10 biežāk uzdotie jautājumi par zobu pastu - atbild eksperti
foto: Shutterstock
Zobu pastas galvenie uzdevumi ir noņemt zobu aplikumu, atjaunot zobu emalju un atsvaidzināt elpu.
Runā speciālists

10 biežāk uzdotie jautājumi par zobu pastu - atbild eksperti

Veselības nodaļa

Jauns.lv

Piedāvājam atbildes uz 10 populārākajiem jautājumiem par zobu pastām, kā tās izvēlēties un kādas ir to galvenās sastāvdaļas. Lūk, ekspertu ieteikumi par pareizu mutes higiēnu un zobu pastu izmantošanu.

Diez vai kāds apšaubīs to, ka zobu tīrīšana ir neatņemama personīgās higiēnas sastāvdaļa. Tomēr vai ikviens rūpīgi izvēlas piemērotāko zobu pastu? Zobu pastu ražotāji piedāvā dažādas specializētas pastas, un tas var būt būtisks faktors mutes veselībai. Ekspertu padomi par to, kā izvēlēties labāko zobu pastu, palīdzēs atrast piemērotāko variantu. VCA Dent zobu higiēniste Dace Ozoliņa un “Mēness aptiekas” farmaceite Linda Fevraļeva atbild uz 10 svarīgākajiem jautājumiem par zobu pastām.

1. Vai zobu pastas tiešām būtiski atšķiras?

Jā, tās atšķiras. Pieaugušajiem paredzētās zobu pastas var būt profilaktiskas vai ārstnieciskas. Ārstnieciskās zobu pastas satur aktīvās vielas, kas palīdz risināt specifiskas problēmas, piemēram, smaganu asiņošanu, jutīgumu vai balināšanu. Baltinošās zobu pastas nav ieteicamas ilgstošai lietošanai.

2. Kādas ir zobu pastas pamata funkcijas?

Zobu pastas galvenie uzdevumi ir noņemt zobu aplikumu, atjaunot zobu emalju un atsvaidzināt elpu. Emaljas atjaunošana notiek caur siekalām un zobu tīrīšanu pēc ēšanas, kas palīdz uzturēt mutes dobumu veselīgu.

3. Kura ir vissvarīgākā zobu pastas sastāvdaļa?

Fluors ir būtiska zobu pastas sastāvdaļa, kas palīdz remineralizācijas procesā. Efektīvai emaljas atjaunošanai zobu pastai jāsatur 1000–1450 ppm fluorīdu.

4. Kā vieglāk orientēties zobu pastu sastāvā?

Uz iepakojuma bieži vien atrodami vienkārši norādījumi, piemēram, "caries protection", kas palīdz saprast, ka zobu pasta ir paredzēta kariesa novēršanai.

5. Vai speciālas zobu pastas var novērst smaganu asiņošanu?

Smaganu asiņošanas cēloņi var būt dažādi, tāpēc ir svarīgi regulāri apmeklēt higiēnistu. Tomēr antibakteriālas vielas, piemēram, hlorheksidīns, triklozāns un ūdeņraža peroksīds, var palīdzēt īslaicīgi apturēt baktēriju vairošanos.

6. Vai zobu pastas jutīgiem zobiem der ikvienam?

Specializētās zobu pastas jālieto atbilstoši indikācijām. Ja jums nav jutīgu zobu, nav nepieciešams lietot šādas pastas, īpaši bērniem.

7. Vai balinošās zobu pastas ir drošas?

Balinošās zobu pastas ir drošas, ja lietojat tās saskaņā ar norādēm. Tomēr ilgstoša lietošana var bojāt zobu emalju, tāpēc tās jālieto uzmanīgi un pēc konsultēšanās ar speciālistu.

8. Kā izvēlēties piemērotu zobu pastu?

Vislabāk zobu pastu izvēlēties aptiekā, kur farmaceits var palīdzēt izvēlēties piemērotāko produktu atbilstoši jūsu vajadzībām un veselības stāvoklim.

9. Ar ko atšķiras bērnu zobu pastas?

Bērnu zobu pastas satur maigākas sastāvdaļas, un tās var lietot arī bērni nelielos daudzumos. Bērniem līdz divu gadu vecumam nepieciešams pavisam neliels zobu pastas daudzums.

10. Vai bērniem ir nepieciešama īpaša zobu pasta?

Bērnu zobu pastas ir pieejamas ar un bez fluora. Zobu ārsts vislabāk noteiks, kad bērnam nepieciešams fluors, taču fluoru saturošām zobu pastām jābūt ar 1000–1500 ppm koncentrāciju, lai efektīvi stiprinātu emalju.

Tēmas