foto: Ekrānuzņēmums no "Eesti Paevaleht"
Igaunijā mistiski pazuduši 9 līķi no Latvijas - tie it kā vesti kremācijai no Vidzemes pie kaimiņiem
Tallinas prese ir nesapratnē par mistisku deviņu līķu no Latvijas pazušanu Igaunijas plašumos.
Pasaulē
2018. gada 31. maijs, 06:15

Igaunijā mistiski pazuduši 9 līķi no Latvijas - tie it kā vesti kremācijai no Vidzemes pie kaimiņiem

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

14. maijā Rūjienā avarēja Vidzemes apbedīšanas biroja „Ritus” busiņš ar deviņiem nelaiķiem, kurus pēc vietējo nostāstiem veda kremēt uz Igauniju – Veru krematoriju. Pēc avārijas no „Ritus” busiņa līķus pārkrāmēja citā transportlīdzeklī un tas viņus aizveda nezināmā virzienā.

Kāds avārijas aculiecinieks TV raidījumam „Bez Tabu” stāstīja: „Tas bija Valmieras apbedīšanas biroja „Ritus” transportlīdzeklis. Busiņā bija deviņu cilvēku mirstīgās atliekas. No avarējušās automašīnas mirušos kā malku pārkrāva citā automašīnā. No viena auto otrā iemeta deviņus maisus. Stāstīja, ka brauc uz Igauniju, tur laikam kremēšana lētāka“.

Rūjienā mīklaini pazūd deviņu cilvēku mirstīgās atliekas

Igaunijas laikraksts „Eesti Paevaleht” bez rezultātiem centies noskaidrot, uz kuru Igaunijas krematoriju tad avarējušie līķi aizvesti. Igauņu laikraksts raksta:

„Konkurenti (citu Igaunijas krematoriju pārstāvji) ar pirkstu rāda uz Veru krematoriju. Bet tur ir nesaprašanā, kāpēc viņiem uzbrūk.

14. maijā Rūjienā notika ceļu satiksmes negadījums ar automašīnu, kura veda deviņus nelaiķus uz Igaunijas krematoriju. Bet neviena Igaunijas krematorija nav atzinusi, ka krava (ar deviņiem līķiem no Latvijas) līdz tai būtu nonākusi.

Minētais gadījums uzskatāms gan par likumpārkāpumu, gan ētikas normu neievērošanu. Saskaņā ar noteikumiem līķi pār robežu drīkst pārvadāt tikai cinka zārkā un pa vienam, nevis vairākus kopā.

Rūjienā cilvēki redzēja pavisam citu ainu. Auto bija bez saldēšanas iekārtām un no kravas nodalījuma uz citu auto tika pārkrauti maisos salikti līķi, par zārkiem pat nevarēja būt nekādas runas. Tāda līķu pārvadāšana ir absolūti neētiska.

Tā kā kremācija Igaunijā ir lētāka nekā Latvijā, tad Latvijas apbedītāju firmas nelaiķus bieži ved kremācijai uz Igauniju. Tomēr ne Veru, ne kāda cita Igaunijas krematorija neapstiprināja, ka viņi būtu saņēmuši līķus sadedzināšanai no Rūjienā avarējušā busiņa”. Igaunijas prese par šo gadījumu raksta: „Mīklains gadījums”.

Vai Valmieras krematorija karo ar Vidzemes apbedīšanas kantori?

PortālsJauns.lv pēc skaidrojuma vērsās pie firmas „Ritus” pārstāvja Edmunda Litiņa, kurš apstiprināja, ka firmas busiņš ar līķiem tik tiešām Rūjienā avarējis, bet nelaiķi neesot vesti kremēt uz Igauniju. Tas nelaiķus pārvadājis vien pa Latvijas teritoriju, šim nolūkam paredzētajos īpašos līķu maisos. Tomēr „Ritus” pārstāvis tā arī nespēja pateikt, kur avārijā cietušie līķi palikuši – apbedīšanas birojam esot „ļoti liels apjoms” un viņš nespējot nokontrolēt, kur katrs nelaiķis apbedīts vai kremēts. Tāpat laikā, kad notika negadījums, Litiņš esot bijis ārpus valsts robežām. Viņš Jauns.lv pastāstīja:

