3dienas
14stundas
26minūtes
36sekundes

Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Tavam priekšniekam tas nepatiks...šī gada decembris ir labākais laiks atvaļinājumam — ķer, kamēr vari!
foto: Shutterstock
Sabiedrība

Tavam priekšniekam tas nepatiks...šī gada decembris ir labākais laiks atvaļinājumam - ķer, kamēr vari!

Jana Ozoliņa

Jauns.lv

Decembris ir īstais laiks, lai paņemtu ikgadējo atvaļinājumu saistībā ar darba dienu pārcelšanu. Priekšniekam noteikti nepatiks, ja tu un tavi kolēģi vienlaikus nolemsiet paņemt atvaļinājumu tieši šajā laikā.

Tavam priekšniekam tas nepatiks...šī gada decembri...

Darba likuma 133. panta ceturtajā daļā noteikts, ka gadījumos, kad darba nedēļas ietvaros viena darba diena iekrīt starp svētku dienu un nedēļas atpūtas laiku, darba devējs šo darba dienu var noteikt par brīvdienu un pārcelt to uz sestdienu tajā pašā nedēļā vai citā nedēļā tā paša mēneša ietvaros. Šogad šādas dienas ir divas — 23. un 30. decembris. Tāpēc šīs darba dienas tiks pārceltas uz brīvdienām:

  • No pirmdienas, 23. decembra, uz sestdienu, 14. decembri.
  • No pirmdienas, 30. decembra, uz sestdienu, 28. decembri.

Svarīgi ir tas, ka šāds pārceltais darbs sestdienā netiek uzskatīts par virsstundu darbu; tā ir vienkārši pārcelta darba diena.

Izmanto atvaļinājuma dienas!

Izmantojot ikgadējo apmaksāto atvaļinājumu laikā, kurā ir pārceltās darba dienas, tās brīvdienas, uz kurām ir pārceltas darba dienas, uzskatāmas par darba dienām un attiecīgi ir apmaksājamas. Tas dod tev iespēju, piemēram, plānojot atvaļinājumu, izmantot šīs pārceltās darba dienas, lai pagarinātu atpūtas periodu vai optimizētu brīvdienu skaitu, nezaudējot ienākumus, jo šīs dienas tiek apmaksātas kā parastās darba dienas!

Kā tas izskatīsies?

Šie piemēri attiecas uz tiem darbiniekiem, kuri strādā piecas dienas nedēļa (darba nedēļa) un kuri vēlas izmantot ikgadējo apmaksāto atvaļinājumu.

Izmantojot ikgadējo apmaksāto atvaļinājumu no 9. decembra līdz 22. decembrim, tad atvaļinājuma laikā ir apmaksājamas 11 darba dienas, tajā skaitā 14. decembris. Darba dienas: no 2. decembra līdz 6. decembrim, 27. decembris un 28. decembris. 

Savukārt, ņemot atvaļinājumu no 16. decembra līdz 27. decembrim, atvaļinājuma laikā ir apmaksājamas sešas darba dienas. Jāņem vērā, ka uz darbu būs jāierodas 14. decembrī, jo tā ir darba diena (pārceltā darba diena). Darba dienas: no 2. decembra līdz 14. decembrim, un 28. decembris. 

Bet, ņemot atvaļinājumu no 20. decembra līdz 29. decembrim, atvaļinājuma laikā ir apmaksājamas 3 darba dienas, tajā skaitā 28. decembris. Uz darbu jāierodas 14. decembrī (pārceltā darba diena). Savukārt minētā ikgadējā apmaksātā atvaļinājuma laikā ietilpstošā diena — 23. decembris — ir atvaļinājuma laikā ietilpstoša atpūtas diena. Darba dienas: no 2. decembra līdz 19. decembrim (iekļaujot arī 14. decembri).