Kad citas zāles bērnam nelīdzēja, par glābiņu kļuva Čiekura kungs
foto: no Ineses Olštremas arhīva
“Katrs čiekurs tiek apčubināts jau no vākšanas reizes. Viss pilnībā ir roku darbs,” saka Inese Olštrema.
Esi vesels

Kad citas zāles bērnam nelīdzēja, par glābiņu kļuva Čiekura kungs

Dace Ezera

Kas Jauns Avīze

Kad Ineses Olštremas nu jau 20 gadu vecā meita mazotnē ļoti slimoja un pat zāles vairs īsti nelīdzēja, viņa ķērās pie tautas līdzekļiem – vārīja priežu čiekuru sīrupu. Līdz tas kļuva daudz nopietnāk – Jaunolainē jau desmit gadus darbojas uzņēmums “Mr. Cone”, latviski tas būtu “Čiekura kungs”.

“Mums bērnudārza laiks bija diezgan smags, ziemas prieki manai atvasei gāja secen, jo, līdzko sākās vīrusu laiks, tā bija klāt daudzas slimošanas. Līdzko bija saaukstēšanās, uzkāpa vismaz 40 grādu temperatūra, bieži arī slimnīcās gulēts, no viena antibiotiku kursa uz otru, un pat tiktāl, ka organisms bērnam vairs nereaģēja uz zālēm,” “Kas Jauns Avīzei” stāsta Inese.

Priede veselībai

No vēstures mamma zināja, ka, piemēram, Otrā pasaules kara laikā, lai izdzīvotu skarbos apstākļos, cilvēki grauza priežu mizu. Viņa sāka savam bērnam dot priežu čiekuru sīrupu, un tas attaisnojās.

Priežu čiekuri ir ļoti veselīgi, satur C vitamīnu, kas stiprina imunitāti, un A vitamīnu, kas palīdz redzei, ādai un matiem, turklāt tie ir profilaktisks līdzeklis elpceļu veselībai. “Latvijas priede mums ļoti daudz var sniegt veselībai,” saka Inese.

Viņas piedāvājums ir daudzveidīgs – priežu čiekuru sīrups, priežu čiekuri sīrupā, tas pats sīrups želejkonfektes veidā, sukāde no čiekuriem, putekšņi atsevišķi un kopā ar medu imunitātes spēcināšanai, čiekuru ievārījums un pat uzlējums uz priežu čiekuriem, kas vairāk ir grādīga dzira.

Pēc čiekuriem uz piejūras siliem

Čiekuri jāvāc pareizā laikā, Inese dod priekšroku piejūrai. “Es vairāk dodos uz Kurzemes pusi, tur ir zināmas vietas, arī privātie saimnieki, kuri dzīvo pie jūras, tur es ievācu arī putekšņus, var teikt, tādā neskartā vidē. Te ir tas moments, ka izejvielu nepiepirksi gada garumā, jo čiekuri uzreiz jāsavāc visam gadam, jāiekļaujas pareizajā gatavības pakāpē,” uzsver uzņēmēja.

foto: Shutterstock
Šis ir priedes zieds ar vērtīgajiem ziedputekšņiem.
Šis ir priedes zieds ar vērtīgajiem ziedputekšņiem.

Tie nedrīkst būt pārkoksnējušies, lai būtu ārstnieciskais efekts, jābūt sveķu koncentrācijai un samērā mīkstiem. “Konsistencei jābūt tādai, lai varu pagatavot gan ievārījumu, gan pārējos produktus. Ja pārkoksnējas, mazinās sveķu koncentrācija, ēteriskās eļļas, mainās viss sastāvs,” skaidro Inese.

Čiekuru ražas vākšana ir intensīvs darbs, bijuši treknie gadi, pirms kovida, kad savākusi tuvu tonnai, šogad aptuveni 600 kilogramu. Zinot, ka viens čiekurs diez ko smags nav, pat ne tik, cik kartupelis, pamēģiniet iztēloties, kas tā par kaudzi.

