Brīvdienu ceļvedis. Septiņas lietas, kas jāpiedzīvo 5. un 6. jūlijā. FOTO. VIDEO
Valmiera šajā nedēļas nogalē visus gaida pie sevis ciemos, jo pilsēta vērienīgi ar dažādiem pasākumiem, koncertiem un balli svin savu 731. dzimšanas dienu.
Kultūra
2014. gada 3. jūlijs, 09:10

Brīvdienu ceļvedis. Septiņas lietas, kas jāpiedzīvo 5. un 6. jūlijā. FOTO. VIDEO

Jauns.lv

Savus pilsētas svētkus šajās brīvdienās svin Talsi un Valmiera. Savukārt Jūrmalā norisinās galvenās promenādes – Jomas ielas – festivāls. Dobelē notiks vērienīgs šlāgermūzikas koncerts, bet Bruknas muižā – labdarības koncerts „Uzcel savu baznīcu!” Visos šajos pasākumos uzstāsies pazīstami mākslinieki un grupas.

Interesantas solās būt arī Vislatvijas Zirgu dienas Inčukalna pusē. Daudz jaunumu arī izstāžu zālēs – gan vecmeistaru un pasaules slavu ieguvušu mākslinieku darbi, gan mūsdienu rīdzinieku fotoportreti.

1. Vasaras vidus svinēšana Talsos

Pašā vasaras vidū, no ceturtdienas līdz svētdienai, no 3. līdz 6. jūlijam, pilsētā ar deviņiem pakalniem - Talsos koši un daudzkrāsaini tiek svinēti pilsētas svētki.

Piektdien, 4. jūlijā, Radošajā sētā notiks mākslas izstāžu atklāšana, bet turpinājumā ar savu šarmu Pilsētas laukumu piepildīs izcilā, pasaules slavenā sieviešu a capella vokālā grupa „Latvian Voices”, kam sekos burvīgs vakars ar Maestro Raimonda Paula melodijām baleta uzvedumā „Dvēseles stīgas”. Kā vakara odziņa būs lielu atsaucību guvusī jau par tradīciju kļuvusī Nakts pastaiga Sentalsos, kurā šogad Talsu vecpilsēta tiks iezīmēta pagājušā gadsimta 20. un 30. gadu stilā, kuru noslēgs „Bohēma” Radošajā sētā ar dejām, orķestri un melnbalto kino.

Sestdien, 5. jūlijā, pilsētu modinās Talsu pūtēju orķestris, Pilsētas laukumā tirgus rosība tika radīta ar amatniekiem, mājražotājiem un citiem tirgotājiem. Visas dienas garumā uz lielās skatuves priecēs jauni un atpazīstami Talsu talanti, kā arī Latvijā populāri mākslinieki, raitu dejas soli izdejos dejotāji „Danču placī”, visi mazie gaidīti „Bērnu pļavā”, vasaras veldzi kora mūzikā ikviens aicināts baudīt Talsu luterāņu baznīcā, bet atpūtu dvēselei mākslā - Radošajā sētā, sporta aktivitāšu cienītājiem jādodas uz skeitparku, kur aktivitātes notiks „GehttoBasket” un „Karavīru” placī.

Sestdienas vakara programmu iesāks atraktīvais svētku gājienu „Es, Tu, Viš’ – Mēs i Talsiniek’”. Sauleskalna estrādē būs grandiozs muzikāls deju uzvedums „Rūdolfa smaids”, pēc kura visi tiks ierauti deju virpulī Zaļumballē ar Robertu Gobziņu, Andri Daņiļenko, Diānu Pīrāgs un Marko Ojala, bet Disko Jazz mūzikas mīļotājiem Radošajā sētā būs sarūpēta burvīga vasaras nakts jaukā atmosfērā.

