Pasaulē
2010. gada 19. jūlijs, 10:54

ASV pauž bažas par iespējamu sūci no BP naftas dziļurbuma Meksikas līcī

Jauns.lv

ASV valdība svētdien pauda bažas par iespējamu sūci no Meksikas līcī esošā Lielbritānijas naftas kompānijas BP dziļurbuma, uz kura pagājušajā nedēļā tika uzmontēta pagaidu noslēgšanas iekārta.

ASV Krasta apsardzes admirālis Tads Allens vēstulē BP vadītājam Bobam Dadlijam aicināja nekavējoties ziņot par "konstatētu sūci" un "anomālijām" pie pagaidu noslēgšanas iekārtas.

Allens norādīja, ka BP jāziņo ASV valdībai par šādām sūcēm ne vēlāk kā četras stundas pēc to konstatēšanas un rakstiski jāizklāsta nākamie soļi "iespējami ātrākai vārsta atvēršanai .., ja apstiprinātos ziņa par ogļūdeņražu izplūdi pie noslēgšanas iekārtas".

BP svētdien bija paudusi cerību, ka pagaidu iekārta izturēs līdz galīgai urbuma slēgšanai un nafta jūrā vairs neizplūdīs. BP galvenais tehniķis Dags Satlzs norādīja, ka spiediens pagaidu iekārtā turpina pieaugt, tādēļ pētnieki joprojām novēro urbumu bažās par iespējamām naftas noplūdēm.

BP plāno jau jūlija beigās uzsākt dziļurbuma galīgo slēgšanu, kuras laikā tajā tiks iepildīti smagi urbšanas šķidrumi, dubļi un cements. Paredzams, ka šī operācija tiks pabeigta līdz augusta vidum.

ASV valdība iepriekš bija ierosinājusi pārsūknēt naftu pa cauruļvadiem no dziļurbuma uz kuģiem, taču Satlzs norādīja, ka tas nozīmētu urbuma atvēršanu vēl uz trim dienām.

Jau vēstīts, ka naktī uz 21.aprīli uz BP nomātās naftas ieguves platformas "Deepwater Horizon" Meksikas līcī notika sprādziens, platforma aizdegās un pēc divām dienām nogrima. Sprādziena brīdī uz platformas atradās 126 strādnieki, no kuriem 115 tika evakuēti, bet 11 gāja bojā.

ASV valdības aplēses liecina, ka kopš šīs eksplozijas Meksikas līcī vidēji dienā izplūda 30 līdz 65 tūkstoši barelu naftas, un tās radītais piesārņojums skāra daudzus vietējos uzņēmējus un dabu. Naftas plankums aizņēma aptuveni 95 kilometrus garu piekrastes līniju, apdraudot daudzas retas dzīvnieku un putnu sugas, kā arī apturot zvejniecību.

Pēc vairākiem neveiksmīgiem mēģinājumiem BP jūnijā izdevās pārgriezt bojāto izvades cauruli un uzsākt darbu pie tās noslēgšanas, šādi ievērojami samazinot naftas izplūšanu.

Taču tikai pagājušajā nedēļā BP inženieriem izdevās jaunuzmontētajā noslēgšanas iekārtā noslēgt visus trīs vārstus, tādējādi pirmo reizi kopš aprīļa beigām apturot naftas izplūšanu.

BNS

Tēmas