Epidemiologs sniedz sīkākas ziņas par pārtikas uzņēmumu "Straupe", kurā vairāki darbinieki bija inficējušies ar E.coli
foto: Lita Millere/LETA
Jurijs Perevoščikovs norāda, ka ka šobrīd nav zināms, kā uzņēmuma darbinieki ar E.coli baktēriju inficējās.
Runā speciālists

Epidemiologs sniedz sīkākas ziņas par pārtikas uzņēmumu "Straupe", kurā vairāki darbinieki bija inficējušies ar E.coli

Veselības nodaļa

Jauns.lv

Nav pieļaujams, ka pārtikas uzņēmumā strādā zarnu patogēnu inficēti cilvēki, Latvijas Televīzijai norādījis Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) Infekcijas slimību riska analīzes un profilakses departamenta direktors Jurijs Perevoščikovs.

Aizvadītajā dienā, 10. aprīlī, uz laiku tika apturēta uzņēmuma “Straupe” manuālās fasēšanas līnijas darbība, kurā produkti manuāli tika pildīti atkārtoti izmantojamos traukos. Tas tika darīts, jo septiņiem uzņēmumā strādājošajiem darbiniekiem tika konstatēta enterohemorāģiskā E.coli infekcija. Pašreizējie pierādījumi par izglītības iestāžu bērnu un darbinieku saslimšanas saistību vēl ir netieši - vēl jāsalīdzina darbinieku un saslimušo bērnu saslimšanas atbilstība.

"Straupe" valdes priekšsēdētājs Imants Balodis Latvijas Televīzijai gan norādīja, ka līdz šim uzņēmuma produkcijā nekas nav atrasts, bet infekcija atklāta vien pašiem darbiniekiem. Viņš uzsver, ka uzņēmuma produkciju lieto simtiem bērnu, bet saslimuši ir vien daži, līdz ar ko viņš netic, ka viņi būtu inficējušies no piena produktiem.

Nav zināms, kā darbinieki inficējās

Perevoščikovs norāda, ka ka šobrīd nav zināms, kā uzņēmuma darbinieki ar E.coli baktēriju inficējās, taču apstiprina, ka uz šo rītu aizvien zināms par septiņiem inficētajiem uzņēmumā. Vakar izmeklēšana turpinājās un šodien varētu būt jaunie dati, par kuriem iedzīvotāji tiks informēti, viņš skaidroja.

Viņš skaidroja, ka tagad galvenais ir saprast, tieši kādi ir izraisītāji jeb serotipi šajā gadījumā, lai tos salīdzinātu ar tiem, kas konstatēti bērniem. Viņš atgādināja, ka ne visiem inficētajiem būs simptomi. Tomēr arī cilvēks bez simptomiem izdala šo baktēriju apkārtējā vidē un pie noteiktiem apstākļiem tā var nokļūt pārtikas produktos.

Uzņēmumā "Straupe" ir pietiekami liels inficēto skaits, norādīja speciālists. "Mēs pieļaujam, ka pie tāda inficēto skaita kādam tomēr varēja būt simptomi," teica Perevoščikovs.

Speciālists uzsvēra, ka turpinās epidemioloģiskā izmeklēšana un notiks turpmākas pārbaudes, tajā skaitā citu piegādātāju, lai izslēgtu citas iespējamības. Arī Veselības ministrs Hosams Abu Meri (JV) intervijā TV3 raidījumam "900 sekundes" uzsvēra, ka izmeklēšana vēl nav pabeigta, un norādīja, ka iedzīvotājiem jebkurā gadījumā vienmēr ir jārūpējas par higiēnu, jāmazgā rokas un pārtikas produkti, kā arī iespēju robežās tie jāapstrādā termiski.

Perevoščikovs atzina, ka versijas par inficēšanos ir dažādas. Tomēr saistībā ar notikušo, Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) pieņēmis lēmumu uz laiku apturēt "Straupes" produktu līniju un iesaka to nelietot uzturā. Tie varētu būt šķidri produkti plastmasas trauciņos, piemēram, piens vai krējums.

Uzņēmums ar šiem produktiem apgādājis 14 izglītības iestādes laikā, kad ar E.Coli izraisītu zarnu infekciju saslima vairāki šo iestāžu audzēkņi dažādos Latvijas reģionos. Veicot pārbaudes pirmsskolas izglītības iestāžu ēdināšanas blokos, PVD ņēma dažādu pārtikas produktu, tostarp piena produktu, gaļas, augļu un dārzeņu, kā arī gatavo ēdienu paraugus laboratoriskajai izmeklēšanai.

Tāpat pārbaužu laikā tika iegūta informācija par pārtikas produktu piegādātājiem, tostarp par "Straupi". Arī šajā uzņēmumā ražoto produktu paraugi nosūtīti laboratoriskajai izmeklēšanai uz verotoksigēnā E. Coli klātbūtni. Līdz šim saņemtie pārtikas produktu laboratorisko izmeklējumu rezultāti bijuši atbilstoši.

PVD ir uzdevis "Straupei" atsaukt no tirdzniecības visus manuāli fasētos piena produktus, kuri ražoti līdz 10.aprīlim, kā arī veikt nekavējošu ārpuskārtas mazgāšanu un dezinfekciju fasēšanas telpai un iekārtām, kā arī organizēt atkārtotas darbinieku apmācības higiēnas jautājumos. Produktu fasēšanas līnijas darbs, kurā produktu fasēšana notiek automatizēti, nav apturēta, jo šajā posmā produkti nenonāk saskarē ar darbiniekiem.