„Tās visas ir pasakas. Neviens mūsu busiņš 14. maijā caur Rūjienu uz Igauniju nevada nelaiķus. Pie tam maršruts būtu galīgi greizs, jo uz Veru jābrauc caur Smilteni, nevis Rūjienu. Tāpat, kā apliecina Veru krematorija, tā jau kopš aprīļa vidus vairs nekremē nelaiķus no Latvijas. Jā, mūsu busiņš ar līķiem avarēja, bet tas nebrauca vis uz Igauniju, bet gan „Ritus” biroju Rūjienā.

Viss notikušais ir mūsu biroja „Ritus” nomelnošanas kampaņa, ko, visticamāk, organizē Valmieras krematorija, kurai nemaz tik spoži neiet. Tai ir saistības 500 000 eiro apmērā, bet mēs aizgājējus vedam kremēt uz Igauniju, jo tur ir lētāk. Valmieras krematorija mums urnu (kapsulu) ar nelaiķa pelniem pēc kremēšanas piedāvā par 317 eiro, bet Igaunijā pelnus skaistā koka urnā - par 189 eiro. Ir taču starpība?”

„Notikusi neapbedītu līķu apgānīšana”

foto: Shutterstock
Mistiskā kārtā neviens nevar paskaidrot, kur palikuši deviņi līķi, kas pirms pusmēneša atradās avarējuša apbedīšanas biroja busiņā Rūjienā.

Savukārt Latvijas Apbedītāju asociācijas pārstāvis Edgars Timpa, kurš vienlaikus arī ir Latvijas krematoriju pārstāvis, Jauns.lv teica: „Tas ir ļoti nepatīkami, ka „Ritus” apvaino Valmieras krematoriju, stāsta, ka tā ir slikta un tā tālāk. Izplata visādas nepatiesības. Gadījums ar „Ritus” busiņu ir starptautisks skandāls! Kā vispār „Ritus” pārstāvis var runāt par kādu Valmieras krematorijas pasūtījumu?! Vai mēs organizējām avāriju un busiņā likām iekšā līķus? Es par šo avāriju uzzināju tikai tad, kad par to sāka interesēties žurnālisti.

Cik „Ritus” var melot? Normatīvie akti nosaka, kā jāizturas pret aizgājējiem un kā līķi jāpārvadā. Neticu, ka viņi tos veda uz Rūjienu. Cik zinu, viņiem Rūjienā ir tikai mazs kantorītis… Vai viņi līķus veda uz turieni? Ir tikai viens izskaidrojums, kāpēc „Ritus” noliedz faktu par nelaiķu vešanu uz Igauniju. Tāpēc, lai izvairītos no riska par kriminālprocesa uzsākšanu, jo šajā gadījumā ir notikusi neapbedītu līķu apgānīšanu”.

Pagaidām nav skaidrs, kur ir palikuši nelaiķi, kuri bija avarējušajā „Ritus” busiņā. Apbedīšanas kompānijas pārstāvji to neatklāj, bet Igaunijas krematorijas noliedz, ka pēdējā laikā būtu kremējuši līķus no Latvijas. Veru krematorija to nav darījusi kopš aprīļa vidus. Tartu krematorija jau četrus gadus nesadarbojas ar Latvijas apbedīšanas kantoriem. Arī Pērnavas un Viljandi krematorijas noliedz, ka nesen būtu kremējušas kādu aizgājēju no Latvijas.

Valsts policija informē, ka konkrētais ceļu satiksmes negadījums Rūjienā ir noticis, apstiprina arī to, ka automašīnā vestas deviņu cilvēku mirstīgās atliekas. Portāls Jauns.lv Valsts policijas Vidzemes reģionālajai pārvaldei uzdevis jautājumus, vai likumsargi skaidro, uz kurieni nogādāti avārijā Rūjienā iesaistītā busiņā vestie nelaiķi un kas ar mirstīgajām atliekām ir noticis? Vai cilvēku līķu pārvadāšana šai gadījumā atbilda normatīvo aktu prasībām un vai šai gadījumā nav konstatējama neapbedītu līķu apgānīšana?