1dienas
15stundas
40minūtes
20sekundes

Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Šovakar gaidāma apmeklētākā spēle Latvijas klubu futbolā: RFS priekšā 2022. gada čempiones eksāmens
foto: Sanita Ieva Sparāne/FC RFS
RFS līderis Jānis Ikaunieks spēlē pret "Auda".
Futbols

Šovakar gaidāma apmeklētākā spēle Latvijas klubu futbolā: RFS priekšā 2022. gada čempiones eksāmens

Kārlis Bērziņš

Jauns.lv

Ceturtdienas vakarā plkst. 19:45 Latvijas Virslīgas čempione RFS turpinās dalību Eiropas klubu pēc spēka otrajā spēcīgākajā turnīrā – UEFA Eiropas līgā. Šoreiz pretiniekos būs Vācijas Bundeslīgas klubs Frankfurtes “Eintracht”, kas pirms divām sezonām kļuva par šī turnīra uzvarētāju. 

Šovakar gaidāma apmeklētākā spēle Latvijas klubu f...

Pilnas tribīnes 

Frankfurtes “Eintracht”, kas dibināts tālajā 1899. gadā, mājas mačus aizvada “Waldstadion”, kas šobrīd sponsoru apsvērumu dēļ pārsaukts “Deutsche Bank” vārdā. Tā ietilpība var sasniegt pat 58 tūkstošus līdzjutēju, un divas dienas pirms spēles duelis pret RFS raisīja lielu vietējo fanu interesi. Pārdotas bija jau 53 tūkstoši biļešu, un jau šis fakts licis konstatēt, ka šodienas spēle kļūs par vēsturē apmeklētāko ar kāda Latvijas futbola kluba dalību. Līdz šim rekords piederēja jau vairs neeksistējošajam “Liepājas metalurgam”, kura 2004. gada maču pret citu Vācijas komandu “Schalke 04” Gelzenkirhenē apmeklēja nedaudz virs 50 tūkstošiem līdzjutēju. 

Starp vairāk nekā 50 tūkstošiem fanu būs pāris simti RFS atbalstītāju. Kā šonedēļ portālam Sportacentrs.com atklāja RFS fanu kluba līderis Gints Jankovskis, tad spēlē Latvijas klubs var rēķināties ar gandrīz 400 cilvēku atbalstu. No tiem 150 plāno ceļot no Rīgas, bet 200 līdz 250 būs Vācijā dzīvojošie latvieši. Arī šis būs jauns ieraksts Latvijas klubu vēsturē, jo līdz šim tik daudz līdzjutēju nav atbalstījuši savu komandu izbraukuma spēlēs. 

RFS spēs pārsteigt? 

Latvijas čempione RFS Eiropas līgā debitēja ar 1:4 pret Bukarestes FCSB, pēc kā sekoja pārsteidzošs rezultāts pret Stambulas “Galatasaray” – Jānis Ikaunieks un Laša Odišarija ar precīziem sitieniem deva vēsturisko punktu un neizšķirtu (2:2). Jau minētais Ikaunieks šobrīd ir viens no līderiem vārtu gūšanas iespēju radīšanā. Pirmo divu spēļu laikā viņš izveidojis četras iespējas, kas ir dalīti labākais rezultāts ar Mančestras “United” futbolistu Kristianu Ēriksenu. 

Sezonas otrajā daļā Viktoram Morozam jāspēlē ar iztrūkumiem sastāvā. Traumu dēļ sezonas beigušās Emersonam un Ismaelam Diomandē. Kājas muskuļa savainojumu pret “Galatasaray” guva Roberts Savaļnieks, taču viņš jau paspējis atgriezties ierindā. Kopš augusta beigām ceļgala traumas dēļ nav spēlējis Petrs Marešs, tāpat veselības likstas ietekmējušas Dario Lemajiču. Uz brīdi savainots bija arī Mārtiņš Ķigurs, kas viņam liedza spēlēt oktobra mačos izlasē, taču viņš jau atgriezies ierindā.