Svētdien, 6. jūlijā, tradicionāli notiks Lielās zivs ķeršana makšķerēšanas sacensībās „Plunkšķis ausmā”, bet Tirgus laukumā tiks dots starts foto orientēšanās sacensībām „Vai pazīsti Talsus?”. Pilsētas svētki noslēgsies svētdienas pusdienas laikā, kad visi talsinieki un viņu viesi aicināti ar piknika groziem un atpūtas krēsliem muzikālā piknikā „Vasaras vidus pļavā” kopā ar leģendārā Talsu diksilenda „Sprīdīši” bijušajiem dalībniekiem, lai dziedātu, zīmētu un baudītu vasaru pie Vilkmuižas ezera.

Sīkāk internetā: www.talsi.lv.

Talsi gatavojas pilsētas svētku svinībām (Talsu televīzija)

2. Valmiera svin savu 731. dzimšanas dienu

Arī Valmierā šajā nedēļas nogalē svin svētkus – savu 731. dzimšanas dienu. Tai par godu līdz sestdienai, 5. jūlijam notiek visdažādākie svētku pasākumi.

Piektdien, 4. jūlijā, par sportiskām un radošām aktivitātēm būs parūpējies aktīvā tūrisma centrs „Eži”, laukumu starp Valmieras Kultūras centru un tirdzniecības centru „Valleta” pārvēršot par aktīvu „Pilsētiņu Valmierā”. Tur būs dažādas atrakcijas un piedzīvojumi bērniem, jauniešiem un ģimenēm. Šajā dienā ar Centrālās skatuves palīdzību tiks ieskandināts pilsētas centrs, jo tur uzstāsies Oskara Patjanko kapela (Rīga) un Valmieras pilsētas kori, rīkojot lustīgu koru, svētku viesu un visu valmieriešu sadziedāšanos. Tāpat par muzikālu noskaņu pilsētā būs parūpējušies jaunieši, muzicējot gan sabiedriskajos autobusos, gan to pieturvietās. Savukārt vakarā Dzirnavu ezeriņa promenādē būs klausāma skaista mūzika uz ūdens, kas būs vēl nebijis pasākums. Savukārt vakara izskaņā ikviens būs aicināts doties uz Valmieras estrādi, jo tur viesosies pasaules disko mūzikas leģenda – grupa „Boney M”, piedāvājot īpašu koncertprogrammu „The Sounds of BONEY M” un diskotēku pagājušā gadsimta astoņdesmito gadu stilā.

Savukārt sestdien, 5. jūlijā, būs svinību kulminācijas diena. Tā tiks iesākta jau deviņos no rīta ar veselīga dzīvesveida popularizēšanas pasākumu un aktivitātēm pie airēšanas bāzes „Krāces”. Neizpaliks arī tradicionālais gadatirgus Valmieras rātslaukumā un vēsturiskās spēles pilsdrupās „Dzīve senā pilsētā”. Šogad pilsētas svētku ietvaros tiks atzīmēta arī Valmieras muzeja 50 gadu jubileja. Savukārt laukumā pie Valmieras Kultūras centra gardēžus gaidīs Latvijas novadu Siera diena. Uz Rīgas ielas tiks organizēts Latvijas spēkavīru čempionāts, savukārt Vecpuišu parks kļūs par bērnu un jauniešu parku. Valmieras pilsētas svētku Centrālā skatuve visas dienas garumā piedāvās gardēžu mielošanās pasākumus pie lielā saimes galda un uz skatuves uzstāsies Dikļu pils mākslinieki un „Nepieradinātā Folka Orķestris”.

Uz Centrālās skatuves norisināsies arī svētku noslēguma koncerts, svētku uguņošana un balle līdz rīta gaismai. Svētku noslēguma koncertā, kas sāksies pulksten 20.00 uzstāsies vokālais trio „Lady’s Sweet”, solisti Aija Andrejeva, Jānis Stībelis, Normunds Rutulis un pavadošā grupa „MC Orķestris”. Pasākumu vadīs aktieris Rihards Lepers. Savukārt svētku ballē spēlēs grupa „Pērkons”, „MC Orķestris” un DJ Edgars.

Šie ir tikai daži pasākumi, kuri pilsētas 731. dzimšanas dienas svinību laikā notiks Valmierā. Sīkāk internetā: www.valmiera.lv.

