Šokējoši fakti par Valsts nekustamo īpašumu nolīgto igauņu ekspertu
Igauņu ekspertu uzņēmums ir reģistrēts visai savdabīgā vietā – praktiski meža vidū.
Sabiedrība
2014. gada 5. februāris, 07:30

Šokējoši fakti par Valsts nekustamo īpašumu nolīgto igauņu ekspertu

Jauns.lv

Valsts nekustamie īpašumi (VNĪ) Rīgas pils ugunsgrēka iemeslu izmeklēšanai piesaistījuši ekspertus no kaimiņvalstīm, par kuru kompetenci un pieredzi ir ļoti nopietnas šaubas.

(ziņa papildināta ar VNĪ viedokli)

Viena no firmām, kuru VNĪ algo pils ugunsgrēka iemeslu meklēšanai, ir Igaunijas kompānija H-Ekspertiis OU. Kā liecina oficiāla informācija no Igaunijas Uzņēmumu reģistra, šīs firmas apgrozījums 2012.gadā bijis vien 25,5 tūkstoši eiro, turklāt ar katru gadu tas samazinājies. Turklāt uzņēmumā strādā tikai viens cilvēks, kā arī firmas juridiskā adrese, spriežot pēc google maps informācijas, ir reģistrēta teju pagrabā starp priedēm.

Šie fakti rada aizdomas, ka VNĪ varētu būt vienīgais šī sīkuzņēmuma klients.

Neoficiāla informācija liecina, ka VNĪ ekspertu algošanai (juristiem un ugunsgrēka izpētes ekspertiem) tērē 170 tūkstošus eiro.

Jau iepriekš VNĪ ziņoja, ka pieaicinātie Igaunijas eksperti secinājuši, ka ugunsgrēks pagājušā gada 20.jūnijā izcēlies būvnieka rīcībā nodotajā Rīgas pils daļā un tā iemesls bijis atklātas uguns avots - dzirkstele, kvēlojoša cigarete vai jebkurš cits atklātas uguns avots.

Policija ugunsgrēka izmeklēšanai piesaistījusi Lietuvas Ugunsgrēku izmeklēšanas centra ekspertus.

Policijas pasūtītās ekspertīzes rezultāti sabiedrībai netiek atklāti.

Savukārt VNĪ saiedrisko attiecību speciāliste Daiga Laukšteina Kasjauns.lv informēja, ka neskatoties uz to, ka līgums ir slēgts ar uzņēmumu, ekspertīzi var veikt un VNĪ uzdevumā veica konkrēti speciālisti, kuriem ir vajadzīgie sertifikāti un pieredze ekspertīzes darbu veikšanā. Tāpat kā Latvijā arī Igaunijā  tiesības veikt ekspertīzes piešķir konkrētiem profesionāļiem par viņu zināšanām un līdzšinējo pieredzi, nevis uzņēmumiem. VNĪ ir izvēlējies Igaunijas vadošos ekspertus, kuriem ir 36 un 42 gadu ekspertīžu pieredze. Turklāt eksperti Latvijā ir devuši slēdzienus citos ugunsgrēku gadījumos.

Rīgas pils atjaunošanas padomes vadītājs Rundāles pils muzeja direktors Imants Lancmanis jau iepriekš paudis uzskatu, ka, visticamāk, ekspertīžu rezultāti tiks apstrīdēti tiesā, jo tajos nav ne mazākās vienprātības.

Ņemot vērā, ka ugunsgrēka izcelšanās avots saskaņā ar VNĪ pieaicināto ekspertu atzinumu bijis būvobjektā, par ko saskaņā ar līgumu atbild būvnieks, VNĪ prasa, lai pilnsabiedrība "SBRE", kas ir būvniecības kompāniju «Re&Re» un «Skonto būve» izveidota apvienība, par saviem līdzekļiem novērš ugunsgrēka sekas. Provizoriski aplēstās šo darbu izmaksas ir 6,1 miljons eiro (4,3 miljoni latu).

VNĪ nosūtīja būvniekam vēstuli ar prasību saviem spēkiem un par saviem līdzekļiem novērst postījumus. Vienlaikus tika iesniegti pieteikumi abiem ar pils atjaunošanu saistītajiem apdrošinātājiem - "Baltijas apdrošināšanas namam" un "BTA" par zaudējumu atlīdzību.

Savukārt "SBRE" medijiem izplatīja vēstījumu, ka uzskata VNĪ paziņojumu par spekulatīvu, jo ugunsgrēka izmeklēšanā piedalās vairāki dažādu pušu pieaicinātie eksperti, tomēr oficiālo slēdzienu sniegs VP izmeklēšana.

Kā ziņots, 2013.gada 20.jūnija vakarā Rīgas pilī, kurā noritēja rekonstrukcijas darbi, izcēlās ugunsgrēks. Kopējā pils degšanas platība bija 3200 kvadrātmetru - izdega jumta konstrukcijas un bēniņu telpa 2400 kvadrātmetru platībā, 4.stāvā - 600 kvadrātmetru platībā, bet 3.stāvā - 200 kvadrātmetru platībā. Par ugunsgrēka izcelšanās iemesliem tika sākts kriminālprocess.

3.decembrī valdība nolēma ugunsgrēka seku likvidēšanas izdevumus segt no pils būvniecībai paredzētā finansējuma 19,65 miljonu latu apmērā.

Karlīna Timofejeva/Foto: Ekrānuzņēmums no google.maps, Ieva Čīka/LETA