Bērniem ir savs redzējums par kabatas naudu

Bērniem ir savs redzējums par kabatas naudu

Jauns.lv

Kamēr vecāki domā, ka bērni savu kabatas naudu tērē galvenokārt pirkumiem un ēšanai, paši bērni par lielāko izdevumu daļu atzīst izklaidi, un ēšanas izdevumus kā galvenos min tikai 17% bērnu, noskaidrots SEB bankas veiktajā aptaujā.

Bērniem ir savs redzējums par kabatas naudu...

Vecāku un bērnu atbildes par kabatas naudas tēriņu mērķiem ir visai atšķirīgas. Bērni naudu tērē galvenokārt izklaidei – to kā savus galvenos tēriņus minējuši 41% bērnu gan latviešu, gan cittautiešu ģimenēs, turklāt puiši šajā ziņā apsteidz meitenes. Pirkumus kā galveno tēriņu mērķi minējuši 25% bērnu, un šim mērķim savukārt kabatas naudu daudz aktīvāk tērē meitenes. Ēšana ir galvenais izdevumu mērķis tikai 17% bērnu. Jaunieši neuzskata kabatas naudu par ienākumiem, no kuriem veidot uzkrājumus, tomēr kādu latu atlikt cenšas 14% bērnu.

Gandrīz puse aptaujāto vecāku (45%) ir pārliecināti, ka bērni kabatas naudu tērē galvenokārt dažādiem pirkumiem, kam seko ēšanas tēriņi (41%). To, ka bērni visbiežāk naudu izdod par izklaidēm, pauž 35% vecāku, bet vecāki vairāk nekā paši bērni domā, ka kabatas nauda tiek uzkrāta (18%). Vecāku īpatsvars, kuri nezina savu bērnu tēriņu mērķus, ir 8%, un lielākoties tie ir tēvi.

Vecāku lielākās raizes – kā bērnam ies skolā

Aptaujas laikā vecāki pauda nopietnas bažas par dažādiem jautājumiem, kas saistīti ar bērnu skolas gaitām. Visvairāk jeb 29% gadījumu vecāki ir nobažījušies par to, kā bērniem veiksies skolā. 24% gadījumu vecāki mēģina izvērtēt, vai pietiks naudas bērnu pulciņiem un ārpusskolas nodarbībām, savukārt 22% – vai pietiks līdzekļu visu skolai nepieciešamo lietu iegādei. Mācību gadu ar prieku un bez raizēm sagaida 7% vecāku, un cittautiešu vidū ir divreiz vairāk optimistu (10%) nekā latviešu ģimenēs (5%). Par mācību gada sākuma vairāk priecājas tēvi (12%) nekā mātes (4%).

Tēmas