3dienas
5stundas
43minūtes
43sekundes

Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Kopš kara sākuma Ukrainas iedzīvotāju skaits sarucis par desmit miljoniem
foto: SCANPIX/AP
Uzraksts angļu valodā "Stand with Ukraine" (Es atbalstu Ukrainu).
Pasaulē

Kopš kara sākuma Ukrainas iedzīvotāju skaits sarucis par desmit miljoniem

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv/LETA

Kopš Krievijas atkārtotā iebrukuma 2022. gada februārī Ukrainas iedzīvotāju skaits ir samazinājies par vairāk nekā desmit miljoniem, liecina ANO dati.

Kopš kara sākuma Ukrainas iedzīvotāju skaits saruc...

ANO Iedzīvotāju fonds (UNFPA) norādīja, ka Ukrainā nav veikta tautas skaitīšana, bet acīmredzami novērojams dramatisks iedzīvotāju skaita samazinājums.

"Kopš kara sākuma Ukrainas iedzīvotāju skaits ir samazinājies par vairāk nekā desmit miljoniem," žurnālistiem Ženēvā sacīja UNFPA direktore Austrumeiropā un Vidusāzijā Florence Bauere. Viņa uzsvēra, ka šis samazinājums ir vērojams kopš kara sākuma un to izraisījis vairāku faktoru kopums.

Jau pirms kara Ukrainā bija viens no zemākajiem dzimstības rādītājiem Eiropā, un, tāpat kā daudzās Austrumeiropas valstīs, arī Ukrainā bija vērojama iedzīvotāju skaita samazināšanās, jo jaunieši devās prom, meklējot plašākas iespējas, norādīja Bauere.

Taču kopš kara sākuma aptuveni 6,7 miljoni cilvēku pametuši valsti un devušies bēgļu gaitās, bet dzimstības līmenis samazinājies līdz aptuveni vienam bērnam uz sievieti, sacīja UNFPA reģiona direktore.

"Tas ir viens no zemākajiem rādītājiem pasaulē," viņa sacīja. Turklāt Ukrainā ir "vairāki desmiti tūkstoši (kara) upuru, kas, protams, papildina šo vienādojumu," viņa piebilda.