Sabiedrība
2014. gada 12. februāris, 19:23

Latvija par divām pozīcijām pakāpusies preses brīvības reitingā

Jauns.lv

Latvija par divām pozīcijām - no 39. un 37. - pakāpusies starptautiskās preses un vārda brīvības organizācijas "Reportieri bez robežām" ("Reporters sans frontieres" - RSF) izveidotajā ikgadējā preses brīvības reitingā.

Igaunija 2014.gada preses brīvības reitingā saglabājusi 11.vietu, savukārt Lietuva no 33.vietas gada laikā pakāpusies par vienu pozīciju līdz 32.vietai.

Visbrīvākā prese ceturto gadu pēc kārtas atzīta Somijā, kurai tāpat kā pagājušajā gadā seko Nīderlande un Norvēģija.

Savukārt vismazāk žurnālisti brīvību izjūt Turkmenistānā, Ziemeļkorejā un Eritrejā, kur informācijas brīvība atzīta par neeksistējošu.

Krievija 180 valstu sarakstā atrodas 148., bet Baltkrievija - 157.vietā.

Ziņojumā norādīts, ka dažu valstu reitingu negatīvi ietekmējusi pasaulē pieaugošā tendence pārāk plaši interpretēt nacionālās drošības vajadzības, kas apdraud informācijas brīvību pat valstīs, kuras tiek uzskatītas par demokrātiskām.

Arī pērn konflikti atstājuši smagu iespaidu uz medijiem, tomēr preses brīvība pārkāpumu dēļ arvien tiek apdraudēta arī tādās demokrātijās kā ASV, norāda RSF.

Parīzē bāzētā organizācija brīdina par "visā pasaulē pieaugošajiem draudiem", kas izriet no "tendences interpretēt nacionālās drošības vajadzības pārlieku plašā un aizskarošā veidā".

ASV kritizētas par izturēšanos pret izlūkdienestu noslēpumu atklājēju Edvardu Snoudenu, par Vašingtonas noslēpumus "WikiLeaks" nodevušā Bredlija Meninga notiesāšanu un ziņu aģentūras "Associated Press" telefonsakaru izspiegošanu.

Situācijas pasliktināšanās ASV preses brīvības jomā pērn bijusi "viena no nozīmīgākajām" problēmām, un RSF sarakstā tās noslīdējušas par 13 vietām uz 46.vietu. RSF sarakstā šogad ASV atrodas starp Rumāniju un Haiti.

"Valstis, kas sevi cildina par to, ka tās ir demokrātijas un ciena likuma varu, nav rādījušas piemēru, pat tālu no tā," uzsver RSF.

Sīrija arī pērn žurnālistiem bijusi ļoti bīstama zeme. Kopš pilsoņkara izraisīšanās 2011.gada martā tur dzīvību zaudējuši 130 mediju profesionāļi.

Sīrija RSF sarakstā saglabājusi ceturto vietu no beigām, tomēr RSF tagad arī pauž bažas par to, ka tur strauji pieaudzis žurnālistu nolaupīšanas gadījumu skaits.

Sarakstu atkal noslēdz Eritrejas, Ziemeļkorejas un Turkmenistānas trio, kas atbilstoši RSF vērtējumam ir "ziņu un informācijas melnie caurumi un gatavā elle žurnālistiem, kas tos apdzīvo".

Lielbritānija sarakstā nokritusies par trim vietām uz 33. un izpelnījusies RSF nopēlumu par "apkaunojošo spiedienu", kas tur Snoudena nopludināto materiālu dēļ vērsts pret laikrakstu "The Guardian".

Āzijā Japāna nokritusies par piecām vietām uz 59. un izpelnījusies Parīzes organizācijas kritiku par to, ka tur pērn pieņemts "izlūkošanas aizsardzības" likums, kurā padarīti bargāki sodi par valsts noslēpumu izpaušanu.

Ķīna, kas "turpina cenzēt un ieslodzīt cietumos blogerus disidentus un žurnālistus", noslīdējusi par vienu vietu un tagad atrodas 179 vietā.

Eiropas Savienības valstu vidū viszemākajā vietā atrodas Bulgārija, tomēr tai uz papēžiem min Grieķija, kas ierindojusies 99.vietā. Grieķijā mediji vairākus gadus bijuši pakļauti finanšu spiedienam, turklāt pret žurnālistiem notikuši vairāki vardarbīgi uzbrukumi.

Ziņojumā arī izcelts "vērā ņemamais" tādu valstu skaita pieaugums, kur "samazinājusies vardarbība pret žurnālistiem, tieša cenzūra un ļaunprātīga tiesu varas izmantošana". Šo valstu vidū ir Panama, Ekvadora, Bolīvija un Dominikas Republika.

LETA