foto: EPA, Reuters/Scanpix/LETA
Tramps: uzbrukums Parīzē veicinās Lepēnas izredzes Francijas prezidenta vēlēšanās
Pasaulē
2017. gada 22. aprīlis, 08:56

Tramps: uzbrukums Parīzē veicinās Lepēnas izredzes Francijas prezidenta vēlēšanās

LETA

ASV prezidents Donalds Tramps piektdien pauda uzskatu, ka ceturtdien Parīzē notikušais uzbrukums policistiem, par kuru uzņēmies atbildību džihādistu grupējums "Islāma valsts", veicinās galēji labējās kandidātes Marinas Lepēnas izredzes uzvarēt Francijas prezidenta vēlēšanās, kuru pirmā kārta notiks svētdien.

Tramps intervijā ziņu aģentūrai "Associated Press" (AP) sacīja, ka viņš tieši neatbalsta Lepēnu, tomēr šis uzbrukums uzsvēris viņas stiprās puses.

"Viņa ir visstiprākā robežu jautājumā, un viņa ir visstiprākā [izteikumos] par to, kas notiek Francijā," Tramps teica Ovālajā kabinetā sniegtajā intervijā. "Tam, kurš ir visskarbākais pret radikālo islāma terorismu, un kurš ir visskarbākais robežu jautājumā, vēlēšanās klāsies labi."

"Vēl viens teroristu uzbrukums Parīzē. Francijas tauta to vairs necietīs. Tam būs liela ietekme uz prezidenta vēlēšanām!" pirms tam tviterī paziņoja Tramps, kurš arī ASV vārdā izteica līdzjūtību Francijas tautai.

ASV prezidenti parasti izvairās izteikties par konkrētu kandidātu izredzēm ārvalstu vēlēšanās, bet Tramps sacīja, ka viņa viedoklis daudz neatšķiras no parasta vērotāja viedokļa.

"Visi izsaka prognozes par to, kurš uzvarēs. Es [šajā ziņā] neatšķiros no jums," teica Tramps savā intervijā.

ASV eksprezidents Baraks Obama ceturtdien telefonsarunā ar centrisko Francijas prezidenta kandidātu Emanuelu Makronu novēlēja viņam visu labāko, tomēr atturējās no viņa pilnīgas atbalstīšanas. Makrona vēlēšanu komanda publicēja video ar šīs sarunas ierakstu.

Lepēna līdzīgi Trampam ir skarbi izteikusies pret imigrāciju, aicinot nostiprināt valsts robežas pret imigrantu nekontrolētu pieplūdumu un izraidīt terorismā aizdomās turētos ārzemniekus. Viņa arī bija starp pirmajiem, kas apsveica Trampu ar uzvaru ASV prezidenta vēlēšanās.

Neraugoties uz Trampa atzinīgiem izteikumiem par dažiem Lepēnas politikas aspektiem, Baltā nama preses sekretārs Šons Spaisers kategoriski noliedza, ka Tramps dotu priekšroku kādam no Francijas prezidenta vēlēšanu kandidātiem.

Vērienīga policijas operācija Parīzē

Apšaudē, kas ceturtdien notikusi Parīzē Elizejas laukos, ir gājis bojā viens policists un ievainots vēl viens, bet šāvējs ir nogalināts, ...

gallery icon
31