Ņevzļingeitas atbalsis Latvijā: policija sāk kriminālprocesu par viltoto pasi; KNAB vērtē amatpersonu iespējamo iesaisti korupcijā
foto: ekrānuzņēmums no video
Anatolija Bļinova viltotā Latvijas pase
Sabiedrība

Ņevzļingeitas atbalsis Latvijā: policija sāk kriminālprocesu par viltoto pasi; KNAB vērtē amatpersonu iespējamo iesaisti korupcijā

Ziņu nodaļa

Jauns.lv/de facto

Pirms nedēļas klajā nāca Latvijas Televīzijas raidījuma “de facto” sižeti par saraksti starp tagad Polijā apcietināto Krievijas juristu Anatoliju Bļinovu un, visticamāk, Leonīdu Ņevzļinu, Izraēlā mītošo miljardieri, kurš ir naftas kompānijas “Jukos” bijušais vadības pārstāvis.

Ņevzļingeitas atbalsis Latvijā: policija sāk krimi...

“de facto” zināms, ka šo ziņu rezultātā Valsts policija ir sākusi kriminālprocesu pēc panta par dokumentu viltošanu un viltotu dokumentu izmantošanu. Visticamāk, runa ir par viltoto Latvijas nepilsoņa pasi, ko varētu būt izmantojis Bļinovs. Tikmēr vēl nav skaidrs, vai tiesībsargājošās iestādes plāno nopratināt par sadarbību ar Bļinovu Latvijas pilsoni Dmitriju Čeļebiju, kurš šobrīd varētu atrasties Krievijā. 

Bļinovs šobrīd Polijā apcietināts aizdomās par uzbrukumu organizēšanu Leonīdam Volkovam un citiem Navaļnija sabiedrotajiem. “de facto” jau ziņoja, ka Latvijā viņš darbojās kopā ar palīgiem. Piemēram, tieši caur bijušo policistu  Čeļebiju Bļinovs izgāja uz kontaktiem ar portālu “jauns.lv”. Vēlāk tur tika publicēti, visticamāk, miljardiera Ņevzļina komandas sagatavoti raksti par citiem deviņdesmitajos gados ietekmīgiem Krievijas oligarhiem.

Arī avīze “Diena” pagājušajā nedēļā garā rakstā “Uzbrukuma organizēšanā Navaļnija kolēģim Volkovam iesaistīts arī Rīgas ekspolicists” iztirzāja Čeļebija personību. Atsaucoties uz vairākiem vārdos nenosauktiem avotiem, kuri pazīstot gan Bļinovu, gan bijušo policistu, laikraksts minēja, ka pēdējos gados par “pelēko baņķieri” un “lietu kārtotāju” šaurās aprindās dēvētais Čeļebijs varētu būt saistīts ar organizēto noziedzību vai pat ar Krievijas specdienestu FSB.

Taču izrādās, ka jau vasarā, kad Ņevzļina-Bļinova sarakstes skandāls vēl nebija kļuvis publisks,  kāds kanāls pēkšņi sāka rakstīt par Čeļebiju. Informācija bez nekāda konteksta, kas bija balstīta no vienas puses baumās, no otras – publiski atrodamā informācijā no Uzņēmumu reģistra, amatpersonu deklarācijām un aprindu hronikām, jūnija beigās tika nopublicēta Telegram kanālā “La_Mafia_LV”.

Šis kanāls raksta par krimināliem notikumiem saistībā ar Latviju, un teju pie katra ieraksta atsaucas uz portālu “kompromat.lv”. “La_Mafia_LV” autori bija arī informēti par to, ka pagājušās svētdienas “de facto” raidījumā tiks pieminēts sankcijām pakļautais Krievijas miljardieris un Latvijas pilsonis Pjotrs Avens. Šo faktu labi zināja “kompromat.lv” īpašnieks Leonīds Jākobsons, kuram “de facto” tonedēļ bija uzdevis jautājumus par viņa vadītas biedrības saņemtu ziedojumu no Ņevzļina dibināta fonda Lietuvā.

Jākobsons, kurš uz pagājušajā nedēļā uzdotajiem jautājumiem joprojām pēc būtības neatbild, tā vietā apsaukājot “de facto” žurnālistu par FSB, saikni ar “La_Mafia_LV” kategoriski noliedz. “Tā ir Jūsu versija! Visus šos jautājumus variet uzdot “La mafia”. Norādu, ka man nav nekāda sakara ar “La mafia”. Kolēģi, aicinu ievērot ētiku, pretējā gadījumā man radīsies pamats celt prasību tiesā!” rakstiski atbildēja Jākobsons.

