1dienas
19stundas
34minūtes
22sekundes

Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Ušakovs: Ir izdevies aizvērt visas "legālo narkotiku" tirdzniecības vietas Rīgā
Nesen tika ieviesta kriminālatbildība par „spaisa” tirdzniecību. Tas šobrīd deva policijai iespēju aizvērt visas tirdzniecības vietas Rīgā, bet tas viss ir noticis tikai pateicoties „Stop drugs”, sportistiem, medijiem un sabiedrības aktivitātei,” sacīja Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs.
Runā Rīga

Ušakovs: Ir izdevies aizvērt visas "legālo narkotiku" tirdzniecības vietas Rīgā

Jauns.lv

Trešdien, 16.aprīlī, Rīgas domē notika biedrības „Stop drugs” atskaites konference par padarīto darbu un izpildītajiem solījumiem cīņā ar tā sauktajām „legālajām narkotikām” kopš sociālās kustības izveidošanas sākuma 2013. gada 8.novembrī līdz šodienai.

Ušakovs: Ir izdevies aizvērt visas "legālo narkoti...

Konferencē piedalījās Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs, biedrības „Stop  drugs”  valdes priekšsēdētājs Sandris Bergmanis, Latvijas Pankrationa federācijas, Latvijas  Karatē federācijas,  Latvijas Džudo federācijas, „Ghetto games”, apsardzes kompānijas SKUV, sporta kluba „Reaktors”, sporta kluba „Gambīts”, baikeru kluba  un citu akcijās piedalījušos organizāciju pārstāvji, Rīgas domes  Drošības, kārtības un korupcijas novēršanas jautājumu komitejas priekšsēdētājs Dainis Turlais, tieslietu ministres padomnieks, kriminologs Andrejs Vilks, Valsts policijas, Rīgas pašvaldības policijas un sabiedrības pārstāvji.

„Pagājušā gada septembrī Rīgā brīvi darbojās vairāk nekā 50 „legālo” narkotiku tirdzniecības vietas. Jebkurš jaunietis un arī pieaugušais varēja pilnīgi mierīgi nopirkt sev narkotiku devu. Tas bija tikpat vienkārši kā ieiet veikalā,  un lētāk  kā nopirkt alu. Nedz policija, nedz pašvaldība neko nevarēja darīt lietas labā, jo Latvijas likumdošana atļāva šādu tirdzniecību. Policija vēl 2011.gadā lūdza Saeimas deputātus mainīt likumus, kas netika darīts, lai gan Lietuvā „spaisus” aizliedza jau pirms pieciem gadiem. Tāpēc  Rīgas dome vērsās pēc palīdzības pie sportistiem un atvaļinātajiem karavīriem. Un viņi atsaucās. Viņi nodibināja „Stop  drugs!” biedrību un sāka patrulēt, rezultātā politiķiem nācās šim jautājumam pievērst uzmanību. Nesen tika ieviesta kriminālatbildība par „spaisa” tirdzniecību. Tas šobrīd deva policijai iespēju aizvērt visas tirdzniecības vietas Rīgā, bet tas viss ir noticis tikai pateicoties „Stop drugs”, sportistiem, medijiem un sabiedrības aktivitātei,” -  sacīja Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs, uzsverot, ka „priekšā vēl ir liels darbs, jo „spaisa”  tirgotāji ir viltīgi un meklēs citas iespējas pārdot savu „preci””.

Panākt pašvaldībām tiesības sertificēt tirgotājus, attīstīt jauniešu sporta infrastruktūru, ko dara Rīgas dome, ierīkojot jauniešiem pieejamus sporta laukumus pie Rīgas skolām, veidot jauniešu vasaras nometnes un veicināt interešu izglītību, – šādu perspektīvu iezīmēja Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs.

Biedrības valdes priekšsēdētājs Sandris Bergmanis informēja, ka kopš sociālās kustības izveidošanas 2013. gada 8. novembrī notikuši 14 plaša mēroga reidi, kuros piedalījās vairāk nekā 1000 cilvēku, bloķējot tirdzniecības vietas, veicot pārrunas ar telpu īpašniekiem, tirgotājiem un reālajiem vai potenciālajiem pircējiem. „Mēs cēlāmies un gājām ielās, jo vara, izņemot Rīgas domi, izlikās neredzam nāvējošās sērgas katastrofālo izplatīšanās pieaugumu. Jā, dažkārt arī balansējot uz likumpārkāpumu robežas, mēs piespiedām likumdevēju pievērst uzmanību samilzušajai problēmai. Kopš 3. aprīlī Saeima uzreiz divos lasījumos veica izmaiņas likumos, kriminalizējot aizliegto vielu izplatīšanu, Rīgā vairs nedarbojas neviena „točka”. Paldies kustības dalībniekiem un atbalstītājiem, Rīgas domei, pašvaldības un Valsts policijai, plašsaziņas līdzekļiem,” sacīja S.Bergmanis. „Mēs panācām savu, taču cīņa nebūt nav galā. Jāturpina izglītojošais darbs, jāatklāj pagrīdes tirdzniecības vietas un dīleri, jābūt nomodā par notiekošo.”

Labklājības departamenta Sabiedrības veselības veicināšanas un profilakses nodaļas vadītāja vietniece Inga Dreimane informēja par darbu, ko veic departaments, izglītojot bērnus, jauniešus, viņu vecākus un sadarbības institūciju speciālistus, tostarp Pašvaldības un Valsts policijā.

Sadarbībā ar Rīgas pašvaldību

Karlīna Timofejeva/Foto: Ieva Lūka, LETA