foto: zudusilatvija.lv
Pirmais īstais mierlaika 18. novembris: pirms 100 gadiem
Tieši pirms simts gadiem Latvijas tauta 18. novembrī tā pa īstam apzinājās, ka dzīvo savā valstī (attēlā: 18. novembra svinības Tukumā, tiesa gan – dažus gadus vēlāk, 1923. gadā).
2021. gada 18. novembris, 06:09

Pirmais īstais mierlaika 18. novembris: pirms 100 gadiem

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Tieši pirms simts gadiem – 1921. gadiem, 18. novembrī, latvieši pirmo reizi brīvi varēja svinēt valsts dzimšanas dienu. Pirms gada bija noslēgts Latvijas - Krievijas miera līgums, Melngalvju namā togad tika parakstīts padomju Krievijas/Ukrainas – Polijas miera līgums. Tā kā ne mūsu zemē, ne pie tās robežām vairs nedunēja ieroču šķinda. Un beidzot Latvijas proklamēšanas trešo gadadienu  visā valstī varēja svinēt brīvi un priecīgi.

foto: periodika.lv
Pirms simts gadiem avīzes vēl neiznāca ar krāšņām fotogrāfijām, tāpēc tās notikumus centās atspoguļot ar zīmējumiem. Šādi “Latvijas Sargs” attēloja, kā Satversmes sapulces prezidents Jānis Čakste kopā ar citām valsts augstākajām amatpersonām un ārvalstu militārajiem atašejiem apstaigā Latvijas karavīru svētku ierindu.

Par to liecina arī tā laika laikrakstu reportāžas par svētku svinībām. “Latvijas Sargs” raksta:

“Grūtās un upuru bagātās cīņās nomocītā tauta sāk vieglāk uzelpot un ekonomiskās jaunradīšanas grūtībās un nevaļā ilgi aizturētais priekš un jūsma beidzot tomēr laužas uz āru. Kamēr pirmās gadasvētku svinībās šī sajūsma bija mazāk redzama un tauta sevī vēl slēpdama pārāk svaigās pārdzīvoto briesmu atmiņas bija noraidoša un atturīga, šoreiz tā brīvi ļāvās svētku priekam un sajūsmai. Sistās brūces liekas beidz asiņot un sāk aizaugt. Izmocītās sirdīs maz pamazām nolaižas miers un iegūtās brīvības apziņa”.

“Jaunais Vārds” novērojis: “18. novembris galvas pilsētā šogad atstāja sevišķi svinīgu, var teikt pat impozantu iespaidu, it īpaši tai ziņā izcēlās momenti uz Esplanādes un pie pils. Viena  daļa te jāgriež uz izdevīgā laika birkas, bet laikam nemaldīsimies šo iepriecinošo parādību izskaidrodami arī ar Latvijas valsts idejas nostiprināšanos”.

Par valstiskās apziņas mošanos Latvijas pilsoņos liecina arī šāda preses ziņa: “Pilsētā daži, kaut gan ne daudzi logi bij attiecīgi dekorēti un apgaismoti. Noķēzušu karogu bij palicis maz: viens ar kādiem 7 ielāpiem pilsētas nabadzīgākajā rajonā pie biržas”.

Gadsimta laikā valsts dzimšanas svinību norises scenārijs lielos vilcienos nav mainījies (protams, izņemot okupācijas laiku). Viss kā ierasts – no rīta studentu lāpu gājiens uz Brāļu kapiem, dievkalpojumi, tad svinīgā Saeimas (1921. gadā vēl Satversmes sapulces) sēde, karaspēka parāde, svinīgā izrāde Nacionālajā teātrī un koncerts Nacionālajā operā.

foto: periodika.lv
1921. gada 18. novembra laikraksts “Jaunā Latvija” latvju tautu sveic valsts dzimšanas dienā, ietērpjot Latvijas pirmo prezidentu Jāni Čaksti uzvarētāja vainagā.

Arī citviet Latvijā svinību pasākumi. Tā, piemēram, 1921. gadā bruņoto spēku parādes notika ne tikai Rīgā, bet, kā raksta tā laika avīzes, arī citās Latvijas pilsētās – Siguldā, Jelgavā, Liepājā un citviet. Atšķirības vien meklējamas niansēs. Un varbūt arī izpratnē, kā pareizi tautu sveikt svētkos. Diez vai šodien kāda laikraksta svētku numura 1. lappusē rotātos Egila Levita portrets lauru un ozollapu vainagā, kā tas bija ar Jāni Čaksti uz 1921. gada 18. novembra “Jaunās Latvijas” pirmās lapas.

foto: periodika.lv
Vienu no nedaudzajām, teju vai vienīgo fotoreportāžu, par 1921. gada 18. novembra svinībām Daugavmalā pie Rīgas pils varam ieraudzīt “Ilustrētajā Žurnālā”.

Pirms 100 gadiem galvenā 18. novembra “atrakcija”, pēc visa spriežot, bija Esplanādē: “Pulksten 11 apsardzības ministrs Zemgals ieradās Esplanādē, kur stāvēja kareivji kā no dzelzs izlietās rindās. Tanī pat laikā no Daugavas puses parādījās vesela flotile aeroplānu, astoņi gabali, lidodami vispirms dažādās noteiktās grupās un pārgrupējumos, pēc tam izdarīdami - gribētos pat teikt pārdrošus - mākslas lidojumus pār Esplanādi, mezdami kūleņus virs katedrāles un drāzdamies tepat pār ļaužu galvām”. 

Arī citur Latvijā valsts dzimšanas dienu svinēja pacilātā noskaņojumā. “Liepājas Avīze” raksta:

“Latvijas valsts dibināšanas dienas svinēšana Liepājā noritēja sevišķi svinīgi, piedaloties visiem Liepājas pilsoņiem (saprotams bez “biedriem”). Neskatoties uz drūmo un vēso rudens dienu (te jāpiemin, ka Rīgā gan todien bija daudz piemīlīgāks laiks nekā vēju pilsētā) jau no paša rīta ielas pilnas svētku drēbēs tērpušos pilsoņu, kuri dodas katrs uz savu dievnamu pateikties Dievam par līdzšinējo vadību un izlūgties Tēva palīgu arī nākotnē”.

foto: periodika.lv
1921. gada 18. novembrī visi Latvijas lielākie laikraksti iznāca ar svētku lozungiem.

Bija arī vietējie jaunās Latvijas neatkarības valsts pretinieki, kuri sapņoja par “komunisma sauli”, bet viņiem ne sevišķi veicās. Tā pati “Liepājas Avīze” ziņo: “Vietējie “biedri-sociālisti” ne pie svinībām, nedz arī gājienā nepiedalījās. Tie noturēja Leišu biedrības zālē mītiņu, kurš, neskatoties uz skaļiem uzaicinājumiem, bija gluži niecīgi apmeklēts un atstāja sēru iespaidu”.

foto: periodika.lv
1921. gada 18. novembrī visi Latvijas lielākie laikraksti iznāca ar svētku lozungiem.
foto: periodika.lv
1921. gada 18. novembrī visi Latvijas lielākie laikraksti iznāca ar svētku lozungiem.