Sabiedrība

Tiesībsargs: Rīgas Valsts 3.ģimnāzijas direktora bezdarbība veicināja fiziskas un morālas vardarbības draudus

Jauns.lv

Rīgas Valsts 3.ģimnāzijas direktors Andris Priekulis nebija veicis preventīvas darbības, lai palīdzētu izvairīties no fiziskas un morālas vardarbības, no kuras cietis kāds 9.klases skolnieks, secināja tiesībsargs Juris Jansons.

Tiesībsargs: Rīgas Valsts 3.ģimnāzijas direktora b...

Kā  stāstīja biroja Komunikācijas un starptautiskās sadarbības nodaļas vadītāja Ruta Siliņa, Izglītības kvalitātes valsts dienesta (IKVD) veiktā pārbaude liecināja par to, ka konfliktsituācijas, kuru izraisītājs bijis arī konkrētajā situācijā vainīgais ģimnāzijas skolēns, nav bijušas retums. Konstatēts, ka izglītības iestādē netika savlaicīgi apzināta situācija un izvērtēti visi iespējamie riski, kā arī veikti nepieciešamie pasākumi pārējo izglītojamo tiesību uz dzīvībai un veselībai drošiem apstākļiem izglītības iestādē nodrošināšanai.

Pēc pārbaudes skolā IKVD Priekulim bija noteicis veikt tūlītējus pasākumus, kas nodrošinātu pārējo izglītojamo drošību un tiesību ievērošanu.

Pēc incidenta direktors ir izpildījis IKVD norādījumus un veicis darbības, lai uzlabotu skolas vidi, paredzot agresoram noteikt individuālu mācību plānu, samazinot kopā ar citiem skolas biedriem apmeklējamo mācību stundu skaitu, kā arī nosakot viņa atpūtas vietu starpbrīžos - ģimnāzijas 1.stāva rekreācijā skolas darbinieku uzraudzībā. Tiesībsargs gan uzskata, ka tas darīts par vēlu.

Tāpēc Jansons, balstoties uz Atlīdzināšanas likumu, kas paredz, ka iestāde cietušajam zaudējumu var nodarīt arī ar bezdarbību, ja iestādei bija pienākums rīkoties, bet tā prettiesiski nav rīkojusies, secināja, ka cietušā bērna likumiskajam pārstāvim ir tiesības vērsties ar iesniegumu par zaudējuma atlīdzinājumu iestādē, kas ar savu bezdarbību nodarījusi zaudējumu, respektīvi, Rīgas Valsts 3.ģimnāzijā.

Savu vainu bezdarbībā Priekulis neatzīst un atsakās sniegt jebkādus situācijas skaidrojumus un komentārus, uzskatot, ka plašākā sabiedrībā nonākusī informācija ir meli.

Kā ziņots, Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamentā vērsušies kāda Rīgas Valsts 3.ģimnāzijas skolēna vecāki, pieprasot kompensāciju saistībā ar skolas direktora Andra Priekuļa bezdarbību, ilgstoši nenovēršot vardarbību izglītības iestādē. Rīgas domes sēdē pastāstīja Izglītības, kultūras un sporta komitejas priekšsēdētāja Eiženija Aldermane (GKR) norādīja, ka ģimnāzijā pieņemts "slims"9.klases audzēknis, neizvērtējot konkrēto situāciju un nepieņemot īpašu izglītības programmu, kas konkrētajā situācijā ir jādara obligāti.

Bērns divas reizes piekāvis vienu savu klasesbiedru, kuru bija izvēlējies par savu upuri, taču no skolas direktora nekāda rīcība faktiski nav sekojusi. Tā kā problēma nav tikusi novērsta, agresīvais skolēns savu klasesbiedru piekāvis trešo reizi, turklāt tik smagi, ka zēns nonācis slimnīcā ar vidējiem miesas bojājumiem.

Cietušais bērns izņemts no Rīgas Valsts 3.ģimnāzijas un mācības turpinājis privātskolā.

Aldermane norādīja, ka Izglītības, kultūras un sporta departaments saistībā ar šo situāciju skolā ir veicis auditu, sākta atkārtota pārbaudes lieta, kā arī tiks lemts par disciplinārlietas ierosināšanu. Pašvaldības pārstāvji sākuši izvērtēt zaudējumu atlīdzības piešķiršanas tiesisko pamatu. Prasījuma segšanas izdevumi, iespējams, tiks pieprasīti no Rīgas Valsts 3.ģimnāzijas direktora Priekuļa.

LETA