1dienas
19stundas
39minūtes
24sekundes

Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Jaunkaledonijā ar milzu atsaucību nobalso par palikšanu Francijas sastāvā
foto: AP/Scanpix
Vēlēšanu iecirkņos Jaunkaledonijā veidojās pamatīgas rindas.
Pasaulē

Jaunkaledonijā ar milzu atsaucību nobalso par palikšanu Francijas sastāvā

Jauns.lv / LETA

Jaunkaledonijā, nelielajā Francijas aizjūras teritorijā Klusajā okeānā, svētdien beidzies referendums par šīs salu grupas neatkarību, kas izcēlies ar īpaši lielu vēlētāju aktivitāti, ko mediji vērtējuši kā vēsturisku.

Jaunkaledonijā ar milzu atsaucību nobalso par pali...

Balsošanas iecirkņi bija atvērti desmit stundas. Kā paziņojušas amatpersonas, stundu pirms to slēgšanas savu viedokli bija pauduši jau 73,68% balsstiesīgo iedzīvotāju jeb par aptuveni 15% vairāk nekā 2014. gadā notikušajās vēlēšanās.

Svētdien notikušajā Francijas aizjūras teritorijas Jaunkaledonijas neatkarības referendumā balsotāju vairākums atbalstījis palikšanu Francijas sastāvā, paziņojis Francijas prezidents Emanuels Makrons.

"Balsotājiem bija iespēja izdarīt neatkarīgu un informētu izvēli par Jaunkaledonijas un Francijas attiecībām," viņš uzsvēris uzrunā no Elizejas pils. "Vairākums šodien nolēmis, ka Jaunkaledonijai jāpaliek Francijas sastāvā."

foto: AP/Scanpix
Vēlēšanu iecirkņos Jaunkaledonijā veidojās pamatīgas rindas.
Vēlēšanu iecirkņos Jaunkaledonijā veidojās pamatīgas rindas.

"Kā valsts vadītājs gribu paust lepnumu, ka vairākums jaunkaledoniešu izraudzījušies Franciju - tas liecina par uzticēšanos Francijas Republikai, tās nākotnei, tās vērtībām," piebildis Makrons.

Jaunkaledonija Francijas valdījumā atrodas kopš 1853. gada, un referendums parādīs, vai kārdinājums palikt Francijas sastāvā, kas nodrošina bagātīgas subsīdijas no pasaules otrā malā esošās metropoles, joprojām spēj pārsvērt nepatiku pret Parīzi, ko izjūt daudzi iedzimtie, kas jūtas pamesti novārtā.

Jaunkaledonija Francijas valdījumā atrodas kopš 1853. gada.

Jaunkaledonijā dodas balsot par neatkarību no Francijas

Jaunkaledonijā, nelielajā Francijas aizjūras teritorijā Klusajā okeānā, svētdien beidzies referendums par šīs salu grupas neatkarību, kas izcēlies ar īpaši lielu ...

Saskaņā ar provizoriskajiem referenduma rezultātiem tajā piedalījušies aptuveni 80% Jaunkaledonijas balsstiesīgo iedzīvotāju un 56,8% no viņiem balsojuši pret neatkarību.

Tikmēr mediji vēsta, ka referenduma rezultāti dažādos balsošanas iecirkņos krasi atšķīrušies - dažās teritorijās, kurās vairākums balsotāju ir Jaunkaledonijas pamatiedzīvotāji, vairāk nekā 90% balsojuši par neatkarību, tikmēr citviet, kur pārsvarā dzīvo ieceļotāji no Eiropas, pārliecinoši nobalsots par palikšanu Francijas sastāvā.

Aptaujas liecināja, ka 60 līdz 69% balsstiesīgo referendumā, ar kuru noslēdzas divas desmitgades ilgušais vietējo varasiestāžu pilnvaru paplašināšanas process, noskaņoti balsot pret atdalīšanos no Francijas.