3dienas
8stundas
22minūtes
43sekundes

Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
737 tūkstoši eiro Rīgas Filharmonijai – sākas nacionālās koncertzāles projektēšana
foto: Zane Bitere/LETA
Sabiedrība

737 tūkstoši eiro Rīgas Filharmonijai - sākas nacionālās koncertzāles projektēšana

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Valdība piešķir nepieciešamos līdzekļus Rīgas Filharmonijas projektēšanai un neatliekami veicamiem remontdarbiem Rīgas Vēstures un kuģniecības muzejā.

737 tūkstoši eiro Rīgas Filharmonijai – sākas naci...

Lai nodrošinātu vēl šogad neatliekami un prioritāri veicamu pasākumu īstenošanu kultūras nozarē, Ministru kabinets 22. oktobra sēdē lēma atbalstīt finansējuma pārdali starp Finanšu ministrijas un Kultūras ministrijas (KM) budžeta programmām un apakšprogrammām, informē Lita Kokale KM Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja.

“Situācija, kāda ir vairākās nozīmīgās kultūrvēsturiskās ēkās - Latvijas Nacionālajā arhīvā, Rīgas Vēstures un kuģniecības muzejā, nepietiekama finansējuma dēļ veidojusies gadiem ilgi. Mūsu prioritāte ir sniegt visu pieejamo atbalstu, lai bez kavēšanās risinātu akūtos jautājumus un nodrošinātu kultūrvēsturiskā mantojuma saglabāšanu. Vienlaikus ir svarīgi rast nepieciešamos līdzekļus arī jauno projektu attīstībai. Šodien atbalstītā budžeta līdzekļu pārdale ļaus virzīties uz priekšu arī ar Rīgas filharmonijas projekta turpmāku īstenošanu,” norāda kultūras ministre Agnese Lāce.

Starp neatliekami un prioritāri veicamajiem darbiem, kūru īstenošanai vēl šogad nepieciešams finansējums, ir Rīgas Filharmonijas (Nacionālās akustiskās koncertzāles) projektēšanas darbu izpilde; tai valdība lēma piešķirt 737 354 eiro.

KM jau informējusi, ka pēc VAS "Valsts nekustamie īpašumi" veiktās tehniskās apsekošana secināts – trīs administratīvās telpas Rīgas Vēstures un kuģniecības muzeja ēkās Palasta ielā 2 un Herdera laukumā 4 atrodas sliktā tehniskā stāvoklī, un līdz neatliekami veicamu remontdarbu pabeigšanai to ekspluatācija ir pārtraucama. Remontdarbu veikšanai muzeja telpās Ministru kabinets pārdalīja finansējumu 110 263 eiro apmērā.

Ņemot vērā izmaiņas ugunsdrošības normatīvajos aktos, Latvijas Nacionālajam arhīvam vēl šogad jāveic ēkas Ata ielā 1, Rīgā, mehāniskās ventilācijas kanālu tehniskās pārbaudes un tīrīšanas darbi, ēkas Bezdelīgu ielā 1A, Rīgā, automātiskās ugunsgrēka atklāšanas trauksmes signalizācijas sistēmas ierīkošana bēniņu stāvā un ugunsdrošības prasību novēršana 1.-6.stāvā, kā arī zibens aizsardzības sistēmas un zemējuma izveide, arhīva ēkā Slokas ielā 16, Rīgā, gāzes dzēšanas sistēmas balonu hidrauliskā pārbaude un ēkas Šmerļa ielā 5, Rīgā, mehāniskās ventilācijas kanālu tehniskā pārbaude un tīrīšanas darbi.

Tāpat finansējums nepieciešams un piešķirts š.g. 1. jūlijā notikušā Latvijas Nacionālās bibliotēkas Datu centra incidenta novēršanas izdevumu segšanai - Latvijas Nacionālajai bibliotēkai 40 233 eiro un Kultūras informācijas sistēmu centram – 34 267 eiro apmērā.

No š.g. jūlija uz Lielās ģildes rekonstrukcijas laiku Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris ir pārcēlis savu darbību uz pagaidu telpām Kongresu namā; darbības nodrošināšanai ārpus savas mājvietas orķestrim piešķirts finansējums 192 943 eiro apmērā.

Konstatēts, ka Daugavpils teātra izrāžu nodrošināšanas materiāli tehniskā bāze – gaismas un skaņas tehnika - ir novecojusi, un tā neatbilst mūsdienu izrāžu nodrošināšanas prasībām, bet ne teātra paša, ne KM rīcībā nav finanšu resursu, ko varētu šim mērķim novirzīt. Šim mērķim valdība lēma pārdalīt 78 100 eiro.

Lai nodrošinātu pārmaiņu vadību, uzlabojot darba un studiju vidi Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā, jaunā augstskolas vadība pieprasījusi 397 959 eiro finansējuma novirzīšanu, kas valdībā apstiprināts.

Š.g. 28. augustā Latvijas Nacionālajam rakstniecības un mūzikas muzejam tika nodota atjaunota pastāvīgās ekspozīcijas ēka Mārstaļu ielā 6, Rīgā. Muzeja pastāvīgā ekspozīcija tiek veidota, tomēr pilnai ekspozīcijas iekārtošanai piešķirtais finansējums nav pietiekams; tādēļ lemts muzeja ekspozīcijas pabeigšanas darbiem novirzīt 396 940 eiro. Papildu finansējums piešķirts arī Latvijas Nacionālajam mākslas muzejam.