Cīrihes kinofestivālā Šveicē tiks rādīta propagandas filma "Krievi karā"
foto: REUTERS/SCANPIX
Šveicē Cīrihes kinofestivālā tiks rādīta propagandas filma "Krievi karā".
Pasaulē
Šodien 12:57

Cīrihes kinofestivālā Šveicē tiks rādīta propagandas filma "Krievi karā"

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv/LETA

Šveicē Cīrihes kinofestivālā plānots izrādīt Krievijas režisores, Kremļa propagandas kanāla "Russia Today" ilggadējās sadarbības partneres Anastasijas Trofimovas propagandas filmu "Russians at war" ("Krievi karā"), pavēstīja Ukrainas Ārlietu ministrija.

Cīrihes kinofestivālā Šveicē tiks rādīta propagand...

Festivāla organizatoru lēmums raisa sašutumu, norādīja ministrija, uzsverot, ka šādi tiek sniegta iespēja krieviem attaisnot savu teroru. 

"Krievijas propagandai aiz kultūras produkta aizsega nav vietas uz starptautiskās kultūras skatuves un uz sarkanajiem paklājiem," teikts ministrijas paziņojumā. "Ukrainas Ārlietu ministrija stingri nosoda jebkādus mēģinājumus nodrošināt Krievijai kultūras skatuvi, lai attaisnotu tās kara noziegumus, kamēr Krievijas karaspēks turpina veikt zvērības pret ukraiņiem," teikts ministrijas paziņojumā "X". 

Filma jau demonstrēta Venēcijas un Toronto kinofestivālos. Arī toreiz šis lēmums daudziem bija nesparotams. Protestējot pret ieceri demonstrēt filmu Toronto, pilsētas ielās izgāja simtiem cilvēku. Toronto filmas demonstrācija tika atcelta, bet vēlāk atkal iekļauta programmā.

Kaut arī Trofimovas filma tiek pozicionēta kā neatkarīgs dokumentālā kino darbs, kritiķi un komentētāji izsaka šaubas, ka autore totālas Maskavas kara cenzūras un represiju apstākļos varējusi filmēt Krievijas armiju frontē vairākus mēnešus bez saskaņošanas ar augstāko vadību, turklāt filma lielā mērā atstāj iestudēta darba iespaidu.

Ukrainas kultūras un politiskajās aprindās ir izcēlies sašutums par šo filmu, kuru daudzi uzskata par prokremlisku materiālu, kas mēģina attaisnot Maskavas uzbrukumu. Sašutumu izsaukusi ne tikai šī kinodarba parādīšanās Rietumu kinofestivālos, bet arī Trofimovas apgalvojumi, cita starpā arī par to, ka viņa "kara noziegumus nav redzējusi".