Bāriņtiesa atjauno aizgādības tiesības ar difteriju slimo bērnu vecākiem, kuri patvaļīgi aizveda slimos bērnus no slimnīcas
Ģimenes tēvs Lauris (ekrānuzņēmums no LTV raidījuma "Panorāma")
Sabiedrība

Bāriņtiesa atjauno aizgādības tiesības ar difteriju slimo bērnu vecākiem, kuri patvaļīgi aizveda slimos bērnus no slimnīcas

Ziņu nodaļa

Jauns.lv/LETA

Madonas novada un Varakļānu novada bāriņtiesa atjaunojusi aizgādības tiesības ar difteriju slimo bērnu vecākiem, paziņoja bāriņtiesas vadītāja Olga Elsiņa.

Bāriņtiesa atjauno aizgādības tiesības ar difterij...

Septembra beigās bāriņtiesa vienpersoniski vecākiem pārtrauca aizgādības tiesības pēc tam, kad viņi patvaļīgi aizveda divus ar difteriju saslimušos bērnus no Bērnu slimnīcas. Valsts policija aizturēja vecākus, savukārt bērni tika nogādāti atpakaļ slimnīcā.

Pēc aizgādības tiesību atjaunošanas nekādas prasības vecākiem bāriņtiesa nav izvirzījusi. Elsiņa uzsvēra, ka lēmums pieņemts bērnu labākajās interesēs, lai viņi varētu būt kopā ar vecākiem, jo tas ir ļoti būtiski bērnu attīstībai.

Ģimenei atbalstu bērnu audzināšanā sniegs arī pašvaldības Sociālais dienests, piebilda Elsiņa.

Bāriņtiesas lēmums būs pieejams pēc desmit dienām.

Jau vēstīts, ka pēc saslimšanas ar difteriju 16.septembrī miris četrus gadus vecs zēns, bet divas viņa māsas turpina ārstēties Bērnu slimnīcā. Bērni nebija vakcinēti pret difteriju.

Par bērnu patvaļīgu aizvešanu no slimnīcas policijā ir sākts kriminālprocess pēc Krimināllikumā noteiktā par tādas personas apzinātu atstāšanu bez palīdzības, kura atrodas dzīvībai vai veselībai bīstamā stāvoklī un kurai nav iespējas saglabāt sevi mazgadības, vecuma, slimības vai savas nevarības dēļ, ja vainīgajam bijusi iespēja sniegt cietušajam palīdzību un bijis pienākums rūpēties par viņu vai arī vainīgais pats viņu nostādījis dzīvībai bīstamā stāvoklī.

Valsts policija ar difteriju saslimušo bērnu vecākiem ir piemērojusi drošības līdzekļus - uzturēšanos noteiktā vietā un aizliegumu izbraukt no valsts.