Ābolu laiks: trīs vienkārši, bet ģeniāli veidi, kā tos sagatavot ziemai
foto: Shutterstock
Garšīgi
Šodien 13:03

Ābolu laiks: trīs vienkārši, bet ģeniāli veidi, kā tos sagatavot ziemai

Padomu nodaļa

Jauns.lv

Ābolu laikā tie jāēd, cik vien var. Kad lielā kāre remdēta, tad jāsāk cept plātsmaizes un pīrāgus, pēc tam jāvāra zaptes. Septembrī ir kārta mērcēm, biezeņiem. Un nekādā gadījumā nedrīkst aizmirst par kaltētajiem āboliem!

Ābolu mērce

Gatavošanas laiks ir atkarīgs no ābolu šķirnes. Ja gribi viendabīgu mērci, sablendē, ja gribi ar gabaliņiem, ļauj āboliem izjukt pašiem vai paspaidi tos ar kartupeļu stampiņu. Šī mērce brīnišķīgi sader ar cūkas cepeti.

45 minūtes
2 litri

2 kg ābolu
100 g brūnā cukura
1 zariņš svaiga estargona
2 ēdk. citrona sulas
1 ēdk. tumšās sojas mērces
1 kanēļa miziņa

1. Ābolus iztīri, nomizo un sagriez gabalos.
2. Liec katliņā cukuru, ābolus un pielej 300 ml ūdens. Uzvāri.
3. Pievieno pārējās sastāvdaļas, uzvāri un turpini vārīt uz lēnas uguns apmēram pusstundu, līdz āboli izjukuši vai vismaz mīksti.
4. Izņem kanēļa miziņu un estragonu. Ja vēlies, mērci sablendē. Pasniedz siltu vai atdzesētu.

foto: Shutterstock

Ābolu biezenis

Krāsnī cepti āboli dod biezenim noteiktāku garšu, apceptās maliņas – jauku karameļu noti. Tomēr biezeni var pagatavot arī katlā, tad gan tas ļoti jāuzmana, lai nepiedeg.

Ideja

No biezeņa var ātri pagatavot desertus, mērces vai marinādes. Visvienkāršākais deserts – sajauc ābolu biezeni ar putukrējumu un pārkaisi ar apgrauzdētiem riekstiem.

40 minūtes
2 litri

3 kg ābolu
300 g cukura
½ tējk. malta kanēļa
¼ tējk. malta kardamona

1. Uzkarsē cepeškrāsni līdz 185 grādiem. Ābolus pārgriez uz pusēm, iztīri, nomizo un liec uz plāts. Pārkaisi ar cukuru, kanēli un kardamonu. Cep apmēram 30 minūtes, līdz āboli ir ļoti mīksti.

2. Pārliec ābolus bļodā un saspaidi vai sablendē. Pagaršo un, ja nepieciešams, pieber vēl cukuru.

3. Biezeni var pildīt burciņās un sterilizēt 85 grādos 15 minūtes. Ja pietiek vietas saldētavā, ļoti ērti to ir sasaldēt maisiņos pa porcijām.

foto: Shutterstock

Kaltēti āboli

Lielisks un veselīgs našķis gariem ziemas vakariem, brīnišķīgs produkts mērču un ķīseļu gatavošanai. Kaltēšanai var izmantot jebkurus ābolus.

20 minūtes + 10 stundas kaltēšanai
200–400 gramu

2 kg stingru ābolu
100 ml citronu sulas vai ābolu etiķa
2 l ūdens

1. Ābolus pārgriez uz pusēm un izgriez serdi. Rūpīgi izgriez arī cietās plēksnītes. Ābolu pusītes nomizo un sagriez puscentimetru biezās šķēlēs.

2. Samaisi ūdeni ar citronu sulu un iemērc tur ābolu šķēles. Ļauj 5 minūtes mērcēties, tad nosusini ar papīra dvielīšiem.

3. Pārsedz plātis ar cepamo papīru un izkārto uz tām ābolus vienā kārtā. Liec krāsnī 60–70 grādos un kaltē apmēram 10 stundas. Krāsni ik pa laikam var izslēgt un izvēdināt tajā radušos mitrumu.

4. Kad āboli jau pažuvuši un sarāvušies, pannu saturu var apvienot. Gataviem āboliem jābūt pilnībā sausiem un kraukšķīgiem, lai tie uzglabājot nebojātos.

5. Slēgtā traukā ābolus var uzglabāt 1 gadu.