Sporta federācijām bērnu un jauniešu sportam būs jānovirza 50% saņemtā valsts budžeta finansējuma
foto: Zanda Seņkova/LETA
Sabiedrība

Sporta federācijām bērnu un jauniešu sportam būs jānovirza 50% saņemtā valsts budžeta finansējuma

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) parlamentārā sekretāre Silvija Amatniece iepazīstinājusi Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas Sporta apakškomisiju ar sporta nozares budžeta projektu 2025. gadam 56 434 141 eiro apmērā, lai nodrošinātu valsts funkciju sporta nozarē izpildi nemainīgā līmenī.

Sporta federācijām bērnu un jauniešu sportam būs j...

Ar deputātiem panākta vienošanās turpināt diskusijas par labāko budžeta līdzekļu sadalījumu nozares attīstībai un Latvijas olimpiskās izlases starta sagatavošanai XXV ziemas olimpiskajās spēlēs Milānā.

Sporta organizāciju, programmu un pasākumu finansēšanai 2025. gadā tiek saglabāta šogad noteiktā kārtība un dotācija šim atbalstam ieplānota 22 769 703 eiro apmērā. Salīdzinājumā ar šo gadu federācijām 2025. gadā būs pieejami papildus 416 tūkstoši eiro. Turklāt palielināts finansējuma īpatsvars, kas novirzāms bērnu un jauniešu sportam, no 40% šogad līdz 50% nākamgad.

Starp lielākajām jaunās valsts budžeta programmas “Sports” pozīcijām ir finansējums profesionālās ievirzes sporta izglītības programmu pedagogu darba samaksai un valsts sociālās apdrošināšanas obligātajām iemaksām 29 649 293 eiro apmērā. Finansējuma palielinājums 1,1 miljonu eiro apmērā rasts, lai nodrošinātu profesionālās ievirzes izglītības pedagogu un sporta treneru darba slodzes līdzsvarošanu. 

Savukārt Eiropas čempionāta finālturnīra basketbolā vīriešiem (FIBA EuroBasket) organizēšanai Latvijā piešķirts valsts budžeta līdzfinansējums 4,97 miljoni eiro apmērā. Līdz 2 909 823 eiro palielināts finansējums Murjāņu sporta ģimnāzijai.

Papildu finanšu līdzekļi 50 000 eiro apmērā piešķirti pedagogu kompetences pilnveidei peldētapmācības veicināšanai. Valsts sporta politikas mērķis ir pilnveidot sporta nozares finansēšanas pārvaldības un administratīvās pārvaldības modeli, nodrošinot valsts budžeta finansējuma piešķiršanas caurspīdīgumu un padziļinātu kontroli par valsts budžeta finansējuma izlietojumu.

Sporta politikas ietvaros tiek izstrādāts visaptveroša Sporta likuma regulējums, pilnveidojot augstās klases sporta atbalsta modeli, bērnu un jauniešu sporta izglītības sistēmu, palielinot finansējuma apmēru, kas novirzāms bērnu un jauniešu sportam, tādejādi palielinot sporta federācijas organizētajās sporta aktivitātēs iesaistīto bērnu un jauniešu skaitu.