ChatGPT radītājs: jaunais mākslīgā intelekta modelis spēj spriest un domāt “līdzīgi kā cilvēks”
foto: Shutterstock
Mākslīgais intelekts sper nākamo soli.

ChatGPT radītājs: jaunais mākslīgā intelekta modelis spēj spriest un domāt “līdzīgi kā cilvēks”

Santa Hincenberga

Jauns.lv

Arvien pārliecinošāku lomu mūsu dzīvēs ieņem mākslīgais intelekts. Kā paredz tehnoloģiju magnāts Īlons Masks, mākslīgais intelekts nākotnē pārņems visas mūsu darbavietas. Ja līdz šim viens no mierinājumiem bija, ka mākslīgais intelekts nespēj domāt kā cilvēks, tad jaunā ChatGPT versija cer to mainīt, pielīdzinot robotus cilvēku paradumiem.

Uzņēmums “OpenAI” ir prezentējis jaunu mākslīgā intelekta modeli, kas, kā apgalvo uzņēmums, spēj “spriest” un risināt grūtākas problēmas zinātnē, kodēšanā un matemātikā nekā tā priekšgājēji. Šis modelis, pirmais no sērijas, ko sauc “OpenAI o1”, paredz regulārus atjauninājumus un uzlabojumus. Tas pakāpeniski kļūs pieejams lielākajai daļai ChatGPT lietotāju.

“Mēs apmācījām šos modeļus pavadīt vairāk laika, domājot par problēmām, pirms atbildēt, līdzīgi kā to darītu cilvēks,” savā tīmekļa vietnē norāda ChatGPT ražotājs. “Apmācību laikā tie iemācās pilnveidot savu domāšanas procesu, izmēģināt dažādas stratēģijas un atpazīt savas kļūdas.”

Kā piemērus jauno modeļu spējai “OpenAI” minēja, ka tos var izmantot veselības aprūpes pētnieki, lai pētītu šūnu sekvencēšanas datus, un fiziķi, lai ģenerētu “sarežģītas matemātiskas formulas, kas nepieciešamas kvantu optikā”.

Jauno mākslīgā intelekta modeļu potenciālu uzsvēra arī uzņēmuma pētnieks Noams Brauns, sakot, ka “OpenAI o1” domā sekundes, bet “mūsu mērķis ir, lai nākamās versijas domātu stundām, dienām un pat nedēļām. Secinājumu izmaksas būs augstākas.” “Bet kādas izmaksas jūs maksātu par jaunām vēža zālēm?” viņš piebilda.

Par mākslīgā intelekta milzīgajām slāpēm pēc enerģijas ceturtdien paredzēts diskutēt starp Baltā nama augstākajām amatpersonām un ASV tehnoloģiju nozares vadītājiem. Sagaidāms, ka sanāksmē piedalīsies “OpenAI” izpilddirektors Sems Altmans, Google augstākā līmeņa vadītāja Rūta Porata un Anthropic izpilddirektors Dario Amodei.

Lai gan šī tehnoloģija var palīdzēt atrisināt tādas aktuālas problēmas kā vēzis un klimata krīze, tā rada tikpat sarežģītas problēmas, tostarp to, kā apmierināt ievērojamo pieprasījumu pēc elektroenerģijas, kas nepieciešama attīstītajām mākslīgā intelekta sistēmām - tas varētu pasliktināt globālo sasilšanu.

Jaunajam “OpenAI” modelim vēl nav daudzu funkciju, “kas padara ChatGPT noderīgu”, teica uzņēmums, piemēram, informācijas pārlūkošana tīmeklī un failu un attēlu augšupielāde. “Taču sarežģītiem spriešanas uzdevumiem tas ir ievērojams progress,” piebilda uzņēmums.

Saskaņā ar uzņēmuma sniegto informāciju testos “OpenAI o1” uzrāda līdzīgus rezultātus kā doktorantūras studenti, risinot sarežģītus fizikas, ķīmijas un bioloģijas uzdevumus. Savukārt Starptautiskās matemātikas olimpiādes kvalifikācijas eksāmenā jaunā modeļu sērija pareizi atrisināja 83 % uzdevumu.