3. Bruknas muižā notiks labdarības koncerts „Uzcel savu baznīcu!”

Arī šogad Bruknas muižā izveidotā garīgās un fiziskās rehabilitācijas Kalnu svētību kopiena rīko jau par spēcīgu tradīciju kļuvušo labdarības lielkoncertu „Uzcel savu baznīcu!”, kas notiks svētdien, 6. jūlijā, pulksten 17.00.

Uz Bruknas muižas gleznainajā dārzā būvētās skatuves muzicēs Igo, Ralfs Eilands un grupa „PeR”, Aija Andrejeva, Olga Rajecka, Kārlis Kazāks, Andris Ērglis, Jānis Strazds, Ainars Virga, Dzintars Beitāns, Mārtiņš Burke-Burkevics, grupas „Putnu balle”, „Willow Farm”, „L.V./NeParasts Bars” un citi.

Taču Bruknas muižas vārti apmeklētājiem tiks vērti jau no pulksten 15.00, lai ikviens - liels un mazs paspētu gan aplūkot Bruknas muižu un tās gleznaino apkārtni, gan novērtēt paveiktos darbus baznīcas būvniecībā, gan saturīgi pavadīt laiku, piedaloties dažādās radošās darbnīcās. Par pasākuma neatņemamu tradīciju kļuvusi Bruknas muižas keramikas cepļa atvēršana, no kura dienasgaismā tiks celti trauki, kurus veidojuši Kalnu svētības kopienas ļaudis, cieši sadarbojoties ar Latgales Pūdnīku skūlu un keramiķi Evaldu Vasilevski.

Labdarības akcija „Uzcel savu baznīcu!” aizsākās 2012. gadā un tās mērķis ir atbalstīt un piesaistīt līdzekļus Svēto Apustuļu kapelas celtniecībai un apustuļu skulptūru izveidei Bruknā. Tā vienkopus apvienojusi sabiedrībā zināmus mūziķus, māksliniekus un citu amatu lietpratējus, lai kopējiem spēkiem palīdzētu Kalnu svētību kopienas ļaudīm uzcelt baznīcu.

Koncerts ilgs vairākas stundas, un labdarības akcijas rīkotāji aicina apmeklētājus ņemt līdzi savas sedziņas, uz kurām ērti sēdēt muižas zālājā. Ieeja pasākumā pret ziedojuma kartēm (5, 7 un 15 eiro), kuras iegādājamas „Biļešu paradīzes” tīklā. Bruknas muiža atrodas Bauskas novada Dāviņu pagastā. Sīkāk internetā: www.bruknaskopiena.lv.

4. Jomas ielas svētki Jūrmalā

Sestdien un svētdien, 5. un 6. jūlijā, notiks Jūrmalas galvenās promenādes – Jomas ielas svētki, kuros uzstāsies virkne Latvijā pazīstamu mākslinieku. Svētkos paredzēta plaša izklaides programma, kas priecēs gan jūrmalniekus, gan tās viesus, pie tam bez maksas.

* Sestdien, 5. jūlijā, Majoru stāvlaukumā būs Lielā skatuve, uz kuras jau no pulksten 12.00 uzstāsies tādas grupas kā „Credo”, „Momend”, „Coulours of Bubbles” (Lietuva), „Dzelzs vilks”, Ufo, „Suņa stunda”, „Sibyl Vane” (Igaunija), „Triānas parks” un L-Tipa orķestris. Tieši pusnaktī uz skatuves kāps DJ Roberts Lejasmeijers.

Savukārt Jomas ielā pie viesnīcas „Hotel Jūrmala SPA” no vieniem pēcpusdienā uzstāsies „Flame & The Rolltones”, „Pyro Trees”, „B – Sea Surfers” un citi, koncerti ilgs līdz desmitiem vakarā. Pussešos vakarā tur notiks arī modes skate „Jūrmalas kūrorta kolekcijas”.

Toties Horna dārzā no pulksten 13.00 līdz 19.00 darbosies Bērnu skatuve. Būs Skolēnu pils teātra „Zīļuks” izrāde „Kurts šmorē, lai atpūtinātu galvu”, Aukstuma eksperti, deju studija, dažādas radošās darbnīcas un daudz citu interesantu lietu.

