Jokus pie malas! Skotijā skolēnu oficiāli atzīst par vilku
foto: Shutterstock
Šīs dīvainās subkultūras pārstāvji sevi dēvē par teriāņiem un valkā dzīvnieku maskas.
Pasaulē

Jokus pie malas! Skotijā skolēnu oficiāli atzīst par vilku

Māris Puķītis

Kas Jauns Avīze

Kad Vācijā un vēl dažā Rietumeiropas valstī likumdevēji nolēma, ka jebkurš var dokumentos brīvi piedēvēt sev pretējo dzimumu, daudzi ironizēja, ka kāds varbūt gribēs būt par suni. Ilgi nebija jāgaida...

Jokus pie malas! Skotijā skolēnu oficiāli atzīst p...

Skotijā kāds vidusskolas audzēknis saņēmis pašvaldības atļauju oficiāli identificēties kā vilkam. Dzimumidentitātes traucējumus sauc par dzimuma disforiju, šajā gadījumā esot Skotijā pirmā sugas disforija. Skolotāji ir izraisījuši asas debates, atbalstot skolēna “unikālo identitāti”.

Pašvaldība sola atbalstu

Skolēns ir no grupas, kas dēvējas par pūkaiņiem un identificējas ar kāda dzīvnieka personu. Pašvaldība sola personisku atbalstu, tostarp konsultācijas un palīdzību mācībās, atzīstot: “Ir ļoti maz konkrētu vadlīniju par sugu disforiju.” Pašvaldības paziņojumā norādīts, ka tā ievēro Skotijas bērnu tiesību vadlīnijas, lai “atbalstītu skolēnus neatkarīgi no šķēršļiem mācībām vai izaicinājumiem, ar kuriem viņi saskaras”.

"The Daily Mail" ir zināms, kur tas noticis, bet, sargājot bērna (vai vilcēna) identitāti, to neatklāj. Nav ziņu, ka pašpasludinātais vilks arī pārvietotos četrrāpus, ēstu jēlu gaļu un vietējiem zemniekiem būtu jāsargā aitas.

Saprāta balss

Sugu disforija raksturota kā stāvoklis, kad indivīdi uzskata, ka pieder pie nepareizās sugas. Tomēr klīniskais neiropsihologs Tomijs Makejs no Danbartonšīras norāda, ka šāda stāvokļa nav.

“Nav pārsteidzoši, ka mēs to redzam šajā vecumā, kad daudzi cilvēki vēlas identificēties kā kaut kas cits, nevis tas, kas viņi ir. Tagad mums ir padome, kas, šķiet, automātiski pieņem to, ka bērns identificējas kā vilks, nevis liek no tā izķepuroties, kas būtu veselā saprāta pieeja,” Makeju citē "Scottish Daily Express".

Sugu disforijas jēdziens nav nekas jauns, galu galā gadsimtiem seni ir mīti par vilkačiem. Satīriskajā animācijas filmā "Dienvidparks" tas izsmiets, kad varonim veikta plastiskā operācija, lai atgādinātu delfīnu.

Mammu, tēti, es esmu kaķis

"The Daily Mail" raksta, ka arvien vairāk bērnu izvēlas būt par dzīvniekiem, izliekoties par lapsām, putniem, čūskām, haizivīm, dinozauriem un pat pūķiem. Kādai skolai Aberdīnšīrā bijis jātaisnojas, ka vesela skolēnu grupa sākusi uzdoties par kaķiem.

Šīs dīvainās subkultūras pārstāvji organizē tikšanās, izmantojot "TikTok". Viņi sevi dēvē par teriāņiem (angļu valodā "therians") – cilvēkiem, kas identificējas kā dzīvnieki –, un skolēni pat dalījušies padomos par iznākšanu no skapja vecāku priekšā. Atliek vien iztēloties viņu reakciju, kad pusaudzis paziņo: “Mammu, tēti, es esmu kaķis. Nē, tas nav joks.” Ko atbildēt? Labi, mīlulīt, ko labāk gribēsi, "Whiskas" ar lasi vai liellopu?

Daudzi valkā dzīvnieku maskas, vēl ir politeriāņi, kas identificējas kā vairākas sugas, un paleoteriāņi, kas apgalvo, ka ir izmirušas radības, piemēram, dinozaura, personība. Skotijas valdība atturējusies no komentāriem par šīm dīvainībām.