Te gan jāatzīst, ka sagadīšanās ir visai interesanta. Vasarā, kā zināms “de facto”, Čeļebijs un Bļinovs meklēja cilvēkus, kam par dārgu naudu pārdot telefonus ar tai skaitā Ņevzļinu iespējami kompromitējošu informāciju saturošu saraksti. Ap to pašu laiku ar Ņevzļina pastarpināti finansēto publicistu acīmredzami saistīts “Telegram” kanāls Čeļebiju šādi “pasveicina”.

Iespējams, Čeļebijam bijusi arī būtiska loma tajā, ka Krievijas pilsonim Bļinovam bijusi Latvijas nepilsoņa pase ar vairākkārt sodītā liepājnieka Sergeja Šturbas datiem, bet Bļinova fotogrāfiju. Kādā “Telegram” kanālā izplatīts it kā Andreja Matusa – cilvēka, kas galu galā nodeva saraksti Navaļnija līdzgaitniekiem – ierakstīta saruna it kā ar Čeļebiju. Tās gaitā tiek pieminēta Bļinova atkarība no Čeļebija, jo viņš esot tas, kas viņam uztaisījis “kreiso pasi”, par kuru Bļinovs ik mēnesi maksājot.

Policija, kas no “de facto” bija saņēmusi informāciju par iespējamo pasu viltošanu vēl pirms sižeta nonākšanas ēterā, ir uzsākusi kriminālprocesu, zināms “de facto”. Lietas ietvaros varētu notikt sadarbība arī ar Poliju, kurā šobrīd aizturēt Bļinovs, neizslēdz iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis (JV). “Attiecībā uz šo minēto Bļinovu, ja es pareizi saprotu, kriminālprocess ir Polijā attiecīgi arī pretizlūkošanas dienestam. Manā uztverē līdz šim, kā jau esmu minējis, sadarbība starp mūsu dienestiem ir ļoti laba. Tā kā pieļauju, ka šāda iespējama sadarbība jau notiek. Konkrēti pateikt, kādas sadarbības notiek vai nenotiek procesa ietvaros, es nevaru. Bet, jā, šie fakti manā skatījumā ir jāpārbauda un jātiek skaidrībā ar katru. Un ja ir kaut kāda papildu informācija, kas var palīdzēt un palīdz noskaidrot, tad būtu pateicīgs, ka tā arī tiek dota dienestiem,” saka ministrs.

Ja Bļinovs ir cietumā Polijā un varētu būt sasniedzams vēl kādu laiku, grūtāk ir prognozēt, vai policijai vai arī citām tiesībsargājošajām iestādēm izdosies nopratināt Čeļebiju. “de facto” pārliecinājās, ka vairākkārt nosaukumus mainījušajām Latvijas firmām, kas viņam joprojām pieder, ir atrodamas tikai pastkastītes. Ne darbinieks, kas tika sazvanīts pa viņa firmas kontakttelefonu, ne viņa sieva neatbildēja, vai Čeļebijs vispār vēl ir sastopams Latvijā.

No kāda attālāka Čeļebija radinieka “de facto” uzzināja, ka viņa sievai piederošajā dzīvoklī necilā koka mājā Grīziņkalnā, kurā deklarēta Čeļebija dzīvesvieta, patiesībā dzīvo viņa sievasmāte, bet viņš pats it kā jau kādu laiku Latvijā neesot. Ar līdzīgu skaidrojumu – ka Čeļebijs attālināti piekritis atstāt valdi, jo uzturoties ārzemēs – Latvijas Kendo federācijā skaidro to, kāpēc 13 gadus vadības struktūrā sabijušais biedrs šajā pavasarī to pēkšņi atstāja.

Arī Austrijas goda konsuls Latvijā un viesnīcas “Grand Palace Hotel” vadītājs Bernhards Lēvs, kurš ar savu sievu, kā zināms “de facto”, bijuši labi paziņas Čeļebiju pārim, “de facto” vien atzīst, ka Čeļebiju pazīstot kā “viesnīcas viesi”, bet viesus viņš nekomentējot.

“de facto” atgādina - nedēļas nogalē Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) paziņoja, ka uzsācis resorisko pārbaudi par Navaļnija līdzgaitnieku FBK filmā izskanējušajām ziņām par Latvijas valsts amatpersonu iespējamu iesaisti koruptīvās darbībās. Šādas pārbaudes ietvaros  konstatējot iespējama koruptīva noziedzīga nodarījuma pazīmes, KNAB var pieņemt lēmumu par kriminālprocesa uzsākšanu, skaidro raidījums.