3dienas
14stundas
33minūtes
03sekundes

Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Auto nodoklis par katru nobraukto kilometru - ministrija skaidro, kam tieši un kad tas būs jāmaksā
foto: Sintija Zandersone / LETA
Marijas iela Rīgā.
Sabiedrība

Auto nodoklis par katru nobraukto kilometru - ministrija skaidro, kam tieši un kad tas būs jāmaksā

Ziņu nodaļa

Jauns.lv/LETA

Pagājušajā nedēļā sašutuma un neglaimojošu izteikumu vilni medijos izraisīja Satiksmes ministrijas Autoceļu infrastruktūras departamenta direktora Tālivalža Vectirāna paziņojums, ka transportlīdzekļu īpašniekiem, kuri brauc pa Latvijas ceļiem, par katru kilometru būs jāmaksā jauna nodeva.

Auto nodoklis par katru nobraukto kilometru - mini...

Līdz ar to sociālajos tīklos acumirklī izplatījās ziņa, ka "caurā" valsts budžeta papildināšanai tiks ieviests jauns "laupītāju nodoklis", kas stāsies spēkā jau nākamgad, ziņo "Latvijas Avīze".

Satiksmes ministrija pacietīgi centās paskaidrot, ka ceļa nodeva tiks mainīta tikai kravas automašīnām, turklāt līdz 2030. gadam maksa kravas automašīnām paliks iepriekšējā. 2030. gads ir termiņš, līdz kuram jāievieš vienoti braukšanas maksas principi pa ceļiem visā ES saskaņā ar direktīvu, kas paredz kravas automašīnu vinjetes nomainīt pret braukšanas maksu kilometru skaita ziņā. Satiksmes ministrijā uzsvēra, ka izmaiņas, kas tiks ieviestas no 2030. gada, skar tikai kravas automašīnas, kuru masa pārsniedz trīs tonnas, bet attiecībā uz vieglajiem automobiļiem šādas izmaiņas netiek izskatītas. Kā skaidroja Vectirāns, saskaņā ar ES direktīvu maksa par ceļu infrastruktūras izmantošanu tiek noteikta atkarībā no transportlīdzekļa radītā piesārņojuma un nobrauktā attāluma, kas veicina atbildīgāku un videi draudzīgāku automašīnu izmantošanu. Plānoto izmaiņu galvenais mērķis ir atlīdzināt ceļu būvniecības izmaksas un turpināt jaunu būvniecību.

Vinjetes (ceļa nodevas veids) piesaistīta konkrētam termiņam, nevis attālumam un citiem apstākļiem, un tās darbosies tikai līdz 2030. gadam.