* Svētdien, 6. jūlijā, no pulksten 16.00 darbosies Dziesminieku skatuve, uz kuras uzstāsies Andris Akmentiņš, „Ornaments” (Laura Dudare, Dzintars Šusts), Mikus Frišfelds, Marko Ojala un Anta Eņģele, Roberts Gobziņš un „Resnie putni” un „Gaujarts”.

Ja brīvdienās plānojat doties uz Jūrmalu, ir vērts pastaigāties pa tās galveno promenādi. Sīkāk internetā: www.jurmala.lv.

5. Dobeles šlāgerfestivāls

Sestdien, 5. jūlijā, Dobelē, Ķestermeža estrādē, norisināsies viens no šī gada skaistākajiem koncertiem Dobelē un tās apkārtnē – „Dobeles Šlāgeris” – tie solās būt par svētkiem latviešu šlāgermūzikas un labas atpūtas cienītājiem.

Dobelniekus un pilsētas viesus no pulksten 16.00 priecēs tautā iemīļoti mākslinieki - Harija Ozola un Santas Zapackas duets, Ēriks Gruzniņš, Viktors Lapčenoks, Žorzs Siksna un Andris Skuja. Pasākumu vadīs dziedošais aktieris dziedātājs Jānis Paukštello.

Pēc koncerta notiks zaļumballe visas nakts garumā kopā ar grupu „Galaktika” un starplaikos ar DJ Gunčs.

Biļešu cena: 5 eiro (Dobeles Kultūras namā); pasākuma laikā - 6 eiro. Sīkāk internetā: www.kulturadobele.lv.

6. Vislatvijas Zirgu dienas Inčukalnā

Jau septīto gadu pēc kārtas sestdien un svētdien, 5. un 6. jūlijā, Inčukalnā notiks Vislatvijas Zirgu dienas. Tajās ar dažādām aizraujošām aktivitātēm varēs pavadīt neparastu nedēļas nogali kopā ar zirgiem. Pasākumā būs iespējams iepazīt zirgus kā draugus un komandas biedrus, kā arī vērot sacensības konkūra un iejādes disciplīnās. Abas dienas pasākumi Jauno jātnieku skolas sporta centrā Inčukalna novada Zustrenēs sāksies pulksten 9.00 un ilgs līdz deviņiem vakarā.

Sacensības būs īsts piedzīvojums visiem zirgu mīļotājiem, jo organizatori ir parūpējušies, lai nebūtu garlaicīgi, ne dalībniekiem, ne skatītājiem. Dalībnieki sacentīsies startējot dažādos klasiskos un ne tik klasiskos maršrutos - gan  košos tērpos „Dāmu un kungu maršrutā”, gan poniju stafetes maršrutā un maskās  maršrutā „Ride & Drive maršrutā”, zirgiem talkā ņemot traktorus.

Jāšanas sacensību starplaikos būs iespēja vērot Latvijas šķirnes zirgu parādi, poniju šovu, līnijdejas, un vēl - savu šķēršļu pārvarēšanas prasmi demonstrēs arī suņi, veicot adžiliti paraugdemonstrējumus. Pasākuma laikā darbosies amatnieku izstrādājumu un gardumu tirdziņš, trušu pilsētiņa un zirglietu andele – savstarpēja tirgošanās ar lietotām zirglietām un jāšanas drēbēm. Visas dienas garumā būs iespēja piedalīties arī dažādās atrakcijās. Bērnus un pieaugušos vizinās poniji un zirgi.

Biļešu cenas: 3 eiro (vienai dienai); 5 eiro (abām dienām), pieejamas arī ģimenes un VIP biļetes („Biļešu paradīzes” tīklā). Sīkāk internetā: www.latvianhorses.lv.

