Kultūra
2014. gada 23. maijā, 04:17

Olga Žitluhina izdejos 14 laikmetīgās dejas horeogrāfu veidotus solo darbus

Jauns.lv

Horeogrāfe Olga Žitluhina izdejos 14 laikmetīgās dejas horeogrāfu veidotus īsformāta solo darbus laikmetīgās dejas projektā "Solo piecpadsmit", pavēstīja projekta sabiedrisko attiecību vadītāja Maija Treile.

Olga Žitluhina izdejos 14 laikmetīgās dejas horeog...

Vairums izrādes horeogrāfu – Katrīna Albuže, Nadežda Beļajeva, Evita Birule, Dmitrijs Gaitjukevičs, Ramona Galkina, Liene Grava, Elena Jacinta, Lilija Lipora, Līga Liberte-Lasmane, Elīna Lutce, Valērijs Oļehno, Sintija Siliņa, Guntis Spridzāns un Eva Vancāne – laikmetīgo deju studējuši Latvijas Kultūras akadēmijā Olgas Žitluhinas vadītajā programmā un darbojas Latvijas laikmetīgajās dejas laukā, līdz ar to izrāde ļaus saskatīt arī zināmu nozares kopainu. Vienlaikus projekts pēta dažādu mākslas profesiju un varas attiecības.

Izrādē ne tikai horeogrāfe pakļaujas savu audzēkņu vadībai, bet arī atbildība par izrādes galīgo formātu uzticēta nevis horeogrāfam vai režisoram, bet gan mūzikas producentam ELVI un dejas dramaturģei Intai Balodei.

Netradicionāla ir arī izrādes "Solo piecpadsmit" tapšanas gaita. Katram horeogrāfam atvēlēti divi dažu stundu mēģinājumi ar dejotāju Žitluhinu. Mēģinājumu laikā viņi izveido horeogrāfiju, kas tiek nofilmēta, lai to varētu izmantot tālākā izrādes izstrādes posmā, bet pārējo horeogrāfu darba rezultātus neredz. Kad visas horeogrāfijas tapušas, darbu ar uzfilmētajiem vienu līdz deviņas minūtes garajiem video materiāliem sāk ELVI un Balode, kas atbildīgi par izrādes kopējo struktūru – horeogrāfiju secību un skaņainu. Maija nogalē sāksies viņu un Žitluhinas kopīgie mēģinājumi, kuros izrādes horeogrāfi nepiedalīsies.

Projekta pirmizrādes būs 3. un 4.jūnijā Ģertrūdes ielas teātrī.

Biļetes uz pasākumu pieejamas www.bezrindas.lv un galerijā "Istaba" vai pirms izrādes teātrī.

Projektu atbalsta Valsts kultūrkapitāla fonds un Rīgas dome.

BNS