Zviedrijas bērni skolas gaitas uzsāks sešu gadu vecumā; eksperti bažīgi par ietekmi uz bērnu attīstību
foto: AFP/PA/Scanpix
Pamatskolas skolēni Stokholmā, Zviedrijā.
Pasaulē
Šodien 13:26

Zviedrijas bērni skolas gaitas uzsāks sešu gadu vecumā; eksperti bažīgi par ietekmi uz bērnu attīstību

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv

No 2028. gada Zviedrijā bērni sāks skolu sešu gadu vecumā, nevis septiņu, kā tas ir tagad, vēsta Lielbritānijas laikraksts "The Guardian".

Zviedrijas bērni skolas gaitas uzsāks sešu gadu ve...

Šos plānus izstrādājusi Zviedrijas valdība. Plāns tika paziņots pirms 2025. gada budžeta prezentācijas. To atbalsta arī Sociāldemokrāti, taču šī reforma ir izraisījusi daudzas bažas. Kritiķi uzskata, ka pāreja uz formālākām mācību metodēm var negatīvi ietekmēt bērnu attīstību, jo spēļu balstīta mācīšana, kas šobrīd tiek izmantota pirmsskolā, palīdz bērniem labāk attīstīties. Arodbiedrības bažījas, ka reforma varētu atstāt daudzus pirmsskolas pedagogus bez darba.

Eksperts Kristians Eidevalds uzskata, ka bērniem ir svarīgi mācīties caur spēlēm, jo tas veicina viņu attīstību. Viņš baidās, ka, sākot skolu ātrāk, šīs svarīgās metodes var tikt zaudētas. No otras puses, eksperts Johans Vestbergs domā, ka šis solis ir pozitīvs un palīdzēs Zviedrijai tuvoties citām Eiropas valstīm izglītības ziņā.

Papildus šim plānam budžetā tiks iekļauti arī citi pasākumi, piemēram, “avārijas skolas” bērniem, kad rodas problēmas pašreizējās skolās, lielākas investīcijas mācību grāmatās bez ekrāniem un finansējums skolotāju apmācībai. Izglītības ministrs Johans Pehrsons norādīja, ka būs lielāka uzmanība agrīnai lasīšanas, rakstīšanas un matemātikas apguvei, lai uzlabotu bērnu pamata prasmes un palīdzētu viņiem sasniegt izglītības mērķus.

Tēmas