Pirms došanās uz Vāciju RFS bija arī nozīmīgas spēles vietējā čempionātā. Pagājušonedēļ klubs piedzīvoja reto zaudējumu Virslīgā, ar 1:2 zaudējot “Auda”. Tas uz brīdi atdzīvinājis intrigu turnīra tabulā, taču pagaidām RFS ir sešu punktu pārsvars pār tuvāko sekotāju “Riga”. Pēdējā mačā ar 4:1 apspēlēta “Tukums 2000”/”Telms”, ar diviem precīziem sitieniem izceļoties Jānim Ikauniekam. Tāpat statistikā vārtu guvumus ierakstījuši Mārtiņš Ķigurs un Viktors Osuagvu. Atlikušajā Virslīgas sezonā RFS jāspēkojas pret “Mettu”, “Grobiņu” un “Riga”. Četri punkti divos mačos pret divām Virslīgas lejasgala komandām ļautu izcīnīt titulu otro sezonu pēc kārtas un trešo pēdējo četru sezonu garumā. 

2022. gada čempione

Frankfurtes “Eintracht” savā pastāvēšanas vēsturē var lepoties ar vienu Vācijas Bundeslīgas titulu 1959. gadā, pieciem izcīnītiem Vācijas kausiem (pēdējais no tiem 2017./2018. gada sezonā) un titulu UEFA Eiropas līgā pirms divām sezonām. Finālā klubs pēcspēles sitienos pārspēja Skotijas vienu no vadošajām komandām Glāzgovas “Rangers”. Pagājušajā sezonā “Eintracht” Vācijas Bundeslīgā ar 47 punktiem izcīnīja sesto vietu, bet jauno sezonu klubs sācis krietni cerīgāk – četras uzvaras, viens neizšķirts un divi zaudējumi dod 13 punktus un sesto vietu, taču līderes Minhenes “Bayern” un “RB Leipzig” ir tikai četrus punktus priekšā.

Pirms spēles pret RFS “Eintracht” bija divi nozīmīgi dueļi Bundeslīgā. 6. oktobrī komanda sešu vārtu spēlē ar 3:3 spēlēja neizšķirti pret Minhenes “Bayern”, bet pēdējā kārtā ar 1:2 piekāpās esošajai čempionei Leverkūzenes “Bayer””. Frankfurtes rindās sezonas sākumā uzmirdzējis 25 gadus vecais ēģiptiešu uzbrucējs Omārs Marmošs, kurš Bundeslīgā iesitis jau deviņus vārtus un ir turnīra rezultatīvākais futbolists. Viņš ir rezultatīvāks pat par Anglijas izlases kapteini Hariju Keinu, kuram astoņi vārti. 

Ar vieniem vārtiem Marmošs izcēlies arī Eiropas līgā, otrajā kārtā palīdzot ar 3:1 pieveicot Stambulas “Bešiktaš”. “Eintracht” kopumā turnīrā vēl nav zaudējis – pirmajā kārtā tam neizšķirts 3:3 pret Plzeņas “VIktoria”. Četri iegūtie punkti divās spēlēs ļauj Frankfurtes klubam tagad ieņemt septīto vietu Eiropas līgas kopvērtējumā, kamēr 22 pozīcijas zemāk ir Latvijas čempione. Savukārt Marmošs visu turnīru ieskaitē salādējis jau desmit vārtus un vēl sešas reizes precīzi piespēlējis. Rezultatīvais sniegums deva viņam Bundeslīgas labākā spēlētāja statusu septembrī. 

Pēc portāla “Transfermarkt” datiem, Frankfurtes kluba futbolistu vērtība lēšama 280 miljonu vērtībā. Bez 40 miljonu vērtības uzbrukuma līderim Marmošam 30 miljonu vērtība ir Hugo Ekitikem, kurš uz vienību pārcēlās par 16,5 miljoniem no Parīzes “Saint-Germain”. Arī Ekitike sezonu sācis rezultatīvi - pieci gūti vārti un četras rezultatīvas piespēles. 28 miljonu vērtība tiek lēsta 20 gadus vecajam zviedru pussargam Hugo Larsonam. Visa RFS kluba spēlētāju vērtība ir tikai 9,4 miljoni eiro, taču futbola laukumā ne vienmēr visu izšķir spēlētāju vērtība un to jau RFS pierādīja spēlē pret “Galatasaray”. 

Nākamo spēli Eiropas līgā RFS jau aizvadīs savā laukumā, Daugavas stadionā, 7. novembrī uzņemot Briseles “Anderlecht”. Jaunais izspēles formāts paredz, ka visas 36 komandas līgas fāzē aizvada astoņas spēles – četras savā laukumā un četras izbraukumā. Pēc līgas fāzē izcīnītajiem punktiem pirmās astoņas automātiski iekļūs astotdaļfinālā, 9. līdz 24. vieta turpinās turnīru pirmajā izslēgšanas spēļu kārtā, bet 25. līdz 36. vietai turnīrs noslēgsies.