183 000 eiro! Sākta pārbaude par bruņutransportiera izstādīšanu pie Ādažu bāzes
foto: LETA
Jaunā militarizētās tēlniecības kompozīcija pie Nacionālo bruņoto spēku militārās bāzes Kadagā.
Sabiedrība

183 000 eiro! Sākta pārbaude par bruņutransportiera izstādīšanu pie Ādažu bāzes

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Aizsardzības ministrs Andris Sprūds 11. oktobrī ir ierosinājis dienesta pārbaudi par "militarizētās tēlniecības kompozīcijas" ar kāpurķēžu bruņutransportieri "CVR(T)" būvniecību pie militārās bāzes “Ādaži”.

183 000 eiro! Sākta pārbaude par bruņutransportier...

Aizsardzības ministrs Sprūds uzsver: “Tā ir finansējuma nelietderīga izmantošana. Iepazīstoties ar projekta ieviešanas un sadārdzinājuma vēsturi, kas sākās 2020. gadā, esmu uzdevis uzsākt dienesta pārbaudi par lēmumu pieņemšanas un lietderīguma izvērtēšanas procesu. Finansējums aizsardzības nozarei uzliek lielu atbildību. Nav pieļaujami tādi finanšu izlietojumi, kas ir saimnieciski nepamatoti. Finanšu ieguldījumiem jābūt atbildīgiem, caurskatāmiem un jāstiprina Latvijas aizsardzības spējas. Esmu uzdevis detalizēti izvērtēt lēmumu pieņemšanas procesu un iesniegt konkrētus priekšlikumus, lai novērstu līdzīgu situāciju atkārtošanos.” 

Dienesta pārbaudē tiks vērtēts, kā tika pieņemti lēmumi par projekta idejas īstenošanu, projektēšanas un būvniecības iepirkumu summām un procedūrām, kā arī to izpildes kontroli. Līdz ar dienesta pārbaudes ierosināšanu, aizsardzības ministrs ir uzdevis nozares struktūrvienībām sniegt priekšlikumus, lai novērstu līdzīgu situāciju atkārtošanos. Dienesta pārbaudes izpildes termiņš ir 31. oktobris.

Valsts aizsardzības militāro objektu un iepirkumu centrs 2020. gada nogalē saņēma Nacionālo bruņoto spēku Apvienotā štāba lūgumu iekļaut “militarizētās tēlniecības kompozīciju” aizsardzības nozares Būvniecības programmā. Savukārt 2022. gada 14. februārī tika noslēgts līgums un veikta apmaksa par būvprojekta izstrādi 29 690 eiro apmērā. būvniecības līgums ar AS "R.A.J." 153 325 eiro apmērā tika noslēgts 2023. gada 31. augustā. Šobrīd "militarizētās tēlniecības kompozīcijas" būvniecība ir pabeigta un notiek objekta pieņemšana ekspluatācijā.