FOTO: Titānika iedzīvināšana: neizstāstītais spilgtās krāsās
foto: Publicitātes foto
TV
Vakar 08:00

FOTO: Titānika iedzīvināšana: neizstāstītais spilgtās krāsās

Reklāmas projekts

Par melnbaltiem kadriem nav nekas izteiktāks, kas liek vēsturei likties tālai un nesalīdzināmai. Producents un režisors Džonatans Mejo bija ieintriģēts izmantot jaunākos filmu krāsošanas paņēmienus, lai pastāstītu stāstu par Titāniku — pasaulē slavenāko kuģi — spilgtās krāsās. Kamēr daudzi ir pazīstami ar Džeimsa Kamerona ikonisko filmu "Titāniks", Mejo projekts izmanto atšķirīgu pieeju, izmantojot fotogrāfijas un retus filmu kadrus no īstā kuģa, piedāvājot jaunu skatījumu uz vēsturisko traģēdiju.

FOTO: Titānika iedzīvināšana: neizstāstītais spilg...

Projekta komanda, tostarp trīs pieredzējuši filmu krāsotāji, uzlaboja iespaidīgu fotogrāfiju kolekciju, no kurām daudzas iepriekš nebija publiskotas. Komanda arī daudz strādāja pie kadriem ar Titānika māsas kuģi RMS Olympic, kam bija pārsteidzoša līdzība ar Titāniku. Tā kā vēsturiski pieejama vien minūte filmas kadru, kurā Titāniks redzams Hārlendas un Volfa kuģu būvētavā, Olympic kadri bija būtiski stāsta skaidrošanai. Tie ļāva komandai parādīt to, kā Titāniks būtu izskatījies visā tā krāšņumā, pirms došanās savā neveiksmīgajā pirmajā ceļojumā.

Visu filmas krāsošanu veica Filmfinity – uzņēmums, kas slavens ar savu uzmanības pievēršanu vēsturiskajām detaļām. Galvenais izaicinājums bija pārveidot 1921. gada Olympic reklāmas kadrus. Ņemot vērā, ka abi kuģi bija gandrīz identiski, šis materiāls sniedz autentisku ieskatu par to, kā Titāniks būtu izskatījies jūrā, pilnā tā krāšņumā.

Viens no projekta pamatprincipiem tika ietverts mantrā "Aizmirstiet kniedes!". Komanda koncentrējās nevis uz lainera būvniecību, bet gan uz to cilvēku dzīvi un pieredzi, kuri ar to kuģoja. Atšķirībā no daudzām citām filmām un dokumentālajiem stāstiem, šis projekts neapstājās pie kuģa nogrimšanas. Raidījumā padziļināti izpētīta emocionālā un psiholoģiskā ietekme uz tādām kopienām kā Sauthemptona, no kuras nāca trīs ceturtdaļas Titānika apkalpes.

Titāniks krāsās

Īpaši smeldzīgs brīdis bija dienasgrāmatas atrašana arhīvā Sauthemptonā, kur atrasts kādas skolotājas ieraksts no tās pašas pēcpusdienas, kad laineris nogrima. Piezīmēs bija aprakstīts, kā bērni bija nomākti, jo viņi baidījās, ka ir zaudējuši savus tēvus. Raidījuma producentu komanda arī veica intervijas ar cilvēkiem, kuru vecāki atradās uz Titānika, piedāvājot skatītājiem retu iespēju iepazīt personas, kurām bija tieša saikne ar šo vēsturisko notikumu.

Tāpat projektā akcentēta filmēšana Titānika piemiņas lietu izsolē, kur komandai bija reta iespēja iepazīt dažus eksponātus. Pieskaršanās White Star Line klāja segai, kas atradās uz Titānika un pēc tam vienā no glābšanas laivām, bija netipiska pieredze, kas atdzīvināja vēsturisko stāstījumu.

Vārds "Titāniks" ir viens no slavenākajiem angļu valodā, un, lai gan visi zina stāsta galvenos faktus, Mejo projekts iepazīstina skatītājus ar jauniem faktiem un perspektīvām. Piemēram, lai gan ir plaši zināms, ka uz Titānika klāja nebija pietiekami daudz glābšanas laivu visiem, kas atradās uz kuģa, projekts uzsver, ka tās joprojām bija par četrām vairāk nekā paredzēja 1912. gada noteikumi. Tāpat tiek pētīts stāsts par Frederiku Flītu, sargu un vērotāju, kurš aisbergu pamanīja pārlieku vēlu. Traģiski Flīts beidza savas dienas kā laikrakstu pārdevējs Sauthemptonā, kur cilvēki viņu izsmēja ar saucieniem: "Sveiks, Fred! Vai pēdējā laikā esat redzējis kādu aisbergu?".

Ar filmu “Titāniks krāsās” Džonotans Majo ar komandu ne vien uzstādījuši rekordu vēsturiskās detaļās, bet arī atdzīvinājuši stāstu par Titāniku tādā veidā, kā tas līdz šim nav izdarīts. Pateicoties sulīgajām krāsām un fokusam uz personīgiem stāstiem, viņi šo vēstures posmu padarījuši tūlītēji sasniedzamu, salīdzināmu ar mūsdienām un, galvenais – cilvēcīgu. Nepalaidiet garām "Titāniks krāsās" pirmizrādi 22. septembrī pulksten 22, kanālā Viasat History!

Reklāmas raksts sadarbībā ar Viasat History.

Tēmas