“Katrs čiekurs tiek apčubināts jau no vākšanas reizes. Katrs jānorauj, kātiņš tāpat. Vieni ir cietāki, citi mīkstāki, vispirms sašķiro, dažs vispār jāmet prom. Arī žāvējot čiekuri tiek apčubināti. Viss pilnībā ir roku darbs,” klāsta Inese. Čiekuru brūvējumi top 200 litru katlā, kas iegādāts par Eiropas Savienības finansējumu lauku attīstībai, tad arī izveidots zīmols un mājaslapa.

Pateicas par vīra glābšanu

Inese iesaka visus šos produktus lietot profilaksei, organisma spēcināšanai, lai nebūtu tik uzņēmīgs pret slimībām. “Protams, visiem nav viena recepte, bet, ja kāds negantāks vīruss trāpījies, tad atveseļošanās nenotiek smagi, organisms ir cīnīties spējīgs. Varu minēt piemēru. Līgo tirdziņā Doma laukumā man pienāca klāt viena sieviete un atklāja, ka ar priežu čiekuru sīrupu burtiski izglābusi savu vīru no nāves. Bija kovids, un mājās grauzuši čiekurus. Kad vīrs kritiskā stāvoklī nonāca slimnīcā, mediķi pavaicāja: ko jūs lietojāt pirms tam? Ēdām čiekurus un dzērām priežu čiekuru sīrupu. Mediķi pat atzinuši – jūs savu vīru esat izglābusi no tiešas nāves! Tā man ir ļoti liela pateicība un gandarījums.”

foto: no Ineses Olštremas arhīva
Priežu čiekuru sīrups noder profilaksei pret saaukstēšanos.
Priežu čiekuru sīrups noder profilaksei pret saaukstēšanos.

Apēst končīti pa ceļam uz darbu

Priežu putekšņus Inese nekādā veidā neapstrādā, tie pieejami svaigi, un viņa tos sauc par vitamīnu bumbu organismam. Sastāvā ir apmēram 200 mikroelementu, gan enerģijai, gan aknu attīrīšanai.

No priežu čiekuru sīrupa ražo arī konfektes. “Es neteikšu, ka tās būtu lietojamas tieši pret klepu, drīzāk profilaksei, bet tas ir ērts veids, končīti var apēst, skrienot uz darbu, var ielikt gan somā, gan automašīnā, gan darbā rakstāmgalda atvilktnē. Tas ir ērti un ātri,” teic Inese. “Es nepievienoju nekādas e-vielas un neko citu, lai ilgi saglabātos un skaisti izskatītos veikalu plauktos. Produkti vienmēr ir svaigi gatavoti. Pieprasījums vairāk ir tieši tagad, kad sākas elpceļu slimības. Rudeņos, ziemās, pavasaros kad dabā mainās laiks, vairāk ceļo vīrusi, un cilvēki pielāgojas dabas ritmiem.”

Inese atgādina, ka neviens produkts, kas pagatavots no priežu čiekuriem, nav našķis, tas dozētā veidā jāuztver kā ārstniecības līdzeklis. Dabīgs, bet ārstniecības līdzeklis, kuru nedrīkst lietot par daudz. Arī ievārījums, jo tas ir koncentrēts – pat divi vienā.

“Ja, piemēram, sāp kakls vai ir klepus, tad ievārījums gan ārstēs klepu, gan veicinās atkrēpošanos. Ja maziem bērniem garšo, tad ir ļoti apsveicami, bet sveķu koncentrācijas dēļ mazuļi bieži to neēd, ir garšas nianses, nav tik patīkams. Arī par ievārījumu man bijušas daudzas atsauksmes, ka aukstajos mēnešos lietojot kaut tikai profilaksei, jau neskaitāmas ziemas staigājot bez saslimšanām. Tāpēc es īpaši uzsveru profilaksi, labāk lai slimība izpaliek un cilvēks neizkrīt no sava ritma,” iesaka Inese.

Raksts tapis ar Meža attīstības fonda finansējuma atbalstu.