Kā rūgtās, bet veselīgās pīlādžogas noder tautas medicīnā?
foto: Shutterstock
Dabasspēks

Kā rūgtās, bet veselīgās pīlādžogas noder tautas medicīnā?

Veselības nodaļa

"100 Labi Padomi"

Septembris mūs kārdina ar oranžām pīlādžogām, un šogad to raža ir īpaši bagātīga. Vai tās var palīdzēt pret rudens kaitēm? Stāsta zāļu sieva Līga Reitere.

Lielākoties pīlādžogas lieto imunitātes stiprināšanai – svaigas, medū un sīrupā. Rūgtvielas palīdz apkarot dažādas slimības, veicina aknu un žults darbību. Ogas vari arī samalt un lietot pretsāpju kompresēs.

Pasargā pret saaukstēšanos un vīrusiem

Saspaidi pīlādžogas un daļu no tām ber burkā, virsū liec citrona šķēlītes un pārber ar cukuru, tad atkal ber pīlādžogas. Piepildi burku kārtu pa kārtai gandrīz līdz augšai. Ogas ar laiku atsulosies, un sīrups piepildīs burku. Nekarsēts sīrups labi iederas desertos, bet vislabāk to izmantot kā C vitamīna avotu pret saaukstēšanos. Arī samaltas pīlādžogas, kam pielikts medus, palīdz pret vīrusiem un saaukstēšanos. Savukārt imunitāti stiprinošu garšvielu iegūsi, ja pīlādžogas izkaltēsi un saberzīsi pulverī.

Imunitātes krelles

Pīlādžogas var savērt krellēs kopā ar kalmes sakni. Izroc kalmes sakni, sagriez šķēlēs un pamīšus ar pīlādžogām saver uz diega, pēc tam izžāvē. Senos laikos šādas krelles lika bērniem ap kaklu jo gan kalmes sakne, gan pīlādžogas palīdz cīnīties pret saaukstēšanos un vīrusiem.

Pirtī un vannā

No pīlādžogām vari gatavot attīrošo skrubi, jo pīlādžu skābais rūgtenums ļoti labi attīra ne tikai no netīrumiem, bet arī no parazītiem. Samal ogas gaļasmašīnā un ar iegūto putriņu rīvē ķermeni.

Ogas vari likt arī lina vai kāda cita plāna auduma maisiņā un dot bērniem pirtī vai vannā spēlēties – spaidīt, rīvēt. Maisiņš ir drošībai, lai mazāks bērns ogas neizdomātu apēst un neaizrītos, kā arī tam, lai ogas, ūdenī uzbriestot, neaizsprostotu kanalizāciju.

Brūču dziedēšanai un miesas atsāpināšanai

Saspaidītas pīlādžogas vari likt uz apdegumiem – tās palīdzēs čūlām ātrāk sadzīt. Ja rudenī, vācot ražu, esi pārstrādājusies, ar pīlādžogām var ļoti labi kopt sasvīdušu, iekaisušu ādu, kas sūrst no skābiem sviedriem un ir pārslogota. Saspaidītas pīlādžogas liek pat uz izgulējumiem, lai labāk dzīst.

Pīlādžu lapas vari izmantot kā pretsāpju kompreses. Kamēr vien lapas nav nodzeltējušas un ir zaļas, tās vari likt ap satūkušām vietām, lai mazinātu tūsku, kā arī uz sāpošas muguras vai locītavām. Pīlādža zaru, kamēr lapas ir zaļas, ļoti labi ir likt pirtsslotā.