Referendums par marihuānas legalizāciju Kalifornijā izgāzies
Pasaulē
2010. gada 3. novembris, 08:48

Referendums par marihuānas legalizāciju Kalifornijā izgāzies

Jauns.lv

Kalifornijas vēlētāji referendumā, kas norisinājās vienlaikus ar ASV Kongresa vēlēšanām, otrdien noraidījuši marihuānas lietošanas, audzēšanas un tirdzniecības legalizāciju, liecina mediju prognozes.

­­

­ Pret tā saukto 19.priekšlikumu balsojuši 57% kaliforniešu, bet to atbalstījuši 43%, liecina televīzijas kanāla CNN aplēses.

Arī televīzijas kanāls "Fox News" un laikraksts "The Los Angeles Times", pamatojoties uz nobalsojušo vēlētāju aptaujām, lēš, ka priekšlikums ir noraidīts.

Marihuānas audzēšana un tirdzniecība medicīniskos nolūkos Kalifornijā ir likumīga jau kopš 1996.gada, taču 19.priekšlikums paredzēja tās pilnīgu legalizāciju, atļaujot cilvēkiem, kuri sasnieguši 21 gada vecumu glabāt līdz pat 28 gramiem marihuānas, kā arī audzēt kaņepju stādus 2,32 kvadrātmetru platībā.

Tiktu pieļauta arī komerciāla marihuānas audzēšana lielās platībās, taču galīgo lēmumu šādos gadījumos būtu bijis jāpieņem vietējām varasiestādēm municipalitāšu līmenī.

Starp 19.priekšlikuma atbalstītājiem bija gan politiķi, gan arodbiedrības, gan pilsoņtiesību aizstāvju organizācijas, kā arī pazīstamais filantrops un miljardieris Džordžs Soross, kurš "Jā" kampaņai ziedoja miljonu dolāru.

Tomēr pret marihuānas legalizāciju iebilda abi galvenie kandidāti uz pavalsts gubernatora amatu, kurā līdz šim atradies Arnolds Švarcenegers, kā arī kandidāti uz abām štata senatoru vietām.

Pret kaliforniešu iniciatīvu iestājās arī ASV Tieslietu ministrs Ēriks Holders.

ASV federālās statistikas dati liecina, ka gandrīz septiņi procenti no 37 miljoniem lielā Kalifornijas iedzīvotāju kopskaita marihuānu smēķē vismaz reizi mēnesī.

Kasjauns.lv/LETA/Foto:LETA/AFP

­­