Paradokss: Latvija bērnu vakcinācijas pret difteriju “pirmrindniece”
foto: Henadzi Pechan / Alamy/ Vida Press
Latvija starptautiskajos pētījumos un statistikā ir minēta kā viena no valstīm, kur pretdifterijas pote ir noteikta kā obligāta. Savukārt prakse liecina pretējo – vismaz pāris tūkstošu bērnu Latvijā nav vakcinēti.
Sabiedrība

Paradokss: Latvija bērnu vakcinācijas pret difteriju “pirmrindniece”

Elmārs Barkāns

Kas Jauns Avīze

Lai arī Latvija ir to “balto valstu” sarakstā, kur bērnu vakcinācija pret difteriju ir obligāta, reālā situācija nav nemaz tik iepriecinoša, it sevišķi tagad, kad no šīs slimības bērnu slimnīcā miris četrgadīgs puisēns. Latvija starptautiski publicētajos apskatos kā “vakcinācijas pirmrindniece” izskatās tikai “uz papīra”.

Paradokss: Latvija bērnu vakcinācijas pret difteri...

Vismaz pāris tūkstošu bērnu līdz 14 gadu vecumam Latvijā nav potējušies pret difteriju. Līdz šim vecumam jāveic sešas vakcīnas, bet pēc tam, pieaugušā vecumā, jau reizi ik pēc desmit gadiem (kopumā tikai 48,9% pieaugušo ir saņēmuši poti pret difteriju). Pērn pēdējā – sestā pote pret difteriju pēc Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) datiem bija jāsaņem  20 924 pusaudžiem, no kuriem laikus to bija saņēmis tikai  17 301 bērns. Teorētiski var pieņemt, ka kāds procentpunkts bērnu poti ir saņēmis ārvalstīs, uz kurieni devušies dzīvot kopā ar saviem vecākiem, vai vēlāk – jau pēc 14 gadu sasniegšanas. Bet tik un tā pēc SPKC datiem tikai 91,7 % 14 gadus vecie pusaudži ir saņēmuši nepieciešamo pēdējo vakcīnu. Šie ir statistikas dati, pēc kuriem pilnīgi droši var teikt, ka visas pretdifterijas potes nav saņēmuši vismaz pāris tūkstošu bērnu, tas ir tik, cik cilvēku dzīvo Ķegumā.

SPKC dati liecina, ka vecāku nevērība pret savu bērnu vakcināciju pieaug, atvasēm kļūstot aizvien vecākām. Pagājušajā gadā vairāk nekā 500 bērnu divu mēnešu vecumā nesaņēma vakcīnu pret difteriju, bet to laikus nesaņēma pusotrs tūkstotis bērnu. Tālāk jau ar katru nākamo bērna gadu vecāku “labvēlība” pret potēm mazinās.

Latvijā bērni pret difteriju, kā arī pret 13 citām infekcijas slimībām, ir jāpotē obligāti, un valsts šo vakcināciju apmaksā. Pirms dažiem gadiem starptautiskais bērnu veselībai veltītais žurnāls “Pedriatics” (2020/2) publicēja sarakstu ar tām Eiropas valstīm, kurās ir noteikta obligāta bērnu vakcinācija pret difteriju. Tās ir: Bulgārija, Horvātija, Čehija, Francija, Grieķija, Ungārija, Itālija, Polija, Slovākija un arī Latvija. Bet Latvija uz šo valstu izceļas ar savām “īpatnībām”. Līdz ar Čehiju Latvija bija vienīgā no pētījumā iekļautajām valstīm, kurās piedāvāja mehānismu kā vecāki vai bērnu aizbildņi var attiekties no viņu vakcinācijas, kaut arī tā bija noteikta kā “obligāta”. Pie tam Latvija bija vienīgā valsts, kurā vecākiem par to nedraudēja naudas sods, ja atteikums netiek medicīniski pamatots. Vecākiem vien bija jāparakstās, ka viņi apzinās riskus, kādiem pakļauj bērnu.

Tiesībsargs gan nule pēc četrgadīgā puisēna nāves no difterijas nācis klajā ar paziņojumu, ka ārsts, kurš uzskata, ka bērnam nepieciešama vakcinācija, var vērsties bāriņtiesā, kurai ir tiesības vecāku vietā pieņemt lēmumu par bērna vakcināciju. Bet vecākiem, atšķirībā no citām valstīm, kur vakcinācija noteikta kā obligāta, nekas nedraud. Citās valstīs pārsvarā tas ir naudas sods. Visbargākās sankcijas ir Itālijā, kur par bērna nevakcināciju vecākiem uz laiku pat var atņemt vecāku tiesības.

Kopumā pretdifterijas obligāta vakcinācija noteikta vairāk nekā 60 pasaules valstīs (pārsvarā Rietumeiropā, Tuvajos Austrumos, Ziemeļāfrikā un Dienvidamerikā), bet citās to uzstājīgi rekomendē (tāpat kā mūsu kaimiņvalstīs Igaunijā un Lietuvā, kā arī ASV vai Kanādā) - un vecāki to arī ņem vērā. Piemēram, ASV vakcinācija nav noteikta kā obligāta, bet vakcinācijas fakts ir obligāts, lai bērnu uzņemtu skolā. Sankcijas pret vecāku attiekšanos bērnu vakcinēt var būt dažādas, kā, piemēram, iespaidīgi naudas sodi (1000 eiro un vairāk) vai attiekšanās bērnu uzņemt bērnudārzā vai skolā. Naudas sodi noteikti 32 valstīs, bet 43 valstīs izglītības iestādes var atteikties uzņemt nevakcinētu bērnu. Kā bērnu vakcinācijas pret difteriju līderes tiek minētas Itālija un Turcija. Itālijā nevakcinētā bērna vecākiem uz laiku var atņemt ne tikai vecāku tiesības un viņiem piespriest 7500 eiro lielu naudas sodu, bet arī viņu atvasei liegt apmeklēt gan valsts, gan privātās izglītības iestādes. Savukārt Turcijā ir pat varbūt demokrātiskajai pasaulei neraksturīga piespiedu metode – tur neatkarīgi no tā, kāds pieaugušais grib vai nē, bērnu vakcinēs tik un tā.

Pasaules Veselības organizācijas pētījums liecina, ka pret difteriju ir potēti 84% bērnu, bet pēdējā laikā pēc kovidpandēmijas izraisītām sazvērestības teorijām vakcinācijas tempi sākuši piebremzēties. Ietekmīgais ASV laikraksts “The New York Times” (2022. gada 14. jūlijs) raksta: “Miljoniem bērnu visā pasaulē, vairums nabadzīgākajās valstīs, pēdējo gadu laikā ir izlaiduši dažas vai visas savas bērnības vakcinācijas, jo tika izmantoti konflikti, ārkārtas situācijas klimata jomā, dezinformācijas kampaņas, pandēmijas bloķēšana un antivakseru protesti.”