Zvaigžņu anīss, kanēlis, krustnagliņas: kā Ziemassvētku aromāti ietekmē mūsu veselību
foto: LETA
Garšvielas un augļi ne tikai rada svētku noskaņu, bet arī ir daļa no tradicionāli daudzveidīga uztura.
Mājas aptieciņa

Zvaigžņu anīss, kanēlis, krustnagliņas: kā Ziemassvētku aromāti ietekmē mūsu veselību

Veselības nodaļa

Jauns.lv

Ziemassvētku laiks daudziem asociējas ar siltumu, mājīgumu un neatkārtojamām smaržām – kanēli, krustnagliņām, zvaigžņu anīsu, ingveru un sulīgiem citrusaugļiem. Taču šīs aromātiskās garšvielas un augļi ne tikai rada svētku noskaņu, bet arī ir daļa no tradicionāli daudzveidīga uztura un tiek novērtēti to aromāta, garšas un kopējās labsajūtas dēļ.

Kanēlis – cukura līmeņa līdzsvaram

Kanēlis nav tikai aromātiska garšviela – tas jau izsenis pazīstams arī kā dabisks atbalsts vielmaiņas procesiem. Tā bioaktīvie savienojumi palīdz uzlabot organisma jutību pret insulīnu un veicina glikozes efektīvāku izmantošanu šūnās, tādējādi mazinot straujus cukura līmeņa kāpumus pēc ēšanas un ikdienas svārstības, skaidro farmaceite Ksenija Lukjanova.

Kanēļa sastāvā ir polifenoli – spēcīgi antioksidanti, kas ir raksturīgi daudziem augu izcelsmes produktiem un tiek aplūkoti uzturzinātnes kontekstā saistībā ar procesiem organismā, kas bieži tiek minēti līdztekus paaugstinātam cukura līmenim asinīs. Kanēlis ir viens no augu izcelsmes produktiem, kas zinātniskajā literatūrā aprakstīts saistībā ar glikozes vielmaiņas tematiku, īpaši vielmaiņas procesu kontekstā*. Aptiekās kanēlis visbiežāk pieejams kapsulu vai tablešu veidā, nereti kombinācijā ar hromu, cinku, alfa liposkābi vai berberīnu, kas kopā var atbalstīt normālu glikozes vielmaiņu.

Eksperte iesaka kanēļa saturošus uztura bagātinātājus lietot regulāri un kopā ar ēdienu, atceroties, ka iespējamais efekts veidojas pakāpeniski vairāku nedēļu laikā. Ja jau tiek lietoti cukura līmeni pazeminoši medikamenti, pirms kanēļa uztura bagātinātāju lietošanas ieteicams konsultēties ar farmaceitu var ārstu.

Krustnagliņas – aromātiska garšviela ar bagātīgu sastāvu


Krustnagliņas tiek uzskatītas par vienu no bioaktīvajām vielām bagātākajām garšvielām, un to sastāvs ir plaši aprakstīts zinātniskajā literatūrā. Krustnagliņas tradicionāli izmantotas kulinārijā un aromātisku maisījumu sastāvā, kur to izteiktais aromāts un garša daudzām kultūrām saistās ar patīkamu ikdienas labsajūtas sajūtu. 

Tieši šo īpašību dēļ krustnagliņas noder aukstajā sezonā, kad organisms ikdienā saskaras ar sausu gaisu un gļotādu kairinājumu. Ziemā tās bieži iekļauj sildošos tēju maisījumos kopā ar ingveru, kanēli, timiānu vai smiltsērkšķiem, lai atbalstītu kakla komfortu un gļotādu aizsargfunkciju.  

Ingvers – atbalsts gremošanai

Aukstajā sezonā ingvers bieži nonāk mūsu krūzēs, lai sasildītu un palīdzētu uzlabot pašsajūtu saaukstēšanās laikā, taču tas ir arī vērtīgs atbalsts gremošanai un kopējai labsajūtai.  Lukjanova skaidro, ka ingvers var veicināt efektīvāku pārtikas sagremošanu, palīdzēt mazināt smaguma sajūtu pēc ēdienreizēm, vēdera uzpūšanos un nelabumu. Tas īpaši noder pēc bagātīgām vai treknām maltītēm, kā arī funkcionālas dispepsijas gadījumos.

Ingvers palīdz arī ceļojumu laikā, mazinot jūras slimību vai lidojumu laikā radušos slikto dūšu. To lieto arī grūtniecības sākumā, lai mazinātu rīta nelabumu, vienmēr konsultējoties ar ārstu. Ingvera īpašības saistītas ar tā raksturīgo ķīmisko sastāvu, kas aprakstīts zinātniskajā literatūrā, savukārt lietošanas veids un daudzums var ietekmēt individuālo panesamību. 

Zvaigžņu anīss – elpceļiem

Zvaigžņu anīss tradicionāli izmantots elpceļu veselības atbalstam, īpaši aukstajā sezonā, kad tos bieži kairina sauss gaiss, gļotādu iekaisums vai krēpu uzkrāšanās. Tā maigā, bet daudzpusīgā iedarbība pieaugušajiem padara zvaigžņu anīsu piemērotu elpceļu komforta atbalstam, ievērojot ieteicamās devas. Zīdaiņiem un maziem bērniem zvaigžņu anīsa lietošana nav ieteicama, ņemot vērā iespējamo toksicitātes risku.

Farmaceite norāda, ka zvaigžņu anīss tradicionāli izmantots elpceļu komforta kontekstā, īpaši situācijās, kad rodas sausuma vai kairinājuma sajūta. Tā aromāts un lietošanas veids daudziem saistās ar subjektīvu komforta un labsajūtas sajūtu gan dienas, gan nakts laikā. Zvaigžņu anīsu bieži kombinē ar timiānu, lakricu vai ceļmallapām, veidojot kompleksus, kas atbalsta gļotādu veselību. 

Apelsīni un mandarīni – imunitātei un enerģijai

Apelsīni un mandarīni ziemā ir ne tikai garšīgi, bet arī veselīgi – tie palīdz uzturēt normālu imūnsistēmas darbību un dod enerģiju. Galvenais spēks slēpjas C vitamīnā, kas ir būtisks balto asins šūnu normālai darbībai, palīdz uzturēt elpceļu gļotādu aizsargfunkciju un darbojas kā antioksidants. Flavonoīdi, piemēram, kvercitīns un hesperidīns, var pastiprināt antioksidatīvo iedarbību, palīdzēt mazināt iekaisumu un atbalstīt asinsvadu veselību.

Citrusaugļi arī var palīdzēt mazināt ziemas nogurumu, uzturēt enerģiju un atbalstīt nervu sistēmu. Tie satur dabīgus cukurus un šķiedrvielas, kas nodrošina pakāpenisku enerģijas pieplūdumu, un aromātiskās eļļas, kuru smarža daudziem saistās ar patīkamu sajūtu