Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Nigēriešu pirāts Lakijs apved ap stūri Dāniju! Viņš zaudēja kāju jūras laupītāju apšaudē Āfrikā ar dāņu kuģi, bet cietuma vietā saņem patvērumu un jaunu kāju
Lakijs Frensiss (ekrānuzņēmums no "X")
Trakā pasaule

Nigēriešu pirāts Lakijs apved ap stūri Dāniju! Viņš zaudēja kāju jūras laupītāju apšaudē Āfrikā ar dāņu kuģi, bet cietuma vietā saņem patvērumu un jaunu kāju

Izklaides nodaļa

Jauns.lv

Dāņu pamatīgi sadusmojusi situācija, kad nodokļu maksātājiem ir jāapmaksā kājas protēze nigēriešu pirātam, kurš šo kāju zaudēja sadursmē ar Dānijas karakuģi Gvinejas līcī, bet cietuma vietā saņēma patvērumu Dānijā. Situāciju vēl traģikomiskāku padara pirāta vārds — Lakijs jeb Veiksminieks.

Nigēriešu pirāts Lakijs apved ap stūri Dāniju! Viņ...

42 gadus vecais nigērietis Lakijs Frensiss tika ievainots 2021. gada pirātu apšaudē ar Dānijas fregates "Esbern Snare" apkalpi Gvinejas līcī, kad šajā bēdīgi slavenajā jūras pirātu reģionā ļaundari mēģināja uzbrukt vairākiem tirdzniecības kuģiem.

Apšaudē tika nogalināti četri pirāti, bet Lakija kāja bija tik smagi sašauta, ka nācās to amputēt. Dāņi viņu nogādāja Ganas slimnīcā, bet vēlāk ārstēšanai uz Dāniju. Tur Lakijs saņēma patvērumu, atsaucoties uz savu veselības stāvokli, bet pēc ilgstošas juridiskas cīņas no dāņu nodokļu maksātāju kabatas viņam apmaksāja kājas protēzi, vēsta Dānijas izdevums "B.T.".

Vēl vairāk, par spīti tam, ka Lakiju atzina par vainīgu Dānijas karavīru dzīvību apdraudēšanā, cietumā viņš nenokļuva. Pēc patvēruma pieteikuma apstiprināšanas viņam nodrošināja apmācību, palīdzību darba atrašanā un dāņu valodas kursus, lai palīdzētu viņam integrēties vietējā sabiedrībā. Tiesa, oktobrī Kopenhāgenas pilsētas padome noraidīja viņa kompensācijas prasību, vēsta "Daily Mail".

Frensisa lieta Dānijas nodokļu maksātājiem jau izmaksājusi 4,2 miljonus kronu (563 tūkstoši eiro), aprēķinājis cits Dānijas izdevums "DR".

Auklēšanās ar Lakiju izpelnījās Dānijas mediju uzmanību un asu kritiku. Daudzi politiķi to uzskata par apkaunojumu valdībai, kurai parasti bijusi stingra nostāja pret imigrantu uzņemšanu.

"Tas ir absolūts absurds. Šis cilvēks vispār nedrīkstēja atrasties Dānijā. un iedomāties, ka viņš var nopietni integrēties dāņu sabiedrībā, tas ir kaut kas neiedomājams," izteicās Dānijas labējās Tautas partijas pārstāvis Mikels Bjorns.

Sākotnēji Frensiss izteica vēlmi pēc atveseļošanās atgriezties Nigērijā, taču vēlāk pārdomāja. Tomēr vēlāk viņš nolēma pieteikties patvērumam Dānijā, sakot 2023. gada intervijā: "Atgriešanās Āfrikā man nenāks par labu,' viņš atzinās kādā intervijā.

Viņa advokāte Emma Ringa Damgorda aizstāvēja viņa lēmumu palikt. "Tas ir loģiski," viņa apgalvoja. "Gaidāma ilgstoša un sāpīga rehabilitācija. Jūs nevarat viņu vienkārši nosūtīt atpakaļ uz Nigēriju."

Gvinejas līcis ir viens no pasaulē bīstamākajiem jūru rajoniem, kur regulāri nolaupa cilvēkus. 2019. gadā šajā reģionā nolaupīja vairāk nekā 90 procentus no visa kuģa apkalpju locekļu skaita.