Sabiedrība

VIDEO: Floridā dzīvojošie latvieši atklāj, kā gatavojas postošajai viesuļvētrai "Miltons"

Ziņu nodaļa

Jauns.lv/TV3

Floridā dzīvojošā latviete Kristīne norāda, ka viņas nams neatrodas gaidāmās viesuļvētras "Miltons" epicentrā, tomēr viss vērtīgais šobrīd ir sanests iekšā mājās un viņa cer, ka postošie plūdi viņas mājokli neskars.

VIDEO: Floridā dzīvojošie latvieši atklāj, kā gata...

Kristīne stāsta, ka šī nav pirmā vētra, kas piedzīvota, tāpēc tai gatavojas jau laikus – logu priekšā, kā pati teic, “dzelzs aizkari” – pēc iespējas viss nepieciešamais un vērtīgais tiek sanests iekšā mājā. Pārlaist vētras trakumu pie viņas brauks arī kaimiņi, kuriem draudi nonāk solīto plūdu epicentrā – daudz nopietnāki.

Floridieši gatavojas "Miltonam"

"Miltons tuvojas!": Florida gatavojas "gadsimta viesuļvētrai"; 09.10.2024.

"Miltons" sasniedzis piektās kategorijas viesuļvētras spēku, brāzmām sasniedzot ātrumu 270 kilometrus stundā (75 metrus sekundē) un 9. oktobra vakarā ar ...

“Mēs esam kādus 7-8 kilometrus no krasta. Mums ir sadalīts zonās: zona A, zona B, zona C. A un B jau bija jāevakuējas pirms pāris dienām. Vakar pateica, ka C arī ir ieteicams. (..) Jā, vējš, izdara lielus postījumus, koki lūst, ūdenslīmeņi ceļas. Tas ir tas, no kā mēs varbūt nedaudz baidāmies, bet mēs nebaidāmies no tā, kas tieši nāks no jūras, bet no tā, ka tas ūdens līst klāt un netiek prom. Un tad viņš var pārplūdināt ielas. Nu cerams, ka netiks mājā iekšā,” TV3 norāda Kristīne.

Savukārt, Latvijas goda konsuls Roberts Kukainis atklāj, ka pirms divarpus nedēļām Floridā plosījās viesuļvētra “Helēna”, kuras laikā uz viņa nama uzgāzās simtgadīgs koks. "Mans vecākais dēls pamodās un teica: “Tēt, ko šis koks dara manā istabā?” Labi, ka neuzkrita. Skurstenis mūs izglāba. Vecie ķieģeļi mūs izglāba. Un pats koks nosēdās uz viena liela zara. Un tas arī mūs izglāba,” atklāj Roberts. Viņš norāda, ka apkaimē cilvēki viens otram palīdz gan piegādājot ēdienu, gan ziedojot naudu, tomēr vīrietis atklāj, ka pēc “Helēnas” plosīšanās postaža tuvējā apkārtnē nav maza

Jau ziņots, ka ASV prezidents Džo Baidens aicina Floridas štata iedzīvotājus steigšus evakuēties no tuvojošās viesuļvētras "Miltons". Prognozē, ka šī piektās kategorijas vētra atnesīs ne tikai briesmīgu vēju, bet arī spēcīgas lietavas un strauju ūdens līmeņa celšanos piekrastes pilsētās, kas padarīs neiespējamu palicēju izdzīvošanu.

Miljoniem Floridas iedzīvotāju steigšus pamet savas mājas vai veic nepiešamos pasākumus teritorijas aizsardzībai, kamēr pussalas rietumu piekrastei strauji tuvojošais "Miltons" trešdien atkal bija kļuvis par piektās kategorijas viesuļvētru, kuras vēja brāzmu ātrums ssniedz 270 km/h un trešdienas vakarā ar visu spēku trieksies pret blīvi apdzīvoto Tampas līča apkaimi. Papildu apdraudējumu rada ne tikai postošais vējš, bet gaidāmā straujā ūdens līmeņa celšanās, vietumis paaugstinoties pat par 3 - 4,5 metriem. 

Pašlaik vēja brāzmu ātrums ir nedaudz samazinājies līdz 210 km/h, tādējādi "Miltons" pazemināts līdz ceturtās kategorijas vētrai, taču speciālisti uzsver, ka tas būtiski nemazinās stihijas katastrofālo efektu, nonākot līdz Floridas piekrastei. Papildu risku rada tas, ka Floridas apdzīvotās vietas ir pilnas ar nenovāktiem gruvešiem pēc iepriekšējās vētras "Helēna", kas nodarīja milzu postījumus.