7. Izstāžu ceļvedis: Marks Šagāls Liepāja, rīdzinieku portreti Tabakas fabrikā un itāļu vecmeistari Rīgas biržā

* Izstāžu zāles „Arsenāls” Radošajā darbnīcā (Torņa ielā 1, Vecrīgā) līdz 27. jūlijam ir skatāma eksperimentāla autoru grupas – Ingas Ģibietes, Klāva Upaciera un Līvas Rutmanes darbu izstāde „cīeņa”. Tajā trīs jaunās paaudzes latviešu mākslinieki izstādījuši autortehnikā veidotus mākslas darbus, kas radušies savstarpējas sadarbības rezultātā. Projekta mērķis ir pētīt kolektīvas mijiedarbes iespējamību, sastopoties cīņai un cieņai. Katrs no māksliniekiem savā daiļradē ir izpaudies dažādos medijos, taču projekta „cīeņa” ietvaros viņi ir vienojušies par zīmējumu kā tradicionālo mākslas formu, kura veidolu nevar paredzēt. Gala produktu var dēvēt par „jau notikušu” performanci bez lieciniekiem, dalībniekiem fiksējot veiktās darbības un ļaujot skatītājiem izsekot tām neklātienē. Sīkāk internetā: www.lnmm.lv.

* Mākslas muzeja „Rīgas Birža” Lielajā izstāžu zālē (Doma laukumā 6, Vecrīgā) līdz 24. augustam būs atvērta izstāde no Latvijas Nacionālā mākslas muzeja kolekcijas „Latvijas glezniecības meistardarbi. 19. gadsimta beigas – 20. gadsimta vidus”, kas ļauj no jauna sastapt augstas raudzes nacionālās kultūras vērtības, kuru klātesamība mūsu kultūrtelpā ir paliekoša un ilglaicīga. Izstādē eksponēti vairāku paaudžu izcilāko klasiķu darbi, kopskaitā ap piecdesmit. Sīkāk internetā: www.lnmm.lv.

* Savukārt „Rīgas Biržas” Boses zālē līdz 31. augustam skatāma izstāde „Itāļu vecmeistaru zīmējumi”, sniedzot skatītājiem lielisku iespēju pirmo reizi ieraudzīt izcilus un nozīmīgus 16., 17. un 18. gadsimta itāļu grafikas darbus no Latvijas Nacionālā mākslas muzeja kolekcijas. Itālijas grafikas – zīmējumu - klāsts Latvijas Nacionālā mākslas muzeja krājumā aptver vairāk nekā 50 darbus. Būtisku vietu Itālijas mākslas mantojumā ieņem 16.–18. gadsimta itāļu vecmeistaru zīmējumi, kas veido priekšstatu par svarīgākajām Itālijas mākslas skolām, māksliniekiem un viņu darbiem no stilistiskā un ikonogrāfiskā viedokļa. Šī tiek uzskatīti par vienu no vērtīgākajām muzeja kolekcijas daļām. Sīkāk internetā: www.lnmm.lv.

* Tabakas fabrikā (Miera ielā 58, Rīgā) līdz 27. jūlijam skatāma vērienīga fotoizstāde „Rīgas paš/portreti”. Iesaistot vairāk nekā 500 galvaspilsētas iedzīvotājus, kā arī atzītus fotogrāfus, izstāde piedāvā mūsdienīgu rīdzinieku portretu caur viņu pašu un mākslinieku acīm. Izstādes autori ir paši rīdzinieki – simtiem iedzīvotāju no Ķengaraga, Juglas, Torņkalna, Bolderājas un citām apkaimēm, kas izveidojuši savus pašportretus radošās darbnīcās ar vietējiem un ārzemju māksliniekiem. Sīkāk internetā: www.rigaselfportraits.com.

* Liepājas muzejā līdz 28. septembrim ir skatāma izcilā ebreju izcelsmes franču mākslinieka Marka Šagāla litogrāfiju izstāde „Marks Šagāls. Brīnuma nojausma”, kurā eksponēti darbi no privātkolekcijām Francijā. Muzejā eksponētas trīs Marka Šagāla litogrāfiju sērijas, no kurām divas veltītas mākslinieka mīļotajām sievietēm, bet trešā ebreju tautas vēsturei. Sīkāk internetā: www.liepajasmuzejs.lv.

Elmārs Barkāns/Foto: publicitātes foto, Gita Dobenberga/poga.lv, no izdevniecības „Rīgas Viļņi” arhīva, Evija Trifanova/LETA