem. 38 gadus vecais vīrietis uzdevies par liesmās bojāgājušas ģimenes radinieku un pieteicies finansiālai kompensācijai.

No 2017.gada 23.jūnija līdz šī gada 25.jūnijam viņš kompensācijās izkrāpis 103 tūkstošus sterliņu mārciņu (aptuveni 115 tūkstošus eiro). Puisis izdomājis stāstu, ka liktenīgajā naktī viņš neesot bijis mājās. Ugunsgrēkā viņš zaudējis savu onkuli, māsīcas un brālēnus, un visa viņa iedzīve ir izpostīta.

Patiesie upuri bija 42 gadus veca sieviete un viņas 52 gadus vecais vīrs, kuri gāja bojā šausminošajā ugunsgrēkā kopā ar saviem trim bērniem. Bez šīs ģimenes 14.jūnijā dzīvību zaudēja vēl 68 cilvēki.

Krāpniekam asus vārdus veltījis tiesnesis Robins Džonsons: “Traģēdijas atskaņās tu meklēji un ieguvi savu labumu un, atšķirībā no citiem, saņēmi pastāvīgas priekšrocības. Fakti par Grenfela torņa ugunsgrēku ir labi zināmi. Tie, kuri netika tieši iesaistīti, nekad neizjutīs to, ko jūt tie, kuri ugunsgrēkā zaudēja savus tuvākos, radus un draugus. Tas, ka negodīgi cilvēki cenšas piesavināties sev dažādus pakalpojumus, mājvietu un naudu, izmantojot traģēdiju, ir šokējoši, ņemot vērā katastrofas radītās skumjas un līdzjūtību sabiedrībā.”

foto: REUTERS/SCANPIX
Sabiedrība piemin traģēdijas upurus.

Notiesātais Elufabi tiesā atzinis nožēlu par izdarīto. Tomēr tiesnesis bija bargs, skaidrojot, ka ir iztērēti lieli policijas resursi, atbalsta pakalpojumi un finanses. Turklāt krāpšana tikusi veikta ļoti pārdomāti un neatlaidīgi. Elufabi kā cietušajam traģēdijā tika piešķirtas divas atbalsta personas, ar kurām vīrietis manipulējis vairākus mēnešus.

Tiesa Elufabi atzina par vainīgu krāpšanā un sodīja ar 6 gadu cietumsodu. Izmeklēšanas laikā atklājās, ka iepriekš apsūdzētais jau ir ticis tiesāts par 54 dažādiem pārkāpumiem, tai skaitā par zādzībām un uzbrukumiem.

foto: AFP/Scanpix
Ugunsgrēks Grenfela tornī.

2017.gada 14.jūnijā pasauli satrieca ziņa no Londonas Lielbritānijā – naktī bija aizdedzies 24 stāvus augsts debesskrāpis, saukts par Grenfela Torni.  Ugunsgrēkā dzīvību zaudēja 72 cilvēki, vairāk kā 70 tika ievainoti, 223 izglābās no degošā nama.