Aptauja: gandrīz puse vecāku kabatas naudu saviem bērniem piešķir reizi nedēļā vai mēnesī
foto: Shutterstock
Latvijā 86% vecāku dod saviem bērniem kabatas naudu.
Sabiedrība

Aptauja: gandrīz puse vecāku kabatas naudu saviem bērniem piešķir reizi nedēļā vai mēnesī

Ziņu nodaļa

Jauns.lv/LETA

Lielākā daļa jeb 86% vecāku saviem bērniem vecumā no septiņiem līdz 17 gadiem regulāri vai laiku pa laikam dod naudu patstāvīgiem tēriņiem, secināts "SEB bankas" veiktajā aptaujā par kabatas naudu bērniem.

Aptauja: gandrīz puse vecāku kabatas naudu saviem ...

Vien neliela daļa vecāku (5%) norāda, ka viņu atvases nopelna sev kabatas naudu paši, bet vēl 9% respondentu norādījuši, ka viņu bērniem kabatas naudas nav. Aptaujas dati liecina, ka kabatas naudu ar noteiktu regularitāti, piemēram, reizi nedēļā vai mēnesī, saviem bērniem dod 42% vecāku, bet vēl 44% norādījuši, ka naudu dod laiku pa laikam.

Runājot par kabatas naudas apmēru, 46% vecāku norādījuši, ka summa mēnesī nepārsniedz 20 eiro, bet vēl 32% bērniem dod no 21 līdz 40 eiro mēnesī. Summu no 41 līdz 80 eiro mēnesī kā kabatas naudu savām atvasēm atvēl katrs septītais, bet vēl 6% vecāku norādījuši summu no 81 līdz 120 eiro.

Aptaujas dati liecina, ka 15% ģimeņu regulāri kopā ar bērniem izrunā finanšu jautājumus, budžeta plānošanu un naudas tērēšanu. Vēl ap 65% šos jautājumus izrunā laiku pa laikam un vien 20% vecāku norādījuši, ka velta šīm sarunām mazāk laika nekā vajadzētu.

Puse vecāku (50%), biežāk mammas, vienmēr seko līdzi tam, kā bērni tērē savu naudu, un zina par lielāko daļu pirkumu, ko veic viņu atvases. Vēl 41% aptaujāto norādīja, ka bērnu tēriņiem īsti neseko, bet dažreiz ieskatās, kas notiek bērnu maciņā. Un vēl 8% norādījuši, ka vispār neseko bērnu tēriņiem.

Iedzīvotāju aptauju Latvijā pēc "SEB bankas" pasūtījuma 2024.gada jūlijā veica uzņēmums "Norstat". Tajā piedalījās 1001 respondents vecumā no 25 līdz 65 gadiem, kam ir bērni vecumā no 7 līdz 17 gadiem.

Tēmas