Brīvdienu ceļvedis. Septiņas lietas, kas jāpiedzīvo 24. un 25. maijā. FOTO. VIDEO
Daugavpilī sestdien jau sesto gadu pēc kārtas notiks ielu kultūras festivāls „Urbanstyle”.
Kultūra

Brīvdienu ceļvedis. Septiņas lietas, kas jāpiedzīvo 24. un 25. maijā. FOTO. VIDEO

Jauns.lv

Šajās brīvdienās plašu brīvdabas festivālu programmu piedāvā visā Latvijā – no Austrumlatgales līdz Rietumkurzemei. Naujenes pagasta Slutišķos noritēs Augšdaugavas svētki, bet Liepājā – Līvas ciema svētki. Daugavpilī būs arī vērienīgs ielu kultūras festivāls „Urbanstyle”.

Brīvdienu ceļvedis. Septiņas lietas, kas jāpiedzīv...

Rīdziniekus kultūras augstskolas aicina uz Pagalma svētkiem Latvijas Mākslas akadēmijas pagalmā. Interesants solās būt arī kamerorķestra „Sinfonietta Rīga” koncerts Spilves lidostā, kā arī pazīstamu ASV un Lielbritānijas koru uzstāšanās Vecrīgas dievnamos. Protams, daudz jaunumu arī izstāžu zālēs.

1. Augšdaugavas svētki Slutišķos

Daugavpils novada Naujenes pagastā svētdien, 25. maijā, notiks ikgadējais starptautiskais tautas mākslas festivāls „Augšdaugava”.

Šā gada festivāla vadmotīvs ir Lielais Augšdaugavas musturdeķis, kura darināšanu 2011. gadā sāka Naujenes Novadpētniecības muzejs ar mērķi izveidot lielāko musturdeķi Latvijā, iesaistīt tā veidošanā pēc iespējas vairāk dalībnieku un iekļūt Ginesa rekordu grāmatā. Patlaban aptuveni 70 metrus garajā audeklā savus musturus iezīmējuši vairāk nekā 2300 cilvēki no visas Latvijas. Dodoties uz festivālu, skatītāji tiek aicināti ņemt līdzi fragmentu Lielajam musturdeķim, kas darināts no dažādu krāsu un veidu diegiem jebkurā tehnikā.

Starptautisko tautas mākslas festivālu pulksten 10.00 ievadīs dievkalpojums Spruktu baznīcā. Pēc tam festivāla apmeklētājiem būs iespēja piedalīties radošajās darbnīcās, ieskatīties Daugavpils novada un pārnovadu audēju rakstos, apmeklēt koncertus, kuros izskanēs priekšnesumi latviešu, krievu, angļu, itāļu un lietuviešu valodā. Pasākuma gaitā darbosies arī amatnieku un ražotāju tirdziņš, notiks amatu un prasmju demonstrējumi.

Savukārt Slutišķu vecticībnieku mājā no pulksten 12.00 būs aplūkojama bērnu mākslas skolu izstāde, Daces Pudānes gobelēnu izstāde un Daces Teivānes austo jostu izstāde. Savukārt no pulksten13.00 norisināsies dažādas sporta aktivitātes, tai skaitā: vizināšanās un sacensības ar kanoe laivām un smailītēm, sacensības baļķa mešanā, akmeņu grūšanā, riņķu mešanā, kā arī pļavas volejbols. Sīkāk internetā: www.augsdaugava.lv.

Augšdaugavas festivāls 2013

2. Līvas ciema svētki Liepājā

Liepājā sestdien un svētdien, 24. un 25. maijā, jau tiks svinēti Līvas ciema svētki. 2003. gadā, atzīmējot 750 gadu jubileju, kopš pirmo reizi rakstītos avotos minēta Līvas upe un Līvas ciems, pirmoreiz visa gada garumā svinēja Liepājas vārda dienu. Jubileju iezīmēja dažādi grandiozi pasākumi, piemēram, festivāls „Līvas tirgus”, ko iedibināja ar mērķi popularizēt latviešu tradicionālo kultūru, tai raksturīgās amata prasmes. Dzintara pulkstenis turpina skaitīt Liepājas laiku un 24.un 25.maijs. Liepājas Promenādē atkal svinēs Līvas ciema svētkus.

