Pasaulē

Saistībā ar Čavesa nāvi Baltkrievijā izsludinātas 3 dienu sēras

Jauns.lv

Saistībā ar Venecuēlas prezidenta Ugo Čavesa nāvi Baltkrievijā izsludinātas trīs dienu sēras.

Saistībā ar Čavesa nāvi Baltkrievijā izsludinātas ...

Baltkrievijā izsludinātas trīs dienu sēras, kuru laikā pie valsts institūciju ēkām karogi jānolaiž pusmastā, bet radio un televīzijas kanāli tiek aicināti nepārraidīt izklaides programmas, liecina prezidenta Aleksandra Lukašenko izdotais rīkojums.

Lukašenko izteicis līdzjūtību Čavesa tuviniekiem, kā arī Venecuēlas augstākajām amatpersonām.

Lukašenko paziņojumā teikts: "No dzīves aizgājis tuvs, uzticams draugs, mūsu brālis, Bolivāriskās Venecuēlas Republikas prezidents Ugo Čavess Friass."

Pēc Lukašenko domām, Čavess bija "viens no izcilākajiem mūsu laiku valstsvīriem, nelokāms varonis, kaismīgs patriots un neatkarības cīnītājs, ievērojams politiķis, domātājs un orators, spilgta, spēcīga un dzīvespriecīga persona, kuras dzīve pilnībā bija veltīta kalpošanai savai tēvzemei".

Kasjauns.lv jau ziņoja, ka pēc divus gadus ilgas cīņas ar vēzi Čavess mūžībā aizgāja otrdien 58 gadu vecumā.

Viceprezidents Nikolass Maduro, kas, valdot asaras, pavēstīja par Čavesa aiziešanu, jau paziņojis, ka "tautas aizsardzībai un miera garantēšanai" visā valsts teritorijā iesaistīta policija un armija, kas faktiski vērtējama kā karastāvokļa izsludināšana.

Harismātiskajam līderim Kubā tika veiktas četras vēža operācijas. Audzējs viņam pirmo reizi tika konstatēts 2011.gada vidū iegurņa apvidū. Pēc pēdējās, 11.decembrī veiktās operācijas, kuras rezultātā prezidentam radās komplikācijas, viņš sabiedrībā vairs neparādījās.

"Šis ir dziļu sāpju brīdis," sacīja viceprezidents. "Komandieri, liels paldies visu to cilvēku vārdā, kurus jūs aizsargājāt."

Čavess par savu pēcteci ir nosaucis Maduro, taču ir skaidrs, ka opozīcija pieprasīs jaunas vēlēšanas, un valstī pieaug spriedze, valdībai izplatot paziņojumus par iekšējo un ārējo spēku sazvērestību nolūkā sagraut "Venecuēlas demokrātiju".

Brīdi vēlāk ārlietu ministrs Eliass Hosē Haua Milano gan pavēstīja, ka Maduro prezidenta pienākumus pildīšot tikai pagaidām, kamēr 30 dienu laikā netiks izsludinātas jaunas vēlēšanas. Viņš piebilda, ka Maduro vēlēšanās startēs kā valdošās Apvienotās sociālistu partijas (PSUV) kandidāts.

Haua arī paziņoja, ka valstī ir izsludinātas septiņas dienas ilgas sēras un ka Čavesa bēres paredzētas piektdien.

"Čavesa bēres konkurēs ar Evas Peronas bērēm Argentīnā," paredz Savienoto Valstu Venecuēlas jautājumu eksperts Denjels Hellingers, atgādinot par Argentīnas pirmo lēdiju, kas no dzīves aizgāja 1952.gadā, atrodoties savas popularitātes virsotnēs.

Viceprezidents jau paziņojis, ka Čavesa slimība esot Venecuēlas ienaidnieku sazvērestības rezultāts, nepārprotami norādot uz ASV un Venecuēlas opozīciju. Reaģējot uz viņa izteikumiem, Vašingtona paziņojusi, ka tie ir "absurdi".

Vēl pirms paziņojuma par Čavesa nāvi, Karakasa par "persona non grata" izsludināja divus ASV diplomātus, kam dots rīkojums 24 stundu laikā valsti pamest. Vašingtona pavēstījusi, ka abi izraidītie diplomāti jau atgriezušies ASV.

Tikmēr Venecuēlas armija izplatījusi paziņojumu, ka tā aizsargāšot valsts suverenitāti, nedalāmību un drošību un palikšot lojāla viceprezidentam un parlamentam. Armija aicinājusi tautu saglabāt mieru.

Trešdien Čavesa mirstīgās atliekas tiks pārvestas uz Karakasas Kara akadēmiju, lai ļautu viņa atbalstītājiem atvadīties no sava vadoņa. Haua aicinājis Čavesa atbalstītājus, godinot mirušo prezidentu, tērpties Venecuēlas karoga krāsās.

Pie armijas hospitāļa, kur Čavess atvadījās no dzīvības, bija pulcējušies simtiem viņa atbalstītāju, kas skandēja: "Mēs visi esam Čavess!" un "Čavess ir dzīvs!"

"Lai neviens nemēģina jūs pārliecināt, ka Čavesa vairs nav. Viņš vienmēr būs ar mums," sacīja parlamenta spīkers Djosdado Kabeljo.

Maduro, līdzās stāvot kabineta ministriem, par Čavesa nāvi paziņoja stundu pēc prezidenta aiziešanas mūžībā.

Venecuēlas tautai līdzjūtību izteikuši starptautiskās sabiedrības līderi, valstu vadītāji un prominences, arī ANO ģenerālsekretārs Bans Gimuns un Holivudas kinorežisors Olivers Stouns.

Čavess vēl tikai oktobrī bez grūtībām uzvarēja prezidenta vēlēšanās. Prezidenta nāve būs smaga trauma miljoniem viņa atbalstītāju, kas jūsmoja par viņa harizmātisko stilu un pret ASV vērsto retoriku, kā arī atbalstīja naftas industrijas finansēto politiku, kuras rezultātā tika subsidēta pārtika, bet ilgi novārtā pamestajiem trūcīgo rajoniem nodrošinātas bezmaksas veselības klīnikas.

LETA