Latviešu tradicionālās kultūras mantojuma svētkos tuvāk iepazīsim cilvēkus un viņu prasmes, ēdienus un nodarbes, mūziku un dejas dažādās norisēs – Līvas tirgū, Dzintara ielā, Novadu sētās un stāstos, kā arī pasākumos „Dzintara latvieši krogos sēž” un „Līvas upe”.

Svētku īpašais notikums ir Līvas tirgus, kas šogad norisināsies jau 12. reizi, gadu gaitā kļūstot par daudzu Latvijas amatnieku un ražotāju iecienītu galamērķi – tieši īpašās atmosfēras, liepājnieku atsaucības un noskaņas dēļ, kas Liepājā atgriezties mudina vēl un vēl. Šoreiz Liepājā pulcēsies vairāk kā 200 amatnieku no visas Latvijas - Rīgas, Aizkraukles, Tukuma, Lielvārdes, Kuldīgas, Bauskas, Ventspils, Ikšķiles, Siguldas, Rēzeknes, Cēsīm un daudzām citām pilsētām un novadiem. 24. un 25. maijā Liepājas ostas promenādē Līvas ciema svētkos apvienosies tradicionālā kultūra, amatniecība, tautas mūzika, folklora, radošums, vēsture un mūsdienīga tās interpretācija.

Īpaša uzmanība festivālā tiks veltīta arī tautas mūzikai – abas dienas svētkus kuplinās tautas mūzikas kapelas, ansambļi, apvienības, individuāli izpildītāji un ielu muzikanti no visas Latvijas. Savukārt sestdienas, 24. maija, vakarā tautas mūzikas festivālā „Līvas upe” liepājniekus un pilsētas viesus uz svētku Lielās skatuves ar tautas mūziku mūsdienīgākās skaņās priecēs tautas mūzikas grupas „Rikši” (Rēzekne), „Bezgalībieši” (Rīga), „Zari” (Liepāja), „Nepieradinātais folka orķestris” (Rīga), kā arī viesi no kaimiņvalsts Lietuvas – grupas „Ugniavijas” un „Marga muzika”. Sīkāk internetā: www.liepajaskultura.lv.

Liepājas ostas promenādē šajās brīvdienās notiks latviešu tradicionālās kultūras festivāls „Līvas ciema svētki”.
Liepājas ostas promenādē šajās brīvdienās notiks latviešu tradicionālās kultūras festivāls „Līvas ciema svētki”.

3. Ielu kultūras festivāls Daugavpilī

Daugavpilī sestdien, 24. maijā, jau sesto reizi notiks ielu kultūras festivāls „Urbanstyle”. Pasākuma programmā uz lielās skatuves pie Ledus halles skatītājus gaidīs koši deju šovi un sacīkstes par īpašiem festivāla kausiem, Zibakcija un Daugavpilī vēl nebijušais teletilts ar Poliju un Rumāniju. Tāpat festivāla apmeklētāji varēs vērot ekstremālo sporta veidu trikus, grafiti meistaru demonstrējumus, piedalīties sacensībās ielas vingrošanā vai arī atbalstīt Daugavpils ielas basketbola čempionāta 1. posma dalībniekus.

Festivāls startēs 24. maijā pulksten 12.00 Daugavpils Centrālajā parkā. Šogad festivāla ietvaros tiek organizēts arī speciāls „Urbanstyle 2014” maratons, uz kuru tiek aicināti visi interesenti jebkurā vecumā. Maratons tiek organizēts veselīga dzīvesveida un brīvprātīgo kustības atbalstam.

Sīkāk internetā: www.daugavpils.lv.

Daugavpilī sestdien jau sesto gadu pēc kārtas notiks ielu kultūras festivāls „Urbanstyle”.
Daugavpilī sestdien jau sesto gadu pēc kārtas notiks ielu kultūras festivāls „Urbanstyle”.

4. Kamerorķestris „Sinfonieta Rīga” Spilves lidostā

Sestdien, 24. maijā, kamerorķestris „Sinfonietta Rīga” Normunda Šnē vadībā par skaņu laboratoriju pārvērtīs grezno, neoklasicisma stilā celto Spilves lidostas namu, kas šogad svin savu 60 gadu jubileju.

Pirms 60 gadiem, 1954. gada 28. aprīlī, Spilves aerodromā svinīgi atklātā Rīgas jaunās lidostas ēka tolaik tika atzīta par vienu no skaistākajām lidostām visā Padomju Savienībā, arī mūsdienās vēsturnieki to sauc par „Staļinisma klasicisma pērli” un „skaistāko jaunbūvi Rīgā pēckara gados”.

Grandiozā arhitektūras pērle, ar krāšņiem sienu gleznojumiem šajā vakarā būs stratēģisks punkts, kur satiksies divu dažādu laikmetu mūzika – 20. gadsimta 60. un 70. gadu kompozīcijas un 21. gadsimta sākuma skaņdarbi, piedāvājot klausītājiem izcilu laikmetīgās mūzikas izlasi.

Skanēs sava laikmeta spilgta portretētāja, tumšās, dziļi vēstošās mūzikas autora Alfrēda Šnitkes „Četras himnas” dažādiem kamersastāviem un Ģērģa Ligeti skaņdarbs „Continuum” ar neparasti mūsdienīgu pieeju vēsturiskajam instrumentam -klavesīnam. 21. gadsimtu pārstāvēs spēļu meistars un meklētājs Kristaps Pētersons, kurš speciāli šim koncertam uzrakstījis skaņdarbu „Akustikas apguve”, kā arī jaunais beļģu komponists Gregorijs de Hops ar skaņdarbu stīgu orķestrim „Une roe qui toure”.

Biļešu cenas: 10 eiro („Biļešu paradīzes” tīklā). Sīkāk internetā: www.spilve-rix.lv.

Staļinisma arhitektūras pērlē – Spilves lidostas ēkā sestdien, 24. maijā, kamerorķestris „Sinfonietta Riga” sniegs koncertu, kas būs arī pieskaņots ēkas 60 gadu jubilejas pasākumiem.
Staļinisma arhitektūras pērlē – Spilves lidostas ēkā sestdien, 24. maijā, kamerorķestris „Sinfonietta Riga” sniegs koncertu, kas būs arī pieskaņots ēkas 60 gadu jubilejas pasākumiem.

5. Pagalma svētki Latvijas Mākslas akadēmijā

Jau otro gadu Latvijas Mākslas akadēmija (Kalpaka bulvārī 13, Rīgā) sestdien, 24. maijā, savu pagalmu atvērs pozitīvajiem un radošajiem Pagalma svētkiem, kurus rīko Mākslas akadēmija kopā ar Latvijas Kultūras akadēmiju un Latvijas Mūzikas akadēmiju. Apmeklētājiem 24. maijā no pulksten 12.00 līdz 18.00 tiks piedāvātas dažādas darbnīcas, improvizēti priekšnesumi un koncerti, kā arī ekskursijas.

Visas dienas garumā: radošās darbnīcas, ieskats mākslas un dizaina radīšanā; plenērs zaļajā zonā pie Mākslas akadēmijas (skicēšana, zīmēšana, gleznošana); Mākslas akadēmijas studentu mākslas un dizaina darbu tirdziņš, kā arī Kino telpa, kurā demonstrēs Mākslas akadēmijas un Kultūras akadēmijas studentu radītās īsfilmas.

Reizi apaļā stundā notiks ekskursijas pa Mākslas akadēmijas ēku, uz svētku skatuves notiks Latvijas kultūras un mākslas augstskolu studentu priekšnesumi.

Jāteic, ka šie Pagalma svētki ir unikāla, jaunaizsākta tradīcija, kas veidota ar mērķi radošā pasākumā apvienot trīs mākslas augstskolas - Mākslas, Kultūras un Mūzikas akadēmijas. Svētkus savā pagalmā uzņem Mākslas akadēmija, jo tradīcijas aizsācēji ir tās studenti - entuziasti, kas tic mākslai un dizainam kā iedvesmojošam spēkam.

Sīkāk internetā: www.lma.lv.

6. Kori no ASV un Lielbritānijas Vecrīgas baznīcās

Maija beigās Rīgā ar vairākiem koncertiem Vecrīgas baznīcās viesojas vairāki ievērojami kori no ASV un Lielbritānijas, kā arī jauniešu simfoniskais orķestris no DeKalbas apgabala ASV, lai sniegtu bezmaksas koncertus. Koncerti notiks no 24. maija līdz 30. maijam Pēterbaznīcā un Svētā Jāņa baznīcā. Vienā no tiem uzstāsies arī Emīla Dārziņa jauktais koris.

Šāda koru koncertu sērija Latvijā norisinājās arī pērn un guva plašu popularitāti. Šogad Latvijā viesosies jauktais koris „Vasari singers” no Lielbritānijas, Doanas koledžas jauktais studentu koris no ASV, Millikinas Universitātes jauktais studentu koris no ASV, kas uzstāsies kopā ar Emīla Dārziņa jaukto kori no Latvijas, kā arī DeKalbas jauniešu simfoniskais orķestris no ASV.

* Sestdien, 24. maijā, pulksten 18.00 Pēterbaznīcā uzstāsies Millikinas Universitātes jauktais studentu koris (ASV) un Emīla Dārziņa jauktais koris (Latvija). Programmā: mūsdienu dažādu tautu komponistu un klasiskā spirituālā mūzika.

* Svētdien, 25.maijā, Millikinas universitātes jauktais koris piedalīsies dievkalpojumā pulksten 12.00 Rīgas Doma baznīcā, bet Doanas Koledžas jauktais koris - dievkalpojumā pulksten 11.00 Siguldas luterāņu baznīcā.

* Pirmdien, 26. maijā, pulksten 19.00 Svētā Jāņa baznīcā uzstāsies Doanas koledžas jauktais studentu koris (ASV). Programmā: ASV un Baltijas komponistu kora mūzika.

* Otrdien, 27. maijā, pulksten 19.00 Pēterbaznīcā uzstāsies jauktais koris „Vasari singers” (Lielbritānija). Programmā: klasiskā un mūsdienu koru mūzika.

* Nākamās nedēļas piektdienā, 30, maijā, pulksten 18.30 Pēterbaznīcā uzstāsies DeKalbas jauniešu simfoniskais orķestris (ASV). Programmā: mūsdienu komponistu un populāru izpildītāju melodijas, klasika.

Sīkāk internetā: www.peterbaznica.riga.lv.

Millikinas (ASV) universitātes koris

7. Izstāžu ceļvedis: Liepājā dāmām priekšroka, Ziemeļblāzmā skatāma Japāna eiropieša acīm un Klēpis Gaismas pilī

* Jaunajā Nacionālās bibliotēkas ēkā – Gaismas pilī – atklāta fotogrāfes Ivetas Vaivodes izstāde „Klēpis”, kura būs skatāma līdz 20. jūnijam.. Pirms diviem gadiem Iveta Vaivode (1979) devās uz savas vecāsmātes Antoņinas ciematu Pilceni Latgalē, lai atrastu to mītisko vietu, kuru viņa iztēlojās, pētot vecāsmātes jaunības dienu attēlus, un radītu vienu no savām vispoētiskākajām foto sērijām. Sīkāk internetā: www.rigaphotomonth.com.    

Iveta Vaivode, kuras fotoizstāde nule atklāta jaunajā Gaismas pilī – Latvijas Nacionālās bibliotēkas ēkā Pārdaugavā.
Iveta Vaivode, kuras fotoizstāde nule atklāta jaunajā Gaismas pilī – Latvijas Nacionālās bibliotēkas ēkā Pārdaugavā.

* Kultūras pilī „Ziemeļblāzma” (Ziemeļblāzmas ielā 36, Rīgā) atklāta fotoizstāde „Japāna eiropieša acīm/ Japāna šodien 16.izdevums: Aleksandrs Gronskis. Nina Korhonena”. Ik gadu divi Eiropas fotogrāfi tiek aicināti iemūžināt Japānas dažādās prefektūras, pamatā izvirzot Japānas cilvēkus un viņu šodienas dzīvesveidus. Projekta mērķis ir sniegt iespēju japāņiem atklāt pašiem sevi, uz savu ikdienu paraugoties no malas, savukārt eiropiešiem iepazīties ar to, kas līdz šim, iespējams, bijusi tālumā esoša austrumu valsts. Katrs fotogrāfs uzņem unikālus kadrus, raugoties no savas perspektīvas, un šie kadri būtiski atšķiras no stereotipiskiem Japānas attēliem. Šī gada projekts tika īstenots sadarbībā ar fotogrāfiem Aleksandru Gronski no Rīgas un Ninu Korhonenu no Stokholmas. Izstāde būs skatāma līdz 15. jūnijam. Sīkāk internetā: www.ziemelblazma.riga.lv.

Kultūras pilī „Ziemeļblazma” atklāta fotogrāfu Aleksandra Gronska un Nina Korhonenas fotoizstāde ar neierastiem Japānas skatiem. Attēlā: Aleksandra Gronska foto.
Kultūras pilī „Ziemeļblazma” atklāta fotogrāfu Aleksandra Gronska un Nina Korhonenas fotoizstāde ar neierastiem Japānas skatiem. Attēlā: Aleksandra Gronska foto.

* Latvijas Nacionālais vēstures pēc ugunsgrēka Rīgas pilī pārcēlies uz jaunajām pagaidu telpām Brīvības bulvārī 32 un tajās arī atvēris savu pirmo izstādi - „Dzintars – Baltijas jūras dārgakmens”, kura būs skatāma līdz 1. novembrim. Rīga šogad būdama Eiropas kultūras galvaspilsēta kā vienu no Latvijas kultūras simboliem godina dzintaru. Tā kā Nacionālais vēstures muzejs ir lielākais Latvijas teritorijā atrastā arheoloģiskā un etnogrāfiskā dzintara kolekciju glabātājs, tad muzejs skatītājam var piedāvāt interesantu un aizraujošu izstādi. Sīkāk internetā: www.lnvm.lv.

Arheoloģiskais dzintars aplūkojams ne vien modernās izgaismotās vitrīnās, bet arī uz sievietes manekena, kurš ietērpts tikko izgatavotā akmens laikmeta tērpa rekonstrukcijā (attēlā – manekens labajā pusē).
Arheoloģiskais dzintars aplūkojams ne vien modernās izgaismotās vitrīnās, bet arī uz sievietes manekena, kurš ietērpts tikko izgatavotā akmens laikmeta tērpa rekonstrukcijā (attēlā – manekens labajā pusē).

* Ogres Vēstures un mākslas muzejā atklāta izstāde „Kombināts”, kas vēsta par tūkstošiem ogrēniešu un visas pilsētas ikdienu vairāk kā 40 gadu garumā - Ogres Trikotāžas kombinātu. Tā celtniecība tika uzsākta 1965. gadā pēc Vissavienības Tautsaimniecības padomes un PSRS Ministru kabineta Celtniecības un arhitektūras lietu komitejas lēmuma. Vairāk kā astoņus hektārus plašo rūpnīcu pilnībā ekspluatācijā nodeva 1970. gada 30. jūlijā. Ik gadus kombināta divās ražotnēs – vērpšanas un trikotāžas fabrikā – saražoja vidēji 7300 tonnas dzijas un 9 miljonus virsējās trikotāžas izstrādājumu, kuri bija ļoti iecienīti visā plašajā PSRS teritorijā. Izstādes veidošanas laikā muzejs uzrunāja vairākus bijušos kombināta strādniekus, kuru atmiņas, atnestās fotogrāfijas, dokumenti un piemiņas lietas gabaliņu pa gabaliņam kā mozaīkā palīdzēja radīt šo izstāžu zāles sienās grūti ietilpināmo stāstu. Sīkāk internetā: www.ogresmuzejs.lv.

Ketelētājas Ogres Trikotāžas kombinātā.
Ketelētājas Ogres Trikotāžas kombinātā.

* Vēl tikai dažas dienas – līdz svētdienai, 25. maijam, Liepājas muzejā (Kūrmājas prospektā 16/18) skatāma tekstilmākslas izstāde „Dāmām priekšroka”, kurā savus jaunākos darbus rāda četras jaunas Latvijas tekstilmākslas skolai piederīgas mākslinieces – Jekaterina Apale, Elīna Ģibiete, Irēna Andrejeva un Lilita Bauģe. Izstādes nosaukums raksturo ne tikai ļoti sievišķīgo izstādes kompāniju, bet arī Latvijas tekstilmākslas skolas saturisko tradīciju, kas dominē ar izteiktu sieviešu pārsvaru. Izstādē skartās tēmas ir sievietes dzīvesziņa, daba un tās mijiedarbība ar cilvēku. Sīkāk internetā: www.liepajasmuzejs.lv.


Irēna Andrejeva. „Briesmīgie šausmonīši”

Dāmu tekstilmāksla Liepājas muzejā

Elmārs Barkāns/Foto: publicitātes foto, Evija Trifanova/LETA, Ieva Lūka/LETA, Edijs